Mila'nın mutfağı: Fransız ekmeği brioche

Bu yazımda sizlerle bir çeşit Fransız ekmeği olan brioche tarifini paylaşacağım. Briyoş diye okunan brioche adı ilk olarak 1404 tarihli bir kitapta geçiyor. Geleneksel bir Normand tarifinden geldiği düşünülüyor.

Abone Ol

Fırıncıda çalışan bir çırağın bol miktarda tereyağını yanlışlıkla malzemelere eklemesiyle birochenin ortaya çıktığı biliniyor. Brioche tarifinin fazla tereyağı ve yumurta içermesi de bu bilgiyi doğruluyor.

 Hamuru son derece yumuşak olan broche, sade yapılabildiği gibi kuru üzüm ve çikolata parçaları ilave edilerek de pişirilebiliyor. Ancak ben pesto soslu brioche tarifi vereceğim. Pestoyu marketlerde her zaman bulabilirsiniz. Ancak siz de bir kez yapınca artık satın almanıza gerek kalmayacak. Pesto sosu birçok yemekte kullanabilirsiniz, makarnalara ve salatalara da ekleyebilirsiniz. Hazırsanız baş döndürücü bir lezzeti olan brioche yapmaya başlayalım.

MALZEMELER

Pesto sos için

Fesleğen taze 2 demet

Parmesan peyniri 150 gr

Çam fıstığı 100 gr

Zeytinyağı 300 gr

Tuz 1-2 tutam

Limon suyu 1 tatlı kaşığı

Sarımsak 2-3 diş

Hamur için

Un 500 gr

Yumurta 4 adet (250 gr)

Süt 60 gr

Yaş maya 30 gr

Şeker 50 gr

Tuz 10 gr

Tereyağı 300 gr

Brioche yapımına hamuru hazırlayarak başlayalım. Malzemelerimizi buzdolabından alıp kullanalım. Bu glüten gelişimi için önemlidir.

Tereyağı ve tuz dışındaki tüm ürünleri derin bir kaba koyalım. Mikserle düşük devirde yoğuralım. Yaklaşık 3-4 dakika yoğurun. Ardından hızı artıralım ve 5 dakika daha karıştıralım.

Hamur homojen ve pürüzsüz hale gelmesi geldikten sonra yavaş yavaş tereyağını ekleyelim.

Düşük hıza ayarlayıp tereyağı parçalarını teker teker eklemeye başlayalım. Bir sonraki parçayı önceki parça hamura tamamen yedirdikten sonra ekleyelim.

Hızı orta-yüksek olarak ayarlayıp 10 dakika boyunca yoğurmaya devam edelim. Hamur artık kabın kenarlarına yapışmamaya başladığında hazır olmuş demektir. Şimdi tuz ekleyelim ve her şeyi tekrar karıştıralım.

Bitmiş hamuru, ayçiçeği yağı sürülmüş ve streç ile kaplanmış geniş bir kaseye aktaralım. Oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletelim.

Bir saat sonra hamuru katlayıp bir kaba koyup 12-18 saat buzdolabında bekletmemiz gerekiyor.

Şimdi pesto sosu hazırlayalım. Sap kısımlarını ayıklayıp bol suda yıkadığınız fesleğenleri kurulayalım.

Çıtırlık kazanması ve aromasının daha yoğun hissedilmesi için çam fıstıklarını yağsız tavada 2-3 dakika kavuralım.

Her şeyi bir mutfak robotuna koyup macun kıvamına getirmemiz gerekir.

Bu sosu buzdolabında kapağı kapalı kavanozda, derin dondurucuda üzeri kapalı buzluklarda porsiyon olarak kullanmak üzere saklayabilirsiniz.

Hamurumuz buzdolabında 12-18 saat bekledikten sonra brioche pişirmeye başlayabiliriz. Hamuru birkaç parçaya bölelim, dikdörtgen şeklinde yuvarlayalım. Üzerine pesto sürüp rulo yapalım ve hazırlanan fırın kabına koyalım.

Hamur kabarana kadar ılık bir yere bırakalım. Bu yaklaşık 1,5 saat sürecektir. Fırına vermeden önce üzerine yumurta sürelim. İlk 15 dakika fırının ısısı 200 derece olacak, sonra 180 derece düşürelim ve üzeri kızarana kadar pişirelim. 

Tadına doyamayacağınız brioche hazır.

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

Paradan tasarruf etmenin birçok yolu var. ‘52 haftalık tasarruf planı’ uygulayabileceğiniz etkili bir yöntem. Bu bir yıllık tasarruf planıdır. Bir kavanozu kumbara olarak kullanabileceğiniz gibi bankanızda bir tasarruf hesabı oluşturabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey her hafta bir miktar para biriktirmek. Ufak birikimler yılın sonunda ciddi miktara ulaşacak. Her hafta birikim yaptığınız tutarı artırarak devam ediyorsunuz.

Örneğin; 1’inci hafta 5 lira ile başladıysanız, 2’nci hafta 6 lira ve daha fazla, 3’üncü hafta  öncekini artırarak devam ediyor. 5 lira ile başlayacağınız birikimin 52’nci hafta tamamlandığında ciddi rakamlara ulaştığını göreceksiniz. Miktarı kendiniz belirleyerek hedefi daha yukarı çekebilirsiniz. Birikimi farklı yatırım araçlarıyla da yapabilirsiniz. 

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...