Kremalı Nektarili Tart

Tartların kökenleri antik Roma'ya kadar uzanır. Bükülmüş ekmek anlamına gelen Latince torta kelimesinden türeyen Fransızca tarte kelimesinden türediği bilinmektedir. Başlangıçta et ve sebzelerin de aralarında bulunduğu çeşitli dolgularla yapılan tartların tatlı hali Orta Çağ'a kadar popüler olmadı.

Abone Ol

Günümüzde tartlar hemen hemen her ülkede seviliyor. Çok farklı çeşidi olan tatlı tartlar için yaygın kullanılan dolgular arasında meyve, muhallebi ve krema bulunuyor. Tart yapımında yivli kenarları olan bir kalıp kullanılıyor. Hamuru genellikle dolgu konulmadan pişiriliyor. Turtaların aksine, tartların hamurla kaplı olmayan açık bir üstü vardır. 

Bugün sizlerle yine bir yaz tarifi paylaşmak istiyorum. Birlikte yapacağımız tart; çıtır hamur, krema ve meyve olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Hamuru için özel bir hazırlık, zaman veya ürünler gerekmiyor. Klasik patiseri krema ve evde bulunan meyveleri kullanacağız.

MALZEMELER 

Hamur için; 
Tereyağı 100 gr
Toz şeker 80 gr
Un 150 gr 
Yumurta 1 adet
Bir tutam tuz 
Kreması için;
Süt 150 gr
Yumurta 1 küçük adet 
Toz şeker 40 gr
Vanilya 1 paket 
Un 8 gr
Mısır nişastası 7 gr
Meyve dolgusu;
Nektarin 3-4 adet 
Şeker pudrası (servis için)

Tartımızı yapmaya hamurla başlayalım. Yumuşak tereyağını şeker ve tuzla kabarıncaya kadar iyice çırpın. Oda sıcaklığındaki yumurtayı ekleyin ve pürüzsüz olana kadar tekrar çırpın.
Bu işlemin ardından unu ekleyin ve birleşene kadar karıştırın. Hamuru merdaneyle açıp tart kalıbına yerleştirin ve buzdolabında bekletin.
Daha sonra klasik patiseri kremayı hazırlayacağız. Bunun için süt ve vanilyayı kaynatın. Yumurtayı, şekeri, unu ve nişastayı karıştırın. Daha sonra sürekli karıştırarak bu karışıma sıcak sütü azar azar ekleyin.

Karışımı kaynattıktan sonra ocaktan alın. Kremayı oda sıcaklığına soğutun. Bu tartta nektarin kullanıyorum ama şeftali, kayısı, erik veya elmayı da tercih edebilirsiniz. 
Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Soğutulmuş kremayı hamurla üstüne yerleştirin. Nektarin dilimlerini üstüne koyun ve kremanın üzerine yerleştirin.
Tartın yaklaşık 45 dakika pişmesi gerekiyor. Pişme işleminin ardından soğumaya bırakın. 
Üzerine biraz pudra şekeri serpip tartın tadını çıkarabilirsiniz.
Afiyet olsun…

MUTFAK İÇİN ÖNEMLİ HİJYEN KURALLARI

Yemek pişirmeden önce ellerinizi yıkayın. Et veya çiğ yumurta gibi yiyecekleri hazırladıktan sonra farklı yiyeceklerle çalışacaksanız ellerinizi tekrar yıkamalısınız. Mutfak gereçlerini durulayın. Bakterilerin ve tatların diğer yemeklere yayılmasını önlemek için pişireceğiniz malzemelerde farklı kaşık ve mutfak gereçleri kullanın. Temizliğe ve düzene dikkat: Yemek pişirme, kızartma ve fırınlamadan sonra temizlik günlük rutininiz almalıdır. Bulaşıkları ve çatal bıçak takımlarını yüksek sıcaklıklarda temizleyin. Buzdolabında bir rafı pişmiş yiyeceklere diğerini çiğ yiyeceklere ayırın. Dondurulmuş gıdalar için soğuk zincire ve gıda ürünlerinin raf ömrüne dikkat edin. Evcil hayvanları mutfaktan uzak tutun.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...