Mila'nın mutfağı: Biscofflu babka çöreği

Abone Ol

Bugün sizlerle çocukların çok beğeneceği babka tarifini paylaşacağım. ‘Babka’ adı, ‘Büyükanne’ anlamındaki Polonya babcia’sından gelmektedir. Örgü şeklinde bir kek olan babkanın tarifi zamanla gelişti, daha tatlı bir hâl aldı. Dolgusunda çikolata popüler ancak ben biscoff ile denedim ve sonucu çok beğendim.

Tarifi basit olduğu kadar yapılışı da kolaydır. Babkayı kısa sürede yapabileceğiniz gibi daha iyi sonuç almak isterseniz hamurunu buzdolabında üç saat beklemenizi öneririm. Bu şekilde daha iyi kabaracaktır. Ancak aynı gün babka pişirip servis etmeyi istiyorsanız, yapımına bir gün önceden başlamak en iyisidir.

MALZEMELER

Un 500 gr

Süt 200 gr

Yaş maya 23 gr

Yumurta 1 adet

Toz şeker 80 gr

Tereyağı 90 gr

Karbonat 3 gr

Kabartma tozu 2 gr

Bir tutam tuz

Lotus ezmesi 300 gr

Lotus kurabiye 2 adet

YAPILIŞI

İlk olarak ılık sütü maya ile karıştırın, bir kaşık un ekleyin ve 15-20 dakika oda sıcaklığında beklemeye bırakın.

Bu süre dolduktan sonra bu karışıma un, şeker, yumurta, tuz ve eritilmiş tereyağını ekleyin.

Her şeyi iyice karıştırıp hamuru en az 10 dakika yoğurun. Hamur elastik hale gelmeli ve ellerinize yapışmamalıdır.

Bir top haline getirin ve yağlanmış geniş bir kaseye koyun. Üzerini streç filmle ile kapatın ve  oda sıcaklığında 1,5-2 saat bekletin. Eğer akşamdan hazırlamak isterseniz  8-10 saat buzdolabında bekletin.

Hamurun iki kat kabarması gerekiyor. Kabardıktan sonra hamuru şekillendirmeye başlayabiliriz.

Hamuru masaya koyun ve ince bir dikdörtgen şeklinde açın. Lotus ezmesi karışımını tüm yüzeye yayın ve rulo şeklinde sarın.

Daha sonra bu ruloyu uzunlamasına iki parçaya kesin. Bu iki parçayı birbirine örgü gibi dolayın.

Ben yuvarlak bir kalıp kullandım. Siz istediğiniz şekilde bir kalıp kullanabilirsiniz. Ancak dikkat edin hamur pişince iki kat daha kabaracağı için kalıp büyük olmalıdır.

Kalıbı tereyağ ile yağlayalım ve örgü şeklini verdiğimiz hamuru yerleştirelim.

Hamuru ılık bir yerde 30 dakika bekletelim. Hamur yükselip iki katına çıktığında, fırını 180 derecede ısıtın.

Hamuru n üzerine bir kaşık süt sürün ve Lotus bisküvi parçaları serpin. Ardından yaklaşık 30 dakika fırına koyun.

Bir kürdan ile pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdanın hamurdan kuru çıkması gerekiyor.

Pişme işlemi sonrası fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. 10 dakika sonra kalıbı servis tabağına ters çevirerek çöreği çıkarın.

Afiyet olsun.

MUTFAKTA TASARRUF

Mutfakta yapacağınız tasarruf yöntemleri hem bütçenize katkı hem de ürünleri verimli kullanmanızı sağlayacak. İşte kolaylıkla uygulayabileceğiniz birkaç yöntem;

Sebze ve meyve alışverişlerinde mümkünse semt pazarlarını tercih edin. Fiyat karşılaştırması yapabilir, taze ve bol seçenek bulabilirsiniz.

Yiyeceklerinizi saklarken hava almayan saklama kaplarını tercih edin.

Bayatlayan ekmekleri değerlendirmeyi alışkanlık haline getirin. Kahvaltı için yumurtalı ekmek ya da kurutarak çorbalar için kıtır ekmek yapabilirsiniz.

Ekmeğinizi evde kendiniz pişirin. Fırında satılan ekmeklere göre daha doyurucu olacağı gibi daha az tüketeceksiniz.

Zaman zaman et yerine yüksek protein değerine sahip bakliyatları tercih edin.

Varsa bahçenizde yoksa balkonunuzda sebzelerinizi yetiştirebilirsiniz. Saksıda bile yetiştirebileceğiniz maydanoz, dere otu, nane, yeşil soğan ile hem tasarruf sağlarsınız hem de taze taze tüketirsiniz.