İtalyan pizza

Pizza, mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllardır tüketiliyor. Dünya çapındaki ününe 1889 yılında Kraliçe Margherita’nın pizzayla tanışmasıyla kavuştu. Pizza bu tarihe kadar yoksul halkın tükettiği bir yiyecekti.

Abone Ol

Pizza Margherita adı da bu buluşmadan gelir. Aşçı Esposito, mozarella peyniri, domates ve fesleğenli pizzayı sunduğu kraliçe bunu çok beğenir ve bu lezzetli yiyeceğin adını sorar. Esposito da heyecandan “Margherita” der. Kraliçe Margherita, aşçıya yazdığı teşekkür mektubunda pizzadan ‘Pizza Margherita’ diye bahseder.

Pizza, eklemeler ve küçük değişiklikler ile Amerikalı girişimcilerce dünya mutfağına sunulur. Türkiye’nin pizzaya ilgili 1991’de başladı. Bu ilgi de her bölümünde ana karakterlerin pizza yediği 'Ninja Kaplumbağalar' çizgi filminin payı büyüktür.

İtalya'dan ABD’ye uzanan pizzanın kökenlerini takip ederek pizza yapım teknikleri üzerine ustalaşan Amerikalı Peter Reinhart'ın tarifini sizlerle paylaşacağım. “Olağanüstü pizza harika hamurla başlar” diyen Reinhart’ın basit ve hazırlaması kolay olan tarifini birlikte yapalım.

Malzemeler

Soğuk su 250 gr

Un 350 gr

Yaş maya 5 gr

Tuz 7 gr

Şeker 15 gr

Zeytinyağı 15 gr

Sos için

Domates 200 gr

Sarımsak 1 diş

Kurutulmuş kekik 1/2 tatlı kaşığı

Kuru fesleğen 1/2 tatlı kaşığı

Şeker 1/2 tatlı kaşığı

Tuz (bir tutam)

Karabiber (bir tutam)

Peynir 300 gr

YAPILIŞI

Hamuru önceden hazırlayıp daha iyi mayalanması için 12-24 saat buzdolabında bekletelim.

Hamur için tüm malzemeleri karıştıralım. Pürüzlü ve ele yapışan bir hamur elde edelim. 1 saat dinlendirdikten sonra elinizle veya mikserle yoğurun. Hamur yumuşak ve esnek olacaktır.

Saklama kabını zeytinyağı ile yağlayıp hamuru içine koyalım. Sonra bunu buzdolabına koyalım. 12 saat sonra hamurumuz pizza yapmaya hazır olacaktır. Hamuru isterseniz 2 gün buzdolabında bekletebilirsiniz.

Pişirme gününde hamuru buzdolabından çıkarın ve iki parçaya bölün. 60-90 dakika oda sıcaklığında bırakın. Ardından iki parça hamuru daire şeklinde açın ve 30 dakika daha bekletin.

Hamur kabarırken pizza sosunu hazırlayın. Bunu yapmak için, kabuksuz domatesleri diğer malzemelerle birlikte blenderde karıştırın. Güzel kokulu bir domates sosu hazır.

Sevdiğiniz ürünleri pizzanın üstü için kullanabilirsiniz. Çocuklar en çok sosis ve mısırı sever. Birkaç çeşit peynir kullanırsanız daha güzel olur. En önemlisi hamura önce sos sürüp ardından dolgu ve peynirin üzerine konulmasıdır.

Pizzayı maksimum sıcaklıkta ısıtılmış bir fırına koyalım. 300 derece sıcaklıkta pişme süresi 5-7 dakikadır. Fırınınız maksimum 250 dereceye ısıtılırsa, pişirme süresi yaklaşık 10-13 dakika uzar.

Bu tarife göre yaptığınızda, ince, çıtır ve kabarmış kenarlı bir pizza elde edersiniz.

Sizlerin ve sevdiklerinizin bu pizzaya bayılacağına eminim.  Afiyet olsun.

HAYATIMIZ TASARRUF

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleriyle ilgili bir kitapçığını gördüm. Kitapçıkta, elektrikte yüzde 35, akaryakıtta yüzde 25, doğalgazda yüzde 50 tasarruf sağlamak için şu önerilerde bulunuluyor: * Kısa mesafelerde yürüyün ya da bisiklete binmeyi tercih edin. * Saçınızı kurutma makinesi ile değil, havlu ile kurutun. * Banyoya kum saati koyun, 4 dakikadan fazla duş yapmayın.


* Düşük katlar için asansöre binmek yerine merdivenden çıkın. * Evinizin duvarlarn ak renge boyatn. * Binalarn gney cephesine yaprak dken aalar dikin. * Bina ana girilerinde ift kap ya da dner kap kullann. * Çamaşır ve bulaşık makinesinde ön yıkama yapmayın. * Çamaşırları asarak kurutun. * Bulaşıklardaki kaba atıkları yemekte kullanılan peçeteyle temizleyin. * Kışın kombi derecesini indirin, yazın klima derecesini yükseltin. * Büyük ekranlı televizyon tercih etmeyin.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...