Her duyduğunuza inanmayın

Gazetemiz dün çıksaydı ya bayram değerlendirmesi ya da 1 Nisan şakalarına ilişkin bir yazı yazacaktım. Bayram için ne yazayım sevgili dostlarım, kendi kendimize acıyıp “ne bayramlar eski bayramlar ne bizler eski bizler değiliz,” cümlesine sığınıverecektim. Belki biraz tebessüm ederiz diye, nalına mıhına 1 Nisan şakaları sıkıştırıverelim.

Abone Ol

İnanasım gelmedi ama, olmaz olmaz değil. Bilmem sizde duydunuz mu? İmamoğlu’nun doğduğu hastane hakkında soruşturma açılmış. Doktor göz altına alınmış. Haydi bunu yutalım ama şu söylentiye sakın inanmayın. Tıp Fakültesi olan üniversiteler ile Sağlık ve Mille Savunma Bakanlıkları otuz yedi yıldan zamanımıza kadar verilen askerlikten muaf raporlarını incelemeye almış. Rahatsızlığı geçmiş olanlar, apar topar askere alınacakmış. Ad-di canım.  1 Nisan’da dahi böyle tatsız tuzsuz palavra atılmaz. 

1 Nisan’ın nasıl ortaya çıktığına ilişkin türlü söylentiler var.

Bir söylentiye göre, eski Romalılar’ın Hilarya, Hintliler’in ise Huli festivallerinde yapılırmış bu şakalaşmalar.  1564 yılında Fransa’da Gregoryan Takvimi'nin yürürlüğe girmesiyle yılbaşı 1 Nisan'dan 1 Ocak'a alınmış. Bundan habersiz olanlarla yani 1 Nisan’ı yılbaşı sananlarla alay etmek için yapılan şakalar, aldatmaca hediyeler zamanla gelenek haline gelmiş. 1 Nisan’ı yılbaşı sananlara “Nisan Balığı” adı verilmiş. Çünkü nisan ayında güneş balık burcundan çıkmaktaymış.  Bu gelenek, 18. Yüzyıl’da İngiltere ve İskoçya’ya, oradan da Amerika’ya yayılmış.

Aman dikkat! “Nisan Balığı” olmak istemiyorsanız dikkat edin. Günün her anında, dostlarınızın, iş arkadaşlarınızın, eşinizin ya da ailenizin şakası ile karşılaşabilirsiniz.

1 Nisan şakaları uzun zamandan beri ülkemizde de yapılmakta. “Bugün bir nisan / şaka yapıyor insan” diye okul şarkılarında yer almış. Hepimizin özellikle okul yıllarında 1 Nisan’la ilgili anıları vardır.

Kuşkusuz bu yıl da 1 Nisan haberlerini öğrenip güleceğiz. Elbette şaka var, eşşek şakası var. Bir eşşek şakası örneği:

Küçük çocuk, anne, baba ve kardeşlerinin bir arada olduğu sırada ağlayarak salona girmiş: " Baba, dedem üst katta kendini asmış!" Herkes büyük bir telaşla yukarı çıkmış ve bir şey bulamamışlar! Çocuk sırıtarak yanlarına gelmiş:

" 1 Nisan 1 Nisan, şaka yaptım dedem üst katta değil, alt katta asılı"

En iyisi siz şakadan değil, eşşek şakasından kaçının.  Erdal Alga gibi, sevginizi anlatmak için 1 Nisan’dan yararlanın:

“Kalemini aldım senin  / Nisan 1  / Yazmak için  / En güzel sevdasını kalbimin.

Silgini aldım senin / Nisan 1  / Silmek için  / Bütün dertlerini kalbinin.

Umudumu aldın benim  / Nisan 1’dir umarım  /  Ve umarım bir şakadır  / Aşkların yok oluşu.

Aklımı aldın benim / Nisan 1’dir umarım  / Ve umarım bir şakadır  / Kalplerin susuşu.

Hayatımı çaldın benim / Çocukluğum uzak  / Gençliğim yabancı  / Nisan artık hep 1’e uğramadan 2.

Seni seviyorum / Nisan 1  / Beni seviyorsun”

Dünyanın dört bir yanında yapılan bir birinden ilginç 1 Nisan şakaları var: 

Japon Asahi Şimbun gazetesi, bir müjde vermiş ve politikacılara “gerçeği söyleten” makine icat edildiğini yazmış.

BBC Radyosu, dinleyicilerine yaptığı şakada, ABD'de 'mucizevi tavuklar' yetiştirildiğini, bu hayvanların hem yumurta hem de süt verdiğini iddia etmiş.

Portekiz'de yayın yapan Radyo Paris, İran milli futbol takımının Dünya Kupası'na gitmekten vazgeçtiğini, bu yüzden FIFA'nın Portekiz milli takımını dünya kupasına seçtiğini duyurmuş!

Danimarka’da Extra Bladet gazetesi, rahibelerin giydiği giysilerin “erotik” hale getirilmesinin kararlaştırıldığını, bunun da din dünyasında “devrim” sayılacağını belirtmiş.

Yarın için yazacağım yazının da konusu yine 1 Nisan olacak.