EKONOMİ

İğneada'ya üçüncü nükleer santral! Türkiye-Çin Nükleer Anlaşmasında son aşamaya gelindi

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gazetecilerle bir araya gelerek nükleer santral projeleri hakkında bilgi verdi. Bakan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin ile yaptıkları müzakerelerde önemli mesafe alındığını ve önümüzdeki birkaç ay içinde anlaşmanın sonuçlandırılabileceğini söyledi.

Bakan Bayraktar, üçüncü nükleer santralin Kırklareli İğneada’da kurulacağını belirterek, “Çok önemli bir noktaya geldik, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunu sonuçlandırmamız gerekiyor. Çünkü yine ilgilenen başka taraflar da var ve anlaşmanın belirli bir kısmı için zaten yeterince müzakere ettik ve oldukça yakınız.” dedi.

AKKUYU VE SİNOP PROJELERİ DEVAM EDİYOR

Bakan Bayraktar, Akkuyu ve Sinop’ta planlanan diğer iki nükleer santral projesiyle ilgili de bilgi verdi. Bayraktar, “Akkuyu’da ilk reaktörün ana inşaat işlerini tamamladık. Bu santralden yaklaşık 4.8 GW elektrik üretebileceğiz. Sinop’ta planlanan 2. santral için de Ruslarla görüşmeler sürüyor, aynı zamanda Güney Kore ile de temaslar var.” ifadelerini kullandı.

IRAK-CEYHAN HATTINDA ALACAK SORUNU

Bakan Bayraktar, Irak’ın Kerkük-Ceyhan boru hattından Türkiye’ye olan alacakları konusunda da açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Irak’ın tahkim kararının uygulanması için ABD mahkemesine başvurduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin yaklaşık 950 milyon dolar olarak hesaplanan alacakları için benzer bir yola başvurabileceğini söyledi. Bayraktar, boru hattının yakında teknik olarak hazır hale geleceğini de belirtti.

BAE İLE HİDROJEN İŞBİRLİĞİ

Bakan Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile enerji alanında yürütülen işbirliği projelerinden de bahsetti. Bayraktar, “BAE ile görüşülen projelerden birinin ağırlıklı olarak rüzgar enerjisinden hidrojen üretmek olduğunu söyledi. Bu çerçevede Abu Dabi Kalkınma Fonu ve bazı Avrupalı şirketlerle temaslarımız devam ediyor.” dedi.