Güneş'te bir haftada ikinci delik. Dünya'dan tam 20 kat daha büyük olan 'koronal delik' saate 1.8 milyon mil hızla Dünya'ya yaklaşan Güneş rüzgarlarına neden oldu. Rüzgarlar bugün dünyamıza ulaşacak. NASA'nın Güneş Astronotları'na göre bir haftada oluşan ikinci delik ve Güneş rüzgarları manyetik güçleri nedeniyle uydu sistemlerine zarar verebilir. 

Her iki Güneş deliğini de  NASA'nın güneşi inceleyen Güneş Dinamikleri Gözlemevi'nce yaklandı. NASA, Koronal delikleri, yüksek hızlı güneş rüzgarı kaynaklarından biri olan manyetik olarak açık alan olarak tanımlıyor. Güneş rüzgarları özellikle kutup bölgelerinde güneşin daha az aktif olduğu yerlerden görülebilir. 

Genelde zararsız olan koronel delikler ve Güneş rüzgarları, zaman zaman güçlü manyetik alanları nedeniyle uydu sistemleri ve radyo dalgaları üzerinde kesinti yaratabiliyor. Özellikle uzay görevi yürüten ekipler ve uzay istasyonları için alarm seviyesi yükseltiliyor.

UZAY YÜRÜYÜŞLERİ TEHLİKELİ

Güneş rüzgarları genelde sorunsuz atlatılsa da astronotlar için özellikle uzay yürüyüşleri sırasında sıkıntı yaratabiliyor. Çünkü astronotlar uzay yürüyüşleri sırasında yüksek oranda bu rüzgarlara maruz kalabiliyor. 

GÜNEŞ FIRTINALARIN NEDEN OLABİLECEĞİ HASARLAR

Güneş patlamaları uydulara zarar verebilir ve muazzam bir mali hasar bırakabilir.  Yüklü parçacıklar, Dünya'nın manyetik alanını bozarak havayollarını da tehdit edebilir. Çok büyük parlamalar, elektrik şebekelerinde bile akımlar oluşturabilir ve enerji kaynaklarını devre dışı bırakabilir. Koronal Kütle Fırlatmaları Dünya'ya çarptığında, jeomanyetik fırtınalara ve gelişmiş auroraya neden olurlar. Radyo dalgalarını, GPS koordinatlarını bozabilir ve elektrik sistemlerini aşırı yükleyebilirler. Büyük bir enerji akışı, yüksek voltajlı güç şebekelerine akabilir ve transformatörlere kalıcı hasar verebilir. Bu, dünyanın her yerindeki işletmeleri ve evleri kapatabilir.