KÜLTÜR SANAT

Kurşun kalemin ucunda sanat

Abone Ol

Dünya üzerinde parmakla sayılacak kadar az temsilcisi olan kurşun kalem oymacılığının Türkiye'deki temsilcilerinden birisi olan Nihat Özcan ile, 2 yıl kadar önce internette tesadüfen gördüğü bir eserin resminin peşine düşerek, hiçbir eğitim almadan bugünlere uzanan sanat yolculuğu hakkında söyleştik. Çocukluk dönemlerinden itibaren hobi olarak tamirat, tadilat işleri ile uğraşan, maketler ve ahşap işleri üreten Özcan bu özel çalışmaları yanında aslında tam zamanlı olarak özel sektörde alüminyum sistemler konusunda Cephe Danışmanlığı işi ile ilgileniyor. Yapılara dış kabuk olarak bir çeşit kıyafet, kostüm tasarlıyor. Hayatının her döneminde üretici yönü olan Özcan, içerisinde özel bir el sanatı yeteneği hissettiğini ve uzun yıllar boyunca arayışta olduğunu belirterek 2 yıl önce de bu özel sanat dalı ile kendisini bulduğunu söylüyor. Kurşun kalem oyma sanatının köklerinin yaklaşık 15-20 yıl kadar evvel Amerika'da doğduğu ve ilk kez bir marangoz ustasının sokaktan topladığı kalemleri şekillendirmesiyle başladığı biliniyor.

ATATÜRK BÜSTÜ DE İŞLEMİŞ 

Uzun bir araştırma sürecinden sonra, konu ile ilgili yurtdışında yapılmış örnekleri de inceleyen Özcan, dünya üzerinde Rusya'da, ABD'de, Kosova'da ve Uzakdoğu'da birkaç sanatkar kalem oyma sanatı ile ilgilendiğini öğrendiğini söylüyor. Özcan, "Yurtdışındakilerin çoğu mikroskopla çalışsa da ben gözlük dahi kullanmadan çıplak gözle basit bir spot ışık altında, genelde işim ve ailemden sonra ancak vaktim olan hafta sonu gece saatlerinde başlayıp, sabahın ilk ışıklarına kadar çalışarak sanatımı icra ediyorum" diyor. Seri çalışmalar yapmaktan da büyük bir mutluluk duyduğunu anlatan Özcan, "Atatürk'ün büstü, imzası ve annesi Zübeyde Hanım'ın portrelerinden oluşan çalışmalarım var. Bu şekilde seri çalışmalar yapmaya devam edeceğim" dedi.

AYLAR SÜRÜYOR

Kalemin ucuna bir figürü işlemenin aylar sürdüğünü anlatan Özcan, "Bir eserin yapımı aylar sürüyor, en küçük figürü işlemek bile 4-5 saat sürüyor. Kalemi elinize aldığınızda ortaya hemen bir şey çıkmıyor. Önce istenen nesneyi 3 boyutlu düşünmeniz gerekiyor, arka planda birçok plan proje sonucu doğru kalem üzerinden milimetrik çalışmalar başlıyor.F inale yaklaştıkça daha yavaş ilerlemeniz gerekiyor. Bir taraftan final heyecanı bir taraftan da kırılma korkusunu yaşıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Kurşun kalem oyma sanatını ülkemizde merakı olan her yaş grubuna kazandırmayı hedeflediğini belirten Özcan, "Bu sanat ile ilgili eğitimler, workshoplar düzenlemeyi istiyorum. Ülkemizde bu sanat ile ilgili eğitim veren hiçbir kurum ya da kuruluş mevcut değildir. Ben hiç bilgim olmadan sadece merakım ve geçmişteki alt yapım sayesinde, deneme yanılma yöntemi ile bu noktaya geldim, insan isterse her şeyi başarabilir" diyor. Özcan, her zaman gözümüzün önünde duran kalemlere artık farklı bir göz ile saygıyla baktığını ve kurşun kalemler ile yeniden tanıştığını söylüyor.

SERGİSİ SÜRÜYOR

Ev sahipliğini Mall Of İstanbul'un yaptığı sergisine tüm sanatseverleri davet eden Özcan, "Bu sergide 50'ye yakın eserim bulunuyor. Eyfel Kulesi, Kapadokya çalışması, çeşitli figürler, lokomotif, zincir dizimi şeklinde yapım süresi 3 ay kadar sürmüş çok önemli ilgi çekecek çalışmalarım mevcut. Böyle özel bir sanata dair çalışmaları çok yakından görme fırsatı varken tüm sanatseverleri bekliyorum" dedi. 

Nihat Özcan'ı İnstagram sayfasını takip etmek isteyenler, @art_of_n adresinden kendisine ulaşabilir. 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER