YAŞAM

Kastamonu'nun enfes lezzeti: Banduma tarifi, yapılışı, püf noktaları

Abone Ol

Adını bandırma işleminden alan, Kastamonu'nun vazgeçilmez lezzeti bandumayı evde yapmayı denediniz mi? Yiyenlerin bir daha vazgeçemediği bu enfes lezzete bayılacaksınız. Banduma malzemeleri neler? Nasıl yapılır? Tarifi nasıl? Banduma'nın yanında ne yenir?  İşte tüm detaylarıyla banduma tarifi... 

Banduma Tarifi İçin Malzemeler

  • 2adethindi but

  • 1adethavuç

  • 1adetsoğan

  • 1/2demetmaydanoz sapı

  • 1adetdefne yaprağı

  • 2litresu

  • 1/2su bardağıceviz

Lavaş için:

  • 500gramun

  • 300mililitresu

  • 1tatlı kaşığıtuz

Üzeri için:

  • 25gramtereyağı

  • 1çay kaşığıkırmızı toz biber  HAZIRLANIŞI:

  • İlk olarak hindi etimizi, küp küp doğranmış havuç ve soğanı, defne yaprağını ve maydanoz saplarını bir tencereye alarak üzerlerine su koyun ve haşlamaya bırakın. 

  • Hindi eti haşlanırken lavaş için hamurumuzu hazırlayın. Bir yoğurma kabına unumuzu eleyerek alın ve üzerine tuzu ekleyip karıştırın, ortasını açarak havuz oluşturun. Oluşturduğumuz havuza suyumuzu da ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayın. Hamur iyice toparlandıktan sonra tezgaha alıp tezgahta da 5 dakika yoğurun ve üzerini kapatarak hamuru yarım saat dinlendirin.

  • Dinlenen hamuru 8 eşit bezeye bölüp 10 dakika daha dinlendiriyoruz ve lavaşları pişireceğimiz tavanın büyüklüğünde açın.  Açtığımız hamurları tek tek pişirip kenara alın ve lavaşlarımız hazır. Pişen hindi etimizi süzün(suyunu dökmüyoruz) ve eti didikleyin. Lavaşlarımızı tek lokmalık olacak şekilde ve dikdörtgen şekilde kesin. Kestiğimiz lavaşları teker teker hindi haşlama suyuna bandırıp tabağımıza dizin. T

  • abağın ortasından başlayarak kenarlara doğru giderek ve kubbe şeklinde dizebiliriz. Lavaşları dizerken aralarına didiklediğimiz hindi etimizden de koyun. Lavaşlar bitene kadar bu işlemi yapın ve en son kalan hindi etini de üzerine serpin. Bunların üzerine dövülmüş ceviz serpip tereyağında yaktığımız kırmızı toz biberimizi gezdirerek servis edin. Afiyet olsun...      

  • BANDUMA'NIN YANINDA NE YENİR?

  • Osmanlı mutfağında da yerini alan, Kastamonu'nun enfes lezzeti bandumanın yanına yoğurt ve pilav çok yakışıyor.