Her ne kadar yeni virüsün Türkiye’de olmadığı ifade ediliyorsa da bazı uzmanlar “Tedbirli olmak durumundayız. Vaklar hızlı yayılıyor” uyarısı yapıyor.
Yeni virüs şu anda 6 ülkede tespit edildi.
Deneylerin neye işaret ettiği sorusuna yanıt aranıyor. Bu arada aşıların koruma sağlayıp sağlamadığı da tartışılıyor.
Yeni virüs konusunda endişe ediliyor.
Korona vakalarında dünya genelinde artış olduğu konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) gelen uyarı sonrası yeni bir salgın dalgası yaşanabileceği iddiaları gündeme geldi.
Pirola olarak adlandırılan Covid-19’un yeni varyantı BA.2.86’nın etkileri ve yayılma şekli, başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere pek çok ülkedeki salgınla mücadele kurumları tarafından büyük bir dikkatle izleniyor.
Uzmanlar, korona enfeksiyonları ve hastaneye yatış oranlarında ABD, Avrupa ve Asya’da artış kaydedildiğini ancak bu sayıların geçmiş dalgalarda yaşanan zirvelerin çok gerisinde olduğuna işaret ediyorlar.
Yeni varyant, Spike proteininde 35 mutasyona sahip Omicron’un alt türü bir varyant. Bu mutasyon, varyantın daha bulaşıcı olduğu, daha hızlı yayılabileceği, daha fazla insanın enfekte olmasına yol açabileceği endişesine yol açtı. Ancak ABD’de iki bağımsız laboratuarda yürütülen deneyler çok büyük endişeye gerek olmadığına işaret ediyor.
Aşı olmuş veya daha önce enfekte olmuş kişilerde, virüsün laboratuvarda üretilmiş versiyonları test edildi. Ve varyanta karşı antikorların, mevcut dolaşımdaki varyantlara karşı olanlarla benzer veya biraz daha yüksek olduğunu tespit edildi.
Moderna yaptığı açıklamada, yeniden düzenlenmiş Covid-19 aşısının BA.2.86’yı etkisiz hale getiren antikorlarda yaklaşık dokuz kat artış sağladığını kaydetti.
Pfizer da aynı gün açıklama yaparak, ortağı BioNTech ile birlikte güncellenmiş Covid-19 aşısının fareler üzerinde denendiğini, yapılan çalışmalarda aşının BA.2.86 ve EG.5’e karşı nötralize edici aktivite gösterdiği belirtildi.
Yeni varyantla ilgili her ne kadar Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye’de Eris varyantına bağlı vaka şu ana kadar görülmedi. Şu an görülen hiçbir yeni varyantın virülansı, yani hasta etme gücü ise Omicron’dan daha yüksek değil” dese de Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise Pirola varyantının baskın hale gelme ve aşıdan kaçma ihtimali olan bir varyant olduğunu, yeni varyantın yine diğer varyantlar ile benzer belirtiler gösterdiğini, bu belirtileri gösterenlerin PCR testi yaptırmasının önem taşıdığını söyledi.
Türk Tabipler Birliği (TTB) de yaptığı açıklamada, Pirola olarak adlandırılan BA.2.86’nın “hipermutant” olduğuna işaret ederek, bu varyantın aşı ve hastalıkla ilişkili bağışıklıktan kaçabileceği endişesinin bulunduğunun altını çizmişti.
Özetleyelim:
Coronavirüs 2 yıl dünyada her şeyi alt-üst etti. Ekonomik çöküntüler yaşandı. Gıda sıkıntısı başladı. Ölümler arttı.
Yeni virüs konusunda daha çok hazırlıklıyız. Deneyimler var. Ancak, yeni virüsü küçümsemeyelim. Tedbiri de elden bırakmamamız gerekiyor.