Bir yatırım portföyü oluşturmak, yalnızca mümkün olan en iyi hisseleri seçmekle ilgili değildir. Farklı varlık sınıflarında doğru sayıda varlıkla riski dağıtmak, iyi ve kötü günde yatırımlarınızı korumanızın en güvenli yolu. Bir ekran dokunuşuyla herkesin erişebildiği küresel pazarlarla, aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli hisse senetleri, fonlar ve diğer varlıklar var. Ancak bu kadar çok seçenek mevcutken, doğru çeşitlendirme dengesini elde ettiğinizden nasıl emin olabilirsiniz?

Portföyünüzde yeterli çeşitlilikte varlık olmadığında, volatiliteye ve hisse senetlerindeki sancılı düşüşlerden zarar görebilirsiniz. Ancak burada denge önemli. Zira çok fazla varlık da sermayenizi sulandırabilir ve sizi daha iyi performans göstermeniz konusunda umutları azaltabilir.

Kulağa şaşırtıcı gelse de, çeşitlendirme, varlık yönetimi endüstrisini ikiye bölmüş durumda. Ancak iyi haber şu ki, birkaç basit ipucuyla sağlıklı bir denge kurabilirsiniz. İşte başlıyoruz!

İYİ VE KAZANÇLI BİR YATIRIM PORTFÖYÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Dünyanın en iyi bilinen yatırımcılarından bazıları, servetlerini sadece bir avuç yüksek inandırıcı fikirden oluşan portföylerle elde ettiler. Riskli bir yaklaşım olmasına rağmen Warren Buffett gibi efsane isimler bunları başardı ve dünyanın en zenginleri arasına girdi. Ancak yüksek konsantrasyon bazıları için işe yarasa da, çoğu yatırımcı için sindirilemeyecek kadar tehlikeli. Bunun yerine, varlıkları ve piyasaları çeşitlendirme stratejisi, uykusuz kalmadan yatırım yapmanın çok daha gerçekçi bir yolu olabilir. Çeşitlendirme işe yarar çünkü hisse senetleri, sektörler ve hatta tüm varlık sınıfları ekonomik döngü boyunca birbirinden farklı performans gösterir. Biri aşağı inerken, diğeri tırmanışa geçebilir.

OPTİMUM FAYDA SAĞLAYAN HİSSE SENEDİ SAYISI 15-20

Neyin herhangi bir zamanda iyi performans göstereceğini bilmeden çeşitlendirme, kaçınılmaz iniş ve çıkışları yumuşatan geniş bir teşhir sunar. Bunun gibi risk yayma birkaç şekilde yapılabilir ve borsa yatırımcıları için bariz olan ilk soru, bir portföyde kaç hisse bulundurmanız gerektiğidir. Geleneksel düşünce, optimum hisse senedi sayısının 15-20 hisse arasına olduğunu ortaya koyuyor. Bu seviyede, finans akademisyenleri, piyasanın rastgele oynaklığının çoğunun kontrol edilebileceğini düşünüyor.  Bundan sonra, daha fazla varlık satın almanın yalnızca azalan faydaları vardır. Uygulamada, yatırmanız gereken sermaye miktarı bu kararda büyük rol oynar. En iyi hisse senedi seçimleri bile, birçok farklı varlığa küçük bir nakit para yayılırsa kaybolabilir. Aynı şekilde, yalnızca birkaç pozisyona odaklanan büyük bir nakit potu, bir veya iki pozisyon işe yaramazsa kötü bir şekilde çökebilir.

HİSSE SENEDİ ÇEŞİTLENDİRMENİN YOLLARI: HİSSE SENEDİ SEÇİMİ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Şimdiye kadar çeşitlendirmenin tamamen sayılarla ilgili olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Ancak işin tek yönü bu değil. Doğru hisse senedi seçiminde de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Hadi gelin şimdi onlara bir göz atalım!

SEKTÖRLERE DİKKAT!

Borsalar 2022'de enflasyonun, yükselen oranların ve ekonomik kasvetin tüketicilere ve işletmelere zarar vereceği korkusuyla sert düşüşler yaşadı. Yine de bazı endüstri sektörleri iyi iş çıkardı. Sağlık, enerji, madencilik ve tüketici savunmalarındaki güçlü performanslar, bir portföydeki çeşitli sektör risklerinin size her koşulda avantaj sağlayabileceğini kanıtladı. Bu nedenle yatırım portföyü oluştururken hisse senedinin sahibi şirketin sektörel durumunu, beklentilerini, gelecek yatırımlarını vb. mutlaka gözlemleyin.

ŞİRKET BÜYÜKLÜĞÜNÜ ÖĞREN

Küçük ve orta ölçekli endeksler, geleneksel olarak pazardaki en hızlı büyüyen şirketlerden bazılarını bulduğunuz yerlerdir. Boğa koşullarında yıldız getiriler üretebilirler. Ancak genelde küçük hisseler hızlı düşüşler yaşar ve ekonomik belirsizlik karşısında büyük hisseler kadar dayanıklı değildirler. Bu nedenle ciddi kazanç ve kayıplara karşı güçlü direnç istiyorsanız büyük hisselere öncelik verin.

BORSA FAKTÖRLERİ

Satışları ve kârları hızla artan heyecan verici şirketler popülerdir, ancak yatırımcılar bunlara sahip olmak için genellikle burun kanaması fiyatlarıyla karşılaşırlar. Kendinden emin boğa piyasalarında, bunun gibi büyüme ve ivme hisseleri karşılığını verebilir. Ancak ayı piyasalarında odak kalite, değer ve temettü gelirine kayar. Farklı faktörlere geniş ölçüde maruz kalmak, trendler değiştiğinde sizi koruyabilir.

VARLIK SINIFLARI

Diğer varlık sınıflarına çeşitlendirmek, bir portföyü makroekonomik trendlerdeki tahmin edilmesi zor değişikliklerden koruyabilir. Geleneksel olarak, devlet tahvilleri ve şirket tahvilleri, borsa hisselerinden uzaklaşmak için popüler bir araç olmuştur. Tematik ETF'ler, fonlar, emtialar, emlak ve para birimleri gibi diğer varlıklar da farklı türde teşhir sağlayabilir.