Mila'nın mutfağı: Kakaolu cupcake

Abone Ol

Tatile çıkanlara ve tatil beklentisinde olanlara renkli ve lezzetli yeni bir cupcake tarifim var. Üzerine eklenen süsler ve soslar ile kalpleri fetheden bir görünüme kavuşan cupcake’in ilk yapılışı 1796 yılına kadar uzanıyor. O yıllarda Amerika'da 'küçük kaplarda pişirilen hafif kek' olarak adlandırılıyordu. Cupcake adı ilk kez 1828 yılında Amerikalı yazar Eliza Leslie'nin yemek kitabında geçti.   

Ticari olarak üretilen ilk kekler gibi ilk kalıpları da 20’nci yüzyılın başlarında ortaya çıktı. Boyutlarından dolayı çocuklara özel bir tatlı olarak kabul gördü. Doğum günü partilerinde yaygın olarak yapıldı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kek ve muffin karışımlarının ortaya çıkmasıyla cupcake popüler oldu.

Cupcake yapmak basit ancak süslemek sabır ve dikkat gerektirir. Cupcake yaparken; kullanılacak malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Hamur düşük hızda karıştırılmalı. Fazla da karıştırılmamalı. Her kalıba aynı miktarda hamur konulmalı. Fırın ısısına dikkat edilmeli. Süslerken bol krema kullanılmalı.

MALZEMELER

Hamur

Yumurta 6 adet
Şeker 300 gr
Un 240 gr
Kakao 60 gr
Kabartma tozu 6 gr
Krema 270 gr
Tuz bir tutam
Vanilya 1 paket

Şapkası için

Tereyağı 250 gr
Şeker pudrası 140 gr
Labne 350 gr
Vanilya (1 paket)

YAPILIŞI

Tariflerin çoğu tereyağı veya bitkisel yağa dayalıdır. Bu tarifte tereyağını krema ile değiştirmenizi öneriyorum. Böylece kekler uzun süre yumuşak ve sulu kalacaktır.

Tarifim 25 adet cupcake için. Eğer bu sizin için büyük bir porsiyonsa, malzeme miktarını yarı yarıya azaltın.

Hazırsanız başlayalım! Yumurtaları, tuz ve şekeri hafif ve kabarık olana kadar bir mikser ile çırpın. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı ayrı ekin, bunu iki kez yapmak daha iyidir. Her şeyi yumurta karışımına ekleyin. Bunları spatula ile hafifçe karıştırın.

Ayrı olarak, kremayı kabarık olana kadar çırpın ve hamura ekleyin. Hamurun havadarlığını bozmamak için her şeyi bir spatula ile özenle karıştırın.

Son olarak vanilya ekleyip karıştırın ve kalıplara paylaştırın. Cupcake kaplarını 2/3 oranında doldurun.

Hepsini bir fırın tepsisine yerleştirip önceden 170 derecede ısıtılmış fırına koyalım. Hamurun çökmemesi için ilk 10-15 dakika fırını açmayın. Bir çubukla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.

Cupcake’ler soğurken kremasını hazırlayalım. Bunu yapmak için oda sıcaklığındaki tereyağını pudra şekeri ve vanilya ile çırpmak için bir mikser kullanın. Kütle hafif ve kabarık hale gelmelidir. Bu işlem 10 dakikamı aldı.

Yağ karışımı hazır olduğunda oda sıcaklığındaki labneyi dikkatlice ekleyin ve yağ ile hafifçe birleştirin. Daha iyi bir kombinasyon için blender kullanabilirsiniz.

Krem sert ve pürüzsüz olmalıdır. Bu noktada gıda boyası ekleyebilirsiniz. Ben kremanın bir kısmını pembeye diğer kısmını mora boyadım.

Sıkma torbası veya krema sıkacağı yardımıyla cupcake’lerin üzerine kremaları koyuyoruz. Son olarak da üzerini süsleyebilirsiniz. Bu kekleri çok beğeneceğinize eminim…

Afiyet olsun.

MUTFAKTA TASARRUF

İsrafın en çok yapıldığı alanların başında mutfak gelir. Mutfağınız neden aldığınızı bilmediğiniz eşya ve yiyecekler ile dolu ise bu hem israfa neden olur hem de evinizin bereketini azaltır. İsrafın ilk sırasında da sebze ve meyve var. Meyve ve sebzenin tüketilmeden çöpe gitmesi aynı zamanda suyun da israf edilmesi demektir. Mevsimsel beslenmek hem ekonomik ve besleyici hem de doğa için de daha iyi olduğunu unutmayın. İsrafın ikinci sırasında da süt ve süt ürünleri gelmektedir. Kullanmak için paketini açtığınız süt eğer bitmediyse, ekşimeden süzme peynir yaparak değerlendirebilirsiniz. Aynı şekilde yoğurdu da bozulmadan değerlendirip çökelek yapabilirsiniz. Mutfağınızdaki yiyecekleri iyi analiz edin ve bir sonraki alışverişte buna dikkat ederseniz israfı önleyebilirsiniz.