Futbol kulüplerinin logoları ve anlamları

Tüm dünyada spor deyince akla futbol geldiği bir gerçek. Futbolun olmazsa olmazları ise futbol kulüpler. Milyonların gönlünü fetheden kulüplerin logoları hem kendi taraftarları hem de rakip takım taraftarları tarafından bilinir.

Abone Ol

Bu yazıda logolara biraz daha yakından bakalım, logoların anlamları neymiş öğrenelim. Yazı iki bölümden oluşacak, öncelikle dünyaca ünlü kulüplerin logolarını inceleyeceğiz, haftaya da Türkiye’nin köklü kulüplerinin logolarını…

Barcelona

Barcelona Kulübü'nün logosu pek çok kez değişse de esas şeklinden çok fazla bir şey kaybetmemiştir. Logonun alt kısmında yer alan dik bordo ve mavi çizgiler kulübün renklerini, üst kısımdaki haç ve sarı kırmızı dik çizgiler de Katalonya Özerk Bölgesi'nin bayrağını temsil eder.

Real Madrid

Real Madrid'in ilk logosu sadece iç içe geçmiş M F C (Club Futbol de Madrid) harflerinden oluşmaktaydı. 1908 yılında bir daire şeklini alan logo yine bu üç harfi üzerinde taşıyordu. 1908'den bu yana logoda yaşanan en büyük değişim logoya eklenen taç oldu. "Krala Ait" anlamına gelen Real kelimesi bu ön eki taşıyan tüm takımların logolarına taç ile yansımıştır.

Atletico Madrid

Atletico Madrid arması iki bölümden oluşur. Kırmızı-beyaz çizgiler kulübün renklerini simgelerken, mavi üçgen çerçevedeki ağaca tırmanan ayı figürü Madrid kentinin bayrağı ve simgesidir.

Liverpool

1892’de kurulan İngiliz kulübünün arması birkaç kez değiştirildi. Armanın ana temasını Liverpool kentinin 13. yüzyıldan beri simgesi olan “Liver Bird”den alır. “Liver Bird” yarı karabatak, yarı kartal olan mitolojik bir kuş. Armanın üst kısmında yer alan ve kulübün ünlü sloganı "You'll never walk alone" (Asla Yalnız Yürümeyeceksin) mottosunun yazdığı bölüm, 1982 yılında Liverpool'un stadı Anfield Road'da açılan ve kulübün dünya çapında başarılara imza atmasının temelindeki en önemli adam olan Bill Shankly'nin adının verildiği "Shankly Gates"i simgeliyor. Amblemin sol ve sağında bulunan alevler de 15 Nisan 1989'da Hillsborough'da hayatını kaybeden 96 Liverpool taraftarının anısına armaya eklendi.

Everton

1878 yılında Liverpool şehrinde "St. Domingo Football Club" adıyla kurulan ve 1 yıl sonra Kasım 1879'da "Everton Football Club" adını alan kulübün armasında ortada bulunan kule, Everton Tepesi olarak bilinen mevkide, 1787 yılında inşa edilmiş ve "Prince Rupert's Tower" ya da "The Roundhouse" olarak bilinen kuledir. 1800’lü yılların İngiltere'sinde ertesi sabah yargıç önüne çıkacak ağır suçlu olmayan kişileri yargıdan önceki gece hapsetmeye yarayan tarihi bir kuledir. Kulenin sağ ve sol üst bölümünde yer alan şekiller defneyaprağı çelenkleridir. Sol ve sağda bulunan 18 ve 78 rakamları kulübün kuruluş tarihini yansıtırken, altta Latince olarak yazan "Nil Satis Nisi Optimum" yazısı Türkçe karşılığı "Sadece en iyi olan yeterince iyidir" anlamına gelir.

Manchester City

Manchester City kulübü, bugünkü armasını 1997 yılından bu yana kullanıyor. Bu armadan önce kullandığında da bugünkünde de yer alan gemi motifiyle birlikte, Lancashire bölgesinin simgesi olan “kırmızı gül” motifi bulunuyordu. 1997'de tasarlanan yeni armanın altın kartalının önünde yer alan gemi motifi ile 3 adet beyaz şeridin bulunduğu bölüm, kulübün tam adının baş harflerini yansıtan M.C.F.C. harfleri haricinde Manchester şehir armasıyla aynı. Gerek bugünkü armada, gerekse eskiden kullanılanda yer alan gemi motifi, 1887 yılında açılan, 58 kilometre uzunluğunda olan ve gemilerin denize ulaşmalarını sağlayan "Manchester Ship Canal" isimli su kanalını temsil ediyor. Alttaki 3 adet beyaz şerit ise içerisinde Manchester, Stockport, Tameside, Oldham, Rochdale, Bury, Bolton, Wigan, Salford ve Trafford kentlerini barındıran ve “Greater Manchester” adı verilen bölgeden geçen 3 adet nehri simgeliyor. Bu nehirler Medlock, Irwell ve Irk nehirleridir. Armanın alt bölümünde ise Latince “Superbia in Praelia” yazıyor. Anlamı ise: “Gururunuzla savaşın”

Sevilla

1905 yılında kurulan kulübün arması 1922 yılında dizayn edildi ve bugüne kadar değişmedi. Armaya 1922 yılında sol üst köşedeki figür, futbol topu ve kulübün renkleri olan kırmızı beyaz çizgiler eklenmiş ve bugünkü halini almış. Sol üstte yer alan figürdeki üç kişi, Sevilla kentinin tarihteki koruyucu azizleri olarak kabul edilen Saint Isidoro, Saint Fernando ve Saint Leandro.

Benfica

Benfica, “Grupo Sport Lisboa” kulübü ile “Grupo Sport Benfica” kulüplerinin 1908 Eylül’ünde birleşmesiyle oluştu. “Kulübün simgesi armanın üstündeki kartal. Öndeki SLB harfleri kulübün tam adının baş harflerini yansıtıyor. Bunun arkasındaki yuvarlak nesne bir bisiklet tekerleği. Birleşmeyi oluşturan kulüplerden “Grupo Sport Benfica'nın ilk faaliyet gösterdiği spor dalı bisiklet olduğu için armalarına yansıtmışlar. Latince “E Pluribus Unum” yazısının yazdığı şeritteki yeşil-kırmızı zemin Portekiz’in milli renklerini simgelerken, söz konusu yazının tam Türkçe karşılığı: Çokluktan, birliğe…

Ajax

Tam adı "Amsterdamsche Football Club Ajax" olan ve 18 Mart 1900 tarihinde kurulan Ajax'ın arması kuruluşundan bu yana birkaç kez değişikliğe uğradı. Kulübün arması, kuruluşundan 1928 yılına kadar Ajax forması giyen bir futbolcu figürüydü. Daha sonra değişen armadaki kişi Yunan mitolojisinin kahramanlarından "Ajax"tır. Telamon ve Periboea'nın oğlu ve Salamis Kralı olarak geçen mitolojik bir kişiliktir. Yaklaşık 62 yıl bu arma kullanıldıktan sonra, 1990 yılında eski armanın çok karışık ve zor dizayn edilebilir olması neden olarak gösterilerek yeni arma kullanılmaya başlanmış. Bu yeni armanın en önemli özelliği, mitolojik kahraman Ajax'ın başını 11 çizgi oluşturmasıdır. Bu 11 çizgi, 11 Ajax futbolcusunu temsil ediyor.

Olympiakos

10 Mart 1925'te "Piraeus Football Club" ve "Piraeus Fan Club" isimli iki futbol kulübünün birleşmesiyle kuruldu. İsim olarak Yunan kültürünün en önemli göstergelerinden olan "Olimpiyat Oyunlarından" esinlenerek kulübün tam adını "Olympiakos Club of Fans of Piraeus" şeklinde oluşturmuşlar. Olimpiyatlardan esinlenerek konulan ismin arması da bundan yola çıkılarak belirlenmiş. Armadaki kafa silueti, olimpiyat ruhunun özelliklerini (tutku, atletik güç, soyluluk, asalet, gurur, zafer) bünyesinde barındıran genç bir olimpiyat sporcusudur. Başındaki sembol ise yine Yunan mitolojisinde seçkinlik, yücelik gibi anlamlar taşıyan "defne yaprakları"nın oluşturduğu bir taçtır.

Arsenal

İngiliz kulübünün ilk logosu 1888 yılında ortaya çıktı. İçerisinde, kuzeye doğru dönük üç askeri top yer alan bu logo, Woolwich şehrinin armasına benziyordu. Bu toplar bazen yanlışlıkla bacaya benzetiliyordu. Ancak üzerlerinde aslan başlı oymaların bulunduğu bu şekiller, açık bir şekilde askeri top göstergesiydi. Bu logo, Arsenal'in 1913 yılında Highbury'e taşınmasıyla kullanımdan kaldırılmış. Sadece 1922 yılında, son bir kez kullanılmış. Sonrasında tasarlanan, Arsenal'in ilk tek toplu ve doğuyu gösteren logosunda, takımın lakabı olan “The Gunners”, askeri topun yanında yer alıyordu. Topun ters tarafa döndüğü ve namlusunun aşağıya doğru inceldiği yeni logonun oluşturulmasından dolayı bu logo sadece 1925 yılına kadar kullanılmış. 1949 yılında modernize edilen logoda, klasikleşmiş olan topun yanında takımın ismi de yer almış. Islington semtinin armasındaki süslü yazıya benzeyen ve Gotik sanat tarzıyla yazılan kulüp ismi, topun hemen üzerine eklenmiş. Bununla birlikte, kulübün program editörü Harry Homer tarafından yazılan Latince “Victoria Concordia Crescit” (Başarı uyumdan gelir) sözleri, takımın sloganı olarak kabul görmüş. 1949'da ortaya çıkan logo, ilk renkli logo olarak Arsenal tarihine geçiyordu. Çeşitli denemelerden sonra renksiz logoların yerlerini, yeni logolarda kırmızı, yeşil, altın sarısı renkler almıştır.

Juventus

Juventus'un amblemi, 1920'den bu yana çok sayıda çeşitli küçük değişikliğe uğradı. Amblemin son versiyonu 2004–2005 sezonundan önce yerini aldı. Günümüzde, takımın amblemi siyah beyaz oval bir kalkan şeklinde. Bu şekil ikisi beyaz üçü siyah olmak üzere beş dikey sütuna bölünmüş. Bu şeklin içinde, beyaz renkle altında altın rengi oval bir çizgiye oturacak şekilde kulübün ismi yazılı (altın rengi onur anlamında). Aşağı tarafta şahlanmış bir boğanın beyaz renkteki silueti, siyah bir kalkan şeklinin üstüne oturtulmuş; şahlanan boğa Torino şehrinin simgesi.

Chelsea

Kuruluşundan bu yana Chelsea 4 farklı amblem kullanmış. 1905 yılında oluşturulan ilk amblem, bir memurdan ve kulübün isminden ibaretti. Kulübün eski lakabı olan The Pensioners (Memurlar), bu amblem sebebiyle takılmıştı. 1953 yılına kadar kullanılan bu ilk amblem, Chelsea formasında bulunmamaktaydı. Ted Drake'nin 1952 yılında kulübü modernleştirmek için attığı adımlardan biri de amblemi değiştirmek oldu. Bir yıl süresince amblem, sadece kulübün isminin baş harflerini belirten C.FC oldu. 1953 yılında amblem, arkasına bakan ve elinde bir değnek tutan mavi aslan olarak değiştirildi. Amblem ayrıca üç kırmızı gül, İngiltere'yi sembolize etmesi için ve iki futbol topu içeriyordu. 1960'ların başında bu amblem, kulübün formalarında kullanılmaya başladı. 1986 yılında, kulübün yeni sahiplerinin isteğiyle, amblem tekrar değişti. Bu amblemde kullanılan aslan, daha doğal görünümlü ve sarı renkteydi. Amblemde, kulübün baş harfleri olan C.FC bulunuyordu. 3. amblem 19 yıl boyunca, küçük renk değişiklikleri haricinde kullanılmaya devam etti. 2005 yılında kulübün, 100. yılını kutlaması, yönetim değişikliği ve taraftarların istekleri doğrultusunda yeni bir amblem oluşturuldu. Bu amblem, 2. amblemde bulunan arkasına bakan ve elinde bir değnek tutan mavi aslan biraz değiştirilip, altın rengi ve beyaz tonları eklenerek elde edildi.

Devam edecek…