Meteorolojik kaynaklar tarafından peş peşe paylaşımlar geliyor. Ülkemizde yükselen sıcaklıklar tehlikeli bir boyut alırken, termometrelerde rekor rakamlar gündeme oturuyor. Son olarak Adana tarafından 1958 yılında ölçülen sıcaklık rekoru kırıldı.

SOĞUK GÜNLER GERİ GELİYOR

Arabistan'dan gelen Eyyam-ı Bahur sıcaklıklarının ülkeyi terk etmesinin ardından Basra sıcaklıkları ülkeye girdi. Kuraklık tehlikesini de beraberinde getiren yüksek sıcaklıklar sağlık açısından da büyük bir tehlike arz ediyor.

Dünya üzerinde binlerce ölüm sebebi olan sıcaklıklara karşı meteoroloji uzmanı Kerem Ökten tarafından hem iyi hem de kötü haber geldi. Sosyal medya platformundan hayvanları paylaşan uzman isim soğuk günlerin beklediğini belirtirken, bu sefer de aşırı soğukluklara dikkatleri çekti.

TÜRKİYE BUZ TUTACAK

Sosyal medya üzerinden paylaştığı görsel ile leyleklerin göç ettiğini belirtti. Hayvanların hislerinin kuvvetli olduğunu belirten Kerem Ökten, gelecek dönemleri de hissettiğini ifade etti. Paylaşımında 1929 kışını hatırlatan Kerem Ökten, "1929 Kışı öncesi Avrupa'da daha önce görülmeyen soğuk deniz balık türleri görülmüştü. 1929 Kışında Avrupa ve Türkiye dondu..." açıklamalarında bulundu.

1929 kışını hatırlatması üzerine kutuplarda soğukluğun biriktiğini belirten uzman isim iki tarih arasındaki farkı gösteren görseller paylaştı. Paylaşımında ise 15 ve 31 Ağustos tarihleri arasındaki farkı konu alan uzman isim tehlikeyi duyurdu.

1929 KARA KIŞTAN

Türkiye'yi esir alan 1929 yılının kış mevsimi tarihe kara kış olarak geçti. Tam 55 gün boyunca yağan kar kütleleri metrelerce büyüklüğe ulaşmayı başardı. Aşırı soğuk nedeniyle İstanbul Boğazı ve Haliç gibi daha birçok yer buzla kaplandı. Soğuk nedeniyle toprak kazmak imkansız bir hal alırken ölüler kış boyunca gömülemedi. Kasaplara et almaya giden vatandaşlar etlerin testere ile kesilmesine de şahit olmuştu.

1929 yıllarında başlayan soğukluk etkisini Avrupa'da gösterirken Tuna Nehri'nin tamamen donmasına sebep olmuştu. Kara kıştan kalan görüntüler ise şu şekilde;

KARA KIŞTAN KALAN GÖRÜNTÜLER: