Kalp hastalıkları, dünyada ve ülkemizde en sık ölüme neden olan hastalıkların başında geliyor. Kalp hastalıklarından korunmak için ise yaşam tarzı değişiklikleri yapmak gerekiyor. Bunların başında da sağlıklı beslenmek geliyor.

Dr. Öğr. Üyesi Yunus Amasyalı, kalp sağlığı için dikkat edilmesi gereken beslenme önerilerini paylaştı.

YAĞ TÜKETİMİNE DİKKAT

Amasyalı, kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75’inin karaciğerde, yüzde 25’inin ise aldığımız gıdalardan emildiğini belirterek, “Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder. Dolaşımdaki fazla kolesterol, kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde ‘plak’ adı verilen birikimler yapar. Bu plaklar da büyüyerek kan dolaşımını engeller. Ancak kalp hastalığına yol açan asıl etken, yağın miktarından ziyade yağın türüdür” dedi.

Amasyalı, günlük kalorinin en fazla yüzde 30’unu yağlardan almak ve ‘kötü’ yağları ‘iyi’ yağlarla değiştirmek gerektiğini vurguladı. Amasyalı, “Doymuş ve trans yağların tüketimi ‘kötü kolesterol’ olarak bilinen LDL kolesterol düzeyini, dolayısıyla kalp hastalığı riskini artırır. Bu tip yağların alınan toplam kalorinin yüzde 10’nunu aşmaması gerekiyor. LDL kolesterolü yüksek olan ya da kalp hastası olanlarda bu oran yüzde 7’nin altına, kolesterol alımı günde 200 miligramın atına inmelidir. Doymamış yağlar ise LDL kolesterol düzeyini düşürürken ‘iyi kolesterol’ olarak adlandırılan HDL kolesterolü artırır. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi bu ‘iyi’ yağların kaynaklarıdır ve günlük kalorinin en fazla yüzde 30’u olması gereken yağ tüketiminde bu besinlere ağırlık verilmelidir” diye konuştu.

LİFTEN ZENGİN BESLENİN 

Amasyalı, liften zengin beslenmenin de kalp sağlığı için faydalı olduğunu ifade ederek, “Liften zengin tahıl, kepek, fasulye, meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketin. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü yüzde 15 kadar düşürebilmektedir. Çözünebilir lifler, bağırsaklarda kolesterolün emilimini azaltarak kan kolesterol düzeyini düşürür. Çözünebilir lifler, yulaf, arpa, fasulye, mercimek, elma, armut, portakal, greyfurt, havuç, patates gibi besinlerde bulunur” dedi.

Amasyalı, kalp sağlığı için ayrıca şu önerilerde bulundu:

  • Orta derecede karbonhidratlar, proteinler ve az miktarda ancak sağlıklı yağlardan oluşan dengeli öğünlerle beslenin.
  • Tam yağlı süt ve ürünleri yerine yağı azaltılmış olanları tercih edin.
  • Haftada 4 yumurtadan fazlasını yemeyin. LDL kolesterolü yüksek olan kişiler yumurta sarısı bakımından daha da dikkatli olmalıdırlar.
  • Kırmızı et yerine balık, derisi hariç kümes hayvanları ve az yağlı etleri tercih edin.
  • Günde en az 5 kez sebze ve meyve tüketin. Bunlarda önemli vitamin ve mineraller mevcuttur.
  • Günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz.