YAŞAM

Harvard’lı bilim insanlarından şaşırtan bulgu: Bu beslenme modelleri ömrü uzatıyor!

Abone Ol

Harvard Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırma, erken ölüm riskini %20’ye kadar azaltmaya yardımcı olabilecek dört sağlıklı beslenme modelini ortaya koydu. Bu beslenme modelleri, Akdeniz diyeti, sağlıklı bitki bazlı diyet, ABD Beslenme Yönergeleri ve Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi olarak adlandırılıyor. Bu diyetlerin ortak noktası ise sağlıklı ve doğal besinlerin tüketilmesi.

Araştırma, JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlandı. Araştırmanın başkanı Dr. Frank Hu, bu bulguların Amerikalılar için Beslenme Yönergeleri’nin sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin bugüne kadarki en kapsamlı bulgular olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, 36 yılı aşkın süredir katılım gösteren 75.000 kadını ve 44.000’den fazla erkeği takip ederek, ABD’de en sık görülen dört beslenme biçimi ile erken ölüm arasındaki ilişkiyi analiz ettiler.

AKDENİZ DİYETİ

Akdeniz diyeti, tam tahıllı gıda, balık veya tavuk, sebze ve antioksidan açısından zengin zeytinyağı tüketmeyi öneriyor. Bu diyet, Akdeniz’e kıyısı olan 21 ülkenin geleneksel diyetlerinden türedi.

Önceki araştırmalara göre, Akdeniz diyetinin kardiyovasküler hastalık ve diğer kronik durum risklerini azalttığı biliniyor. Bu diyeti uygulayanlarda da ölüm riski %18 oranında azaldı.

SAĞLIKLI BİTKİ BAZLI DİYET

Sağlıklı bitki bazlı diyet, daha fazla bitki yemeye odaklandığı ancak peynir dahil hayvansal ürünleri dahil etmediği için Akdeniz diyetine benziyor. Bu kategoride alkolün yanı sıra pane ve kızarmış sebzeler gibi bitki bazlı gıdaların “sağlıksız” versiyonları da yer alıyor.

Dr. Hu, “bitki bazlı diyet, balık veya bazı süt ürünleri gibi nispeten sağlıklı seçenekleri bile içermiyor” derken vegan olmanın ölüm riskini %14 oranında azalttığını açıkladı.

ABD BESLENME YÖNERGELERİ

ABD Beslenme Yönergeleri, ABD Tarım ve Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanları tarafından oluşturulan beslenme önerileridir. Bu önerilerde, bitki bazlı ürünlerin yanı sıra yağsız hayvan proteini ve süt ürünleri teşvik edilirken kırmızı ve işlenmiş et, ilave şeker, sağlıksız yağlar ve alkol yasaklanır.

Bu diyette de erken ölüm riski %19 daha düşük çıktı.

ALTERNATİF SAĞLIKLI BESLENME İNDEKSİ

Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi, Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından bu çalışma için geliştirilen bir beslenme biçimidir. Bu biçimde, taze sebze ve meyveler, kepekli tahıllar, yemişler, baklagiller, bitki bazlı proteinler, balıklar ve sağlıklı yağlar diyetinize dahil edilmenizi önerir.

Dr. Hu, “Sert kabuklu yemişleri, tohumları, kepekli tahılları, daha az kırmızı ve işlenmiş et tüketimini ve şekerle tatlandırılmış içecekleri açıkça dahil ettik. Ölçülü bir alkol tüketimine izin veriyoruz” dedi.

Bu beslenme biçimi de erken ölüm riskini %20 azalttı.

ÖMRÜ UZATAN VE HASTALIKLARDAN KORUYAN BESİNLER

Bu dört beslenme modelinin ortak noktası, sağlıklı ve doğal besinlerin tüketilmesidir. Ömrü uzatan ve hastalıklardan koruyan bazı besinler şunlardır:

AVOKADO

B vitaminleri, D vitamini, potasyum ve çeşitli yağları içeren nadide meyvelerden olan avokado sağlığa sağlık katıyor. Tansiyon ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcıdır.

ISPANAK

Kalp, tansiyon, göz ve deri hastalıklarına karşı etkili bir sebzedir. Sık tüketimi ile birçok cilt lekelenmelerinin önüne geçilebilir.

MANTAR

Yapılan çalışmalarda mantarın bünyeyi hastalıklara karşı koruduğu görülmüştür.

KARNABAHAR

Sinir sistemini olumlu etkileyen ve zihin yorgunluğunu alan bir sebze olan karnabahar, mevsiminde düzenli olarak tüketilmelidir.