Kulakta çınlama, çıt çıt sesi gelmesi, sanki tıkanıkmış gibi bir his, hışırtı ve yutkunma sırasında gürültü gibi şikayetlerin en yaygın nedeni Covid-19 çıktı. İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, kulak çınlaması, çıtırtı, kulakta huzursuzluk, gürültü gibi şikayetlerle doktora başvuran hastaların yüzde 20'sinde Covid-19 hasarı bulundu. Araştırmanın sonucuna göre, Virüsler son yıllarda özellikle Covid-19, genellikle işitme bilgilerini beyne taşıyan sinirlere zarar veren iltihaplanmaya neden oluyor. Bu intihaplanma da kulak çınlamasına, kulakta vızıltı, cızıltı şeklinde tanımlanan şikayetlere, kulağımda çıt çık sesi var gibi belirtilere neden olabiliyor.
Virüsler (Covid-19 dahil), genellikle işitme bilgilerini beyne taşıyan sinirlere zarar veren iltihaplanmanın bir sonucu olarak kulak çınlamasına neden olabilir. Geçen yıl yapılan bir araştırma, Covid'den etkilenenlerin yüzde 20'sinde kulak çınlaması olduğunu buldu. Ancak bu genellikle kısa sürdü ve yalnızca orijinal hastalık süresince mevcuttu. Özellikle uzun süreli kulaktan ses gelme, çınlama, çıt çıt sesi, vızıltı gibi şikayetler çoğunlukla virüs hasarı sonucunda oluşabilir.
KULAKTA SESLE BERABER AĞRI VARSA...
Ancak kulaktan ses gelmesine ağrı eşlik ediyorsa farkı nedenleri araştırmak gerekir. Kulakta çınlama, ses, vızıltı ve çıtırtı gibi seslere ağrı da eşlik ediyorsa iç kulağı havalandıran tüplerin mukusla tıkandığı östaki borusu disfonksiyonunun bir işareti olabilir. Yani ağır bir iç kulak enfeksiyonu geçiriyor olabilirsiniz. Bu tür durumlarda ilaç tedavisi çoğunlukla olumlu sonuç verir ve hasta şikayetleri ortadan kalkar. Ancak uzun süren kulak ağrılarının daha detaylı tetkiklerle incelenmesi gerekir. Çok uzun süreli, geçmeyen kulaktan ses gelme ve ağrının altında beyinden kaynaklı bir sorun yada sinir sistemi hastalığı yatıyor olabilir.
KULAKTAN SES NEDEN GELİR?
Kulaktan gelen sesler aslında beynin içinden kaynaklanır. Bunun tam olarak neden olduğu anlaşılamamıştır, ancak orta kulak enfeksiyonları, kulak kiri birikmesi ve yaşa bağlı işitme kaybı gibi durumlarla bağlantılıdır. Buradaki düşünce, beynin kendisine ulaşan ses eksikliğini 'gürültü' ile telafi ettiğidir.
KULAK ÇINLAMASI, ÇIT ÇIT SESİ TEDAVİSİ VAR MI?
Kulakta çınlama, çıt çıt sesi, vızıltı gibi gürültülerin tedavisi var. Hastalara eğer kulakta bir enfeksiyon varsa mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanır. Ardından şikayetler kesilmezse kulaklar yeniden terapi ile seslere karşı eğitilebilir. Daily Mail yazarı Dr. Martin Scurr, kendisine şu soruyu soran hastasına bakın ne yanıt verdi:
"Üç yılı aşkın süredir her iki kulağımda da çınlama var. Bir danışman bunun bir virüs tarafından tetiklendiğini söyledi, ancak bıçaklama ağrıları olması ve çıtırtı sesleri duyması da normal mi?"
Doktor Scurr, "Kulak çınlaması ile en iyi şekilde başa çıkmanın yollarını bulmaya odaklanmanızı öneririm. Bir seçenek, kulak çınlamasını yeniden eğitme terapisidir. Bu, sizi sahte seslerden daha az haberdar etmeyi amaçlayan bir danışmanlık biçimidir. Bu, uzman bir merkezde birkaç ay boyunca gerçekleşir ve hastaların yüzde 80'ine kadar etkili olduğu bulunmuştur. Semptomlarınız hayatınıza hakim oluyorsa, terapiye başlamanızı tavsiye ederim."