Fransa'nın tatlı şimşeği: Ekler

Eklerlerin doğduğu yer Fransa’dır. 16. yüzyılda Fransa Kraliçesi Catherine de Medici’nin İtalyan pasta şefi Popelini ocakta pişirilen sıcak hamur için bir tarif geliştirdi. Bu hamurdan farklı dolgulara sahip bazlamalar pişirdi. Yeni hamur dolgusuyla çok beğenildi ve popüler oldu. Armut reçelli dolgusu nedeniyle bu tatlıya ‘pain a la duchesse’ adı verildi. Bu tatlı 19. yüzyıla kadar, bu isimle anıldı.

Abone Ol

Günümüze kadar ulaşan bu tatlının orijinal ismini kimin bulduğu tam olarak bilinmiyor. Mutfak tarihçileri, modern haliyle eclair (ekler) adının dünyaca ünlü Fransız şef Marie-Antoine Carême tarafından 1860 yılında verildiğini belirtiyor.

Eclair, Fransızcada “şimşek çakması” anlamına geliyor. Fransız şef Marie-Antoine Carême’in tatlının tüketilmesinin ve Fransa’da yayılmasının çok kısa sürede olması nedeniyle hızı belirtmek için şimşek çakması adını verdiği belirtiliyor. Ancak eklerin uzun şekilleri nedeniyle bu adın verildiği de ifade ediliyor.

Herkes tarafından çok sevilen bir tatlı olmasının yanında kalabalık sofralarda ya da çocuklar arasında paylaştırılmasının çok kolay olması güzel bir özelliğidir. Küçük ve eşit boyutları sayesinde kolayca paylaştırıldığı için herkesi mutlu eder. Ekler, görünümüyle tabaklara çok yakışan, sunumu çok şık bir ikramlıktır.

MALZEMELER

Hamuru için:

Su 125 gr

Süt 125 gr

Tereyağı 100 gr

Tuz 5 gr

Şeker 5 gr

Un 150 gr

Yumurta 4 adet büyük

Cream Patisserie (Pastacı kreması)

Süt 350 gr

Şeker 150 gr

Yumurta sarısı 50 gr (3 adet)

Mısır nişastası 25 gr

Tereyağı 50 gr

Vanilya  1 paket

Krema 150 gr (yağ oranı yüzde 35)

YAPILIŞI:

Ekleri yapmaya hamuru ile başlıyoruz.  Su, süt, tereyağı, tuz ve şekeri bir tencerede orta ateşte karıştırın.

Süt kaynama noktasına geldiğinde ocaktan alın. İçerisine unu eleyerek ekleyin. Unu iyice yedirene kadar hızlı karıştırın. Bu şekilde hamurunuz toplanacak. Kısık ateşte 2-3 dakika daha karıştırarak devam edin. Ocaktan alarak 5 dakika soğumaya bırakın.

Bir kapta yumurtayı blender ile karıştırın. Hamuru karıştırarak yumurtayı azar azar ekleyin.

Hamur, spatuladan akarken pürüzsüz ve akışkan olmalıdır.

Hamuru bir sıkma torbasına alarak, yuvarlak ağızlı bir uç ile fırın tepsisine veya küçük kek kalıbına yaklaşık

4-5 cm uzunluğunda sıkın.

Önceden 250 derece ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin (Fanı çalıştırmayın). Fırının sıcaklık ayarını kapatın. 6-7 dakika sonra tekrar fırının sıcaklık ayarını 175 derecede açın. 25-30 dakika kapağı açmadan kızarana kadar pişirin.

Şimdi kremasını hazırlayacağız. Bir sos tenceresinde süt ve vanilyayı kısık ateşte kaynatın.

Başka bir kapta yumurta sarılarına şekeri ekleyerek çırpın. Nişasta ekleyip tekrar çırpın.

Tenceredeki süt vanilya karışımı kenarlardan kaynamaya başladığında sütün 1/3’ünü alıp yumurtalı karışıma azar azar ekleyip iyice karıştırın. Bu işlem temperleme olarak bilinir.

Yumurtalı süt karışımını ocaktaki sütün üzerine yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın. Kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kıvam alması için sürekli karıştırın.

Büyük hava kabarcıkları oluştuğunda ocağın altını kapatın ve tereyağını ekleyip karıştırarak eritin.

Geniş bir kaba kremayı boşaltalım ve üzerinde yapışık bir şekilde streç yerleştirip soğutmaya bırakın. Bunu kabuk bağlamaması için yapıyoruz. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın, sonra buzdolabında bekletin.

Hazır kremayı mikser ile yoğun kıvama gelene kadar çırpıp soğuyan kremaya ekleyerek tekrar yavaş bir şekilde

karıştırın.

Hazırlanan kremayı sıkma torbasında koyun ve eklerin alt kısımlarında bir delik açarak içine doldurun.

Eklerin üzerine tuzlu karamel veya çikolata sürebilirsiniz.

Ekleri farklı meyvelerle, şekerlemelerle, değişik renkte çikolatalarla, kahveyle de süsleyebilirsiniz.Afiyet olsun…

HAYATIMIZ TASARRUF

Enflasyon olsun olmasın tasarruf önemli bir konudur. “Para kalmıyor ki tasarruf yapayım” demeyin çünkü gelirin azaldığı, borçların arttığı dönemde harcamaları azaltmak bütçenize rahat nefes aldıracaktır. Tasarruf alışkanlığını kazanmak, birikim yapmanıza ve birikimlerinizi de yatırıma dönüştürmenize katkı sağlayacaktır. Oturup gereksiz ya da azaltılabilir harcamalarınızın yıllık hesabını yapın ve kendinizden ne kadar para kazanabileceğinizi görün. Örneğin; günde bir paket sigaradan vazgeçmeniz size yılda 15 bin TL kazandıracaktır. Cazip kampanyalar ve indirimlere kapılıp ihtiyacınız olmayan şeylere harcamalarınız 10 bin lirayı bulur. Dışarıda yemek masrafı da yılda 12 bin liradan az değildir. Bakın sadece bu üç maddede tasarruf bile size yıllık 37 bin lira kazandırabilir. Bu maddeleri çoğalttıkça kendinizden yıllık kazanacağınız miktar artacaktır. Bu da sizi ekonomik açıdan ferahlatacaktır. Ayrıca bu parayı yatırıma dönüştürerek daha çok kazanabilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...