Hatırla

Abone Ol

Sevgili yolcu,

Kelime anlamı ile ‘Kaygı’ üzüntü, endişe duyulan düşünce, gam, tasa; genellikle kötü bir şey olacakmış düşüncesiyle ortaya çıkan ve sebebi bilinmeyen gerginlik duygusu demektir. Derin bir kaygı içinde olduğunu biliyorum. Ben de kaygılanıyorum. Durmaya çalışıyorum ama zihnim konuşmaya devam ediyor. Tutunup kaldık mı orada acaba? Tutunma, bırak demeyi öğreneceğiz belki de.

Beden ve zihin bir bütündür. Zihnimizin yaşadığı yas süreci; bedenimizi, kalbimizi en çok da ruhumuzu etkiliyor. Zihinsel, psikolojik bir enkaz altında gibi hissediyor olabiliriz. Aslında bu bir oluştur. Yoktan var olmak gibi.

Kontrolümüz dışında gelişen olay ve durumlar kaygımızı tetikledi. Bu süreçte neler yapabiliriz onu konuşmak istiyorum seninle. Öncelikle kontrol edebildiklerimize odaklanabiliriz. Bir yas sürecindeyiz evet. Yasımızı yas adabı ile yaşayarak yaşamımıza devam edebiliriz. Kontrol edebildiklerimiz, yani rutinlerimize odaklanabiliriz. Yürüyüş, spor, meditasyon, dua ile zihnimiz ve bedenimize odaklanmak iyi gelecektir.

Rutinlerimizi sürdürmekte zorlansak da düzenli yaptığımız bu aktiviteler bizi gün içinde zihnimizde çığlık atan olumsuz düşünce deryasında boğulmaktan koruyor. Bu acıyı, yası yok saymak değil. Bu düşünce ile kendine haksızlık etme olur mu? Akıl sağlığına ihtiyacın var değil mi?

Kontrolün altındaki güvenlik önlemlerini almak da seni iyi hissettirecektir. Önceki yazılarımda bu konuyu detaylı konuşmuştuk.

İyi olma halimizi arttırdığımızda endişelerimiz ile daha sağlıklı bir şekilde baş edebiliyoruz. Günlük on dakikalık egzersiz, temiz havada yürüyüş, kaliteli uyku, konfor alanımızın hijyeni ve evimizi minimalize hale getirip fazlalıklarımızı elden çıkarma arınma, imkân var ise yüzmek, hobimize vakit ayırmak, sirkeli su ile kapı pencere ve zeminleri silmek gibi alışkanlıklarımızla ilgili olmak mental sağlığımıza iyi geliyor.

Üretmek. En çok da üretmek iyileştiriyor. Var olmanın yolu üretmektir diye düşünüyorum. İşe gitmek değil sadece, evde yemek yapmak da üretmektir. Birilerine manevi yardım ile destek olmak da üretmektir. Yeni bir el becerisi öğrenmeyi denemek de üretmektir. Yazı yazmak da üretmektir. Balkonda saksında maydanoz, domates yetiştirmek de üretmektir. Yeter ki isteyelim! Sen neler üreterek ve nasıl var olmak istersin?

Yaşadığımız deprem afetinin üzerinden bir ay geçti. Bölgedeki insanlarımızın her geçen gün maddi manevi ihtiyaçları değişiyor. Sahip olduğun farklı özellikleri kullanarak yardıma ihtiyacı olan insanlara nasıl gönüllü bir hizmet sunabilirsin? Bunu bir düşünelim olur mu?

Görüyoruz ki akıl sağlığımızı korumamız için birçok sebep var. Fayda, içten dışa oluyor. Hatırla, bu yaşına kadar senin için zor olan birçok şeyin üstesinden geldin. Kimi zorluğunu aşmak kolay oldu kiminde ise dibine kadar battın ama sonra aştın. Yaşadığın kaygı durumunun da üstesinden gelebileceğini kendine hatırlat.

Dinlediğin için teşekkür ediyorum. Varlığın için teşekkür ediyorum. Sağlıcakla kal.