14 Mayıs Milletvekili Seçim Sonuçları'na göre TBMM'nin yeni görünümü de belli oldu. Hangi parti yüzde kaç oy aldı, hangi parti kaç milletvekili çıkardı, hangi parti meclise kaç vekil soktu sorularının da yanıtları netleşti. Seçim sonuçları 2023 verilerine göre partilerin oy oranları ve meclis görünümleri büyük ölçüde değişmedi. AK Parti yüzde 35,72 oy oranıyla 14 Mayıs seçimlerinin birinci partisi oldu ve meclis çoğunluğunu korudu. CHP yüzde 24,91 oy oranıyla seçimin ikinci partisi olurken, MHP yüzde 10,38 oy oranıyla seçmenini korudu. İYİ Parti yüzde 9,94 oy oranına ulaşırken, Yeşil Sol Parti yüzde 8,62 oy oranına sahip oldu. Cumhur İttifakı'nın yeni ortağı Yeniden Refah Partisi yüzde 2,84 oy oranıyla meclise girerken, ittifakın eski ortağı BBP yüzde 1,02 ile meclis dışında kaldı. Seçim kampanyasının en çok konuşulan partilerinden TİP ise yüzde 1,27 oy oranıyla meclise vekil soktu.

HANGİ PARTİ KAÇ VEKİL ÇIKARDI?

2023 seçim sonuçlarına göre partilerin meclisteki sandalye sayısı ise şöyle oldu:

AK PARTİ:267

MHP:51

YENİDEN REFAH PARTİSİ: 5

CHP: 169

İYİ PARTİ:45

YEŞİL SOL PARTİ:60

TİP:3

İTTİFAKLARIN MİLLETVEKİLİ SAYILARI

CUMHUR İTTİFAKI MİLLETVEKİLİ SAYISI: 323

MİLLET İTTİKAFI MİLLETVEKİLİ SAYISI: 214

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI: 63

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7 UYGULANDI

Milletvekili Genel Seçimine ise 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı yarışıyor. Bazı siyasi partiler, "Cumhur", "Millet", "Ata" ve "Emek ve Özgürlük" ittifakları adı altında seçime girme kararı aldı. 191 bin 884 sandık kurulurken, yurt içi ve dışında milyonlarca vatandaş oy kullandı. Yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajını yüzde 7'ye indiren, ittifakın aldığı oyların milletvekili hesabı ve dağılımını değiştiren Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 6 Nisan 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Değişiklikten önce yüzde 10 olan ülke seçim barajı, bu seçimde yüzde 7 olarak uygulandı.

D'HONT SİSTEMİ

24 Haziran 2018 seçimlerinde uygulanan sistemde, ittifak yapan partilerin milletvekili sayısı, ittifakın aldığı toplam geçerli oy üzerinden hesaplanıyordu. İttifakın aldığı milletvekili sayısı daha sonra ittifak içerisinde oy oranına göre dağıtılıyordu. Yeni yasaya göre ise ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde elde ettiği geçerli oy sayısı esas alınarak, yani D'hont sistemine göre oransal belirleniyor.