Hem Japonya dışında hem de üniversitede ilk kez düzenlenen bu etkinliğe davetliydim. Kampüste bulunan 7 farklı türde 1962 Sakura ağacının çiçekleriyle oluşan renk harmonisi eşsiz görüntüler sundu. Gelirinin de öğrencilere bursa dönüşmesi festivale ayrı bir anlam kattı.
Festivalde geleneksel çay seremonisi, origami atölyesi, kendo Japon kılıç gösterisi, şadoo atölyesi gerçekleşti. Ancak en çok ilgiyi sushi workshopu gördü diyebilirim. Katılımcılar ve öğrenciler sushinin yapılışını görmek ve bizzat denemek için uzun süre beklemeyi göze aldı. Bu ilgiden dolayı sizlerle sushi tarifi paylaşmak istedim.
Japonlar, balıkları daha uzun süre korumak için tuzlayıp pirinçle sardıktan sonra kuyularda depoluyordu. Balığı tüketirken pirinci ayırıp atıyorlardı. Yaşanan kıtlık nedeniyle pirincin de balıkla birlikte tüketilmeye başlanmasıyla sushi ortaya çıktı. Hazırlanması, sunumundaki estetik ve uyum en az sushi kadar önemlidir.
Geleneksel formunu kaybetmeden günümüze kadar gelen ender yiyeceklerden biri olan sushi; pirinç, çiğ balık, deniz mahsulleri, sebze ve Japonya'ya özgü kurutulmuş yosun yapraklarının birleşiminden oluşur. Japon mutfağının en popüler yemeği Sushi, hiç yağ içermediği için çok sağlıklı bir yiyecektir.
Malzemeler
250 gr sushi pirinci
80 ml pirinç sirkesi
50 gr toz şeker
25 gr tuz
300 gr füme somon
100 gr salatalık
50 gr avokado
300 ml su
3 adet yaprak yosun, nori
Servis Önerisi:
soya sosu
wasabi
zencefil turşusu
YAPILIŞI
Sushi pirincini soğuk suda, kırmadan yavaş bir şekilde 3 defa yıkayın. Yıkadıktan sonra 15 dk soğuk suda bekletin.
Daha sonra süzgeçten geçirin ve sonra pirinç teflon ve kapaklı tencere koyup suyunu ilave ederek kaynatın.
Ayrı bir tencereye pirinç sirkesi, toz şeker ve tuz koyun. Bir kaşık yardımıyla ocakta kaynatmadan ısıtın.
Pişen pirinçleri bir kaba alarak 10 dk dinlendirin. Üzerine ocakta yapılan karışımı ekleyin ve pirinçlerle beraber karıştırın.
Bu aşamada sushi pirinci hazır olmuş demektir. Streç filme sarıp oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.
Füme Somon balığı ince şeritler halinde kesin. Salatalıkların iç kısımlarını temizledikten sonra kabuğuyla birlikte ince uzun şeritler halinde kesin. Ayrıca avokadoyu da aynı şekilde kesin.
Sarma işlemine başlamadan önce sushi hasırını streçle sarın. Bu sushinizi daha rahat sarmanızı sağlayacaktır.
Nori’nin yani yaprak yosunun bir tarafı parlak bir tarafı mattır. Parlak tarafı dışarıda kalacak şekilde sarmaya özen gösterin.
Hasırın uzun tarafı karşıya gelecek şekilde önünüze koyun.
Yosunun mat tarafı size bakacak şekilde üzerine yerleştirin.
Yaprak yosunun yarısına kadar 50 gram pirinci her tarafı eşit olacak şekilde yayın.
Şeritler halinde kesilen somon, salatalığı ve avokadoyu tam ortasına yerleştirin ve daha sonra sıkı sarma işlemine başlayın.
Sarma işleminde dikkat edilmesi gereken şey balığın tam ortada olması ve sıkı sarılmasıdır.
Bu işlem bittikten sonra her sushiyi 8 eşit parça olacak şekilde kesin. Ancak bu işleme önce 2 eşit parçaya ayırarak başlayın.
Sushiyi Ton balık, karides ile ya da sebzeli de yapabilirsiniz.
Afiyet olsun…
Bayramda tadında tasarruf ipuçları
Bayrama sayılı gün kaldı. 10 Nisan bayramın birinci günü. Bayramınızı şimdiden kutlarım. Bayramda tatlılar, börekler başköşedeki yerini alacak. Lokum, şeker, çikolata alışveriş listesinin yine başında geliyor. Bayram süresince misafirlere ikram edilecek bu ürünleri iyi muhafaza etmek hem ağız tadınız hem de cebiniz için önemli. Şekerlemenin oda şartlarında, güneş görmeyen serin ortamda saklanması gerekiyor. Sütlü tatlıları buzdolabında saklamalısınız. Üç gün içinde tüketmeye çalışın. Şerbetli tatlılar için buzdolabı yerine kuru yerleri tercih edin. Tatlıyı kendiniz yapıyorsanız limon koyarsanız şerbetin kristalleşmesini önlersiniz. Isı ve nem çikolatanın en büyük düşmanıdır. İdeal saklama ortamı 18- 22 derece aralığında olmalı. Buzdolabında saklamayın. Çikolata kokuyu çok kolay emer. Bu yüzden kokusuz, hava sızdırmayan ortam ve kaplar tercih edilmeli
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın ...