Gürcistan’ın milli yemeği: Haçapuri

Haçapuri, Gürcistan'ın en popüler geleneksel yemeklerinden biridir. Adı iki kelimenin birleşmesiyle oluşuyor: ‘Hatcho’ (süzme peynir) ve ‘puri’ (ekmek). Haçapuri peynirli bir pidedir. Orijinal tarifte; süzme peynire benzeyen Imereti peyniri kullanılır. Gürcistan’da haçapurisiz bir ziyafet düşünülemez.

Abone Ol

Haçapuri, ilk kez Orta Çağ'da Gürcistan'ın kuzeybatısındaki dağ köylerinde yapılmaya başlandı. Doyurucu ve hoş kokulu bu lezzet, daha sonra ülke genelinde yaygınlaştı, ancak her bölgede kendi tarifine göre hazırlandı. Bazı bölgelerde farklı malzemeler eklendi, bazı bölgelerde de şekli değiştirildi.  Gürcistan genelinde yuvarlak olan haçapuri, Acara bölgesinde kayık şeklinde yapılıyor, içi de peynir ve yumurta dolguludur. 

Diğer eski Sovyet ülkelerinde ve İsrail'de de yaygın olarak tüketilen haçapurinin yumurta akı tamamen pişmeli, ancak sarısı çiğ kalmalıdır. Gürcü geleneklerine göre, öncelikle teknenin keskin kenarlarını kırmanız, dolguyu bunlarla karıştırmanız ve ancak o zaman yemeğe geçmeniz gerekiyor.

MALZEMELER

Su 200 gr

Süt 100 gr

Yaş maya 15 gr (kuru maya 5 gr)

Tuz 1 çay kaşığı

Şeker 20 gr

Un 400 gr

Ayçiçeği yağı 40 gr

Dolgu için

Peynir 600 gr

Yumurta 1 adet

Üzerine sürmek için

Yumurta sarısı

Tereyağı

YAPILIŞI

Bir kapta ılık su ve ılık sütü birleştirin. Ardından maya, şeker, tuz, ayçiçeği yağı veya zeytinyağı ekleyin.  Unu da ekledikten sonra yoğurun. Yumuşak kıvamda olunca hamurun bulunduğu kabın üzerine bir havluyla örtün ve 1,5 saat ılık bir yere koyun.

Hamur kabarıp hacmi iki katına çıkınca tekrar yoğurup üzerini örtün ve ılık bir yerde 1,5 saat bekletin. Hamurun hacmi iki katına çıkmalı. Bu gerçekleştikten sonra hamuru 4 eşit parçaya bölüp 10 dakika bekletin.

Şimdi peynir dolgusunu hazırlayacağız. Bunun için birkaç çeşit peynir kullanıyorum. Zevkinize göre seçebilirsiniz. Kaşar peyniri, beyaz peynir, mozzarella olabilir.

Peyniri rendeleyin ve yumurtayla karıştırın.

Hamurdan aynı büyüklükte daireler açalım. Bunu hemen pişirme kağıdı üzerinde yapmanızı tavsiye ederim. Peyniri kenarlara dağıtın ve kenarları katlayın. Haçapuriye tekne şeklini verdikten sonra içine biraz daha peynir ekleyin.

Önceden 250-260 derecede ısıtılan fırına haçapuriyi koyalım. Hamurun kenarları kızarınca fırın tepsiyi çıkarın ve haçapuriye bir yumurta sarısı ekleyin. Kenarlarına da tereyağı sürün. Bu şekilde tekrar fırına koyun ve 1-3 dakika sonra çıkarın.

Mis kokulu, sıcacık haçapuriyi fırın tepsisinden servis yapacağınız tabağa aktarın. Üzerine bir parça tereyağı ekleyin ve servis edin.

Afiyet olsun.

HAYATIMIZ TASARRUF

Çevresel zararı ifade eden ekolojik ayak izi; üretimden tüketime kadar birey ve kurumların en büyük sorumluluklarından biri haline geldi. Bunun için kaynakları verimli kullanmak ve bunu alışkanlık yapmak gerekiyor. İşe enerji tasarrufu sağlayan LED ampullerden başlayabilirsiniz. Klasik ampul kullandığınızda LED’e göre tam 15 kat daha fazla elektrik tüketirsiniz. Bu da doğrudan faturanıza yansır. Dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise bilgisayar, televizyon gibi elektronik eşyalar. Bu eşyalar çok fazla toz tutar. Bilgisayarın ve televizyonun ünitesinde biriken bu tozlar cihazın daha fazla enerji tüketmesine yol açar. Küçük bir örnek vermek gerekirse; toz bilgisayarın fazla ısınmasına, bu da fanın normalden dana fazla çalışmasına neden olur.  Elektronik eşyalardaki tozu temizlemek bile faturanızın kabarmasını önler.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...