Güneşten korunmanın en etkili yolu, güneş kremi kullanmaktır. Güneş kremi, cildinizi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyan ve en az 30 koruma faktörü (SPF 30) olan bir üründür. Güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce cildinize sürmeniz ve iki saatte bir tekrarlamanız gerekir. Ayrıca yüzme veya kurulanma sonrasında da yeniden sürmeniz gerekir.

Güneş kremi seçerken cilt tipinize uygun olanı tercih etmelisiniz. Cildiniz yağlıysa jel veya su bazlı, kuruysa krem bazlı ürünleri kullanabilirsiniz. Suya dayanıklı ve sprey formda olan ürünler de daha pratik olabilir.

Güneş kremi kullanmanın yanı sıra, güneşten korunmak için şu ipuçlarını da uygulayabilirsiniz:

GÜNEŞ YANIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

- Güneşin en dik geldiği öğle saatlerinde (10.00-16.00 arası) güneş altında kalmaktan kaçının.

- Güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce cildinize hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyucu olan ve en az 30 koruma faktörü (SPF 30) olan bir güneş kremi sürün.

- Güneş kremi seçerken cilt tipinize uygun olanı tercih edin. Cildiniz yağlıysa jel veya su bazlı, kuruysa krem bazlı ürünleri kullanabilirsiniz. Suya dayanıklı ve sprey formda olan ürünler de daha pratik olabilir.

- Güneş kremi uygulamayı iki saatte bir tekrarlayın. Yüzme veya kurulanma sonrasında da yeniden sürün.

- Güneş kremi kullanmanın güneşte uzun süre kalmanızı sağlamadığını unutmayın. Güneş kremleri sadece cildinizi bir süreliğine korur, ancak tamamen zararsız hale getirmez.

- Güneşe çıkarken geniş kenarlı bir şapka, güneş gözlüğü, uzun kollu gömlek ve pantolon gibi giysiler giyin. Ayrıca güneşten koruyucu özelliği olan kumaşlar da tercih edebilirsiniz.

- D vitamini almak için güneşlenmeniz gerekmiyorsa, güneşi mümkün olduğunca azaltın. D vitamini için günde 15-20 dakika kadar kol veya bacaklarınızın bir kısmını güneşe maruz bırakmanız yeterlidir.

GÜNEŞ YANIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Güneş yanığının tipik bir belirtisi, genellikle her hareketle acı veren, kızarmış bir cilttir. Ek olarak cilt hafifçe şiş ve kaşıntılı da olabilir. Ciddi yanıklarda ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar da bulunabilir. Şiddetli ağrı veya kabarma varsa, doktora başvurmak gerekir.

GÜNEŞ YANIĞINA YAKALANDIYSANIZ YAPMANIZ GEREKENLER

- Cildinizi soğutmak için soğuk suya batırılmış havlu veya bez kullanın. Buz küpleri gibi çok soğuk maddeler kullanmayın.

- Bol sıvı tüketin. Güneş yanığı nedeniyle ciltten çok fazla sıvı kaybedebilirsiniz.

- Cildinizi nemlendirmek için aloe vera jel veya losyon gibi ürünler kullanın. Bu ürünler cildin iyileşmesine yardımcı olur ve acıyı azaltır.

- Ciltte kabarcık oluşmuşsa patlatmayın veya koparmayın. Bu enfeksiyon riskini artırabilir.

- Ağrınız çok şiddetliyse ağrı kesici ilaçlar alabilirsiniz. Ancak aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlardan kaçının.

- Ciltte yoğurt, peynir, diş macunu gibi ev ilaçları sürmeyin. Bu ürünler ciltteki iltihabı iyileştirmek yerine kötüleştirebilir veya enfeksiyonlara neden olabilir.

- Cildiniz iyileşene kadar güneşten uzak durun.

D VİTAMİNİ İÇİN 15 DAKİKA KREMSİZ GÜNEŞLENİN

Vücudumuza yeterli D vitamini almak için öğle saatlerinde kol ya da bacak bölgelerimizin bir kısmının 15-20 dakika kadar güneş ışını alması yeterli oluyor.