Mila'nın mutfağı: Kozunak (Bulgaristan Paskalya Çöreği)

Abone Ol

Bulgaristan’ın büyük ekmek şeklindeki paskalya çöreği Kozunak, Romanya, Moldova ve Sırbistan’da da geleneksel olarak yapılır. Genel olarak yılbaşı öncesinde ve ilkbaharın gelişiyle nisan ayında yapılan bu lezzetli çörek, yılın her zamanı pişirilebilir. Bulgaristan’da ayrıca bu çöreğin yapıldığı eve bereket getireceğine de inanılır.

Tatlı mayalı bu çörek, yumurta, süt ve tereyağı bakımından zengindir. Farklı ülkelerde farklı aromalarla yapılıyor. Mahlepli, kuru üzümlü, meyveli, üzeri şekerli ya da file bademli olabiliyor. En popüleri portakal ve limon kabuklu, üzeri şeker serpilmiş olanıdır. Bu tarifi özellikle mutfakta farklı lezzetler denemeyi sevenler için tavsiye ediyorum.

MALZEMELER

Ekşi maya karışımı
Yaş maya 10 gr
Un 60 gr
Su 30 gr

İlk hamuru
Ekşi maya
Un 100 gr
Süt 50 gr
Şeker 20 gr

İkinci hamur
Bütün ilk hamuru
Yumurta 3 adet (ortalama 160 gr)
Şeker 160 gr
Süt 70 gr
Un 400 gr
Tereyağı 50 gr
Ayçiçek yağı 50 gr
Tuz 2 gr
Vanilya 1 paket
Limon kabuğu
Portakal kabuğu

Dolgu malzemeleri
Kakao 40 gr
Şeker pudrası 80 gr
Ceviz 50 gr

YAPILIŞI

İlk olarak ekşi maya yaparak başlıyoruz. Yaş maya, un ve suyu karıştırıp oda sıcaklığında bir gece bekletiyoruz.

Sonraki gün ilk hamurumuzu yapıyoruz. Bunun için ekşi mayayı, un, süt ve şekeri bir kaba koyup karıştırıyoruz.  Bunu da üç kat kadar kabarması için oda sıcaklığında bırakıyoruz. 

İlk hamur yeterince kabardıktan sonra ana hamurumuzu yapmaya başlıyoruz. Tam ekşi maya hamuru olan ilk hamuru mikser kabına koyalım. Üzerine yumurta, şeker, süt koyup birkaç dakika karıştırıyoruz.

Sonra tuzu ekliyoruz. Unu kaşık ile yavaş yavaş eklemeye başlıyoruz. Yumuşak ve yapışkan hale gelince kadar karıştırıyoruz. Yapışkanlığı gidinceye kadar yaklaşık 20 dakika yoğurma işlemine devam ediyoruz.

Hamur ele yapışmayacak hale geldiğinde hazır demektir.

Bu noktada oda sıcaklındaki tereyağını küçük parçalar halinde kesip hamura ekliyoruz.

Eğer elle yoğuruyorsanız elinize ayçiçeği yağı sürmelisiniz. Mikserle yoğuruyorsanız, tereyağıyla birlikte yavaş yavaş ayçiçeği yağını da ekliyoruz.

Hamur parlak ve elastik oluncaya kadar yoğuruyoruz.

Vanilya, portakal ve limon kabuğunu hamura ekliyoruz. İyice karıştırıyoruz.

Büyük bir kabın içine yağ sürüyoruz ve hamuru içine koyuyoruz. Hamur üç kat kabarıncaya kadar oda sıcaklığında bekletiyoruz.

Kabaran hamuru iki parçaya ayırıyoruz. Hamuru dikdörtgen şeklinde açıyoruz. Üzerine kakao, şeker pudrası ve toz haline getirdiğimiz ceviz karışımını sürüyoruz.

Hamuru rulo halinde kapatıyoruz. İki hamur rulomuz oldu. İki ruloyu birbirine dolayıp pişirme kabına koyuyoruz. İyice kabarması için oda sıcaklığında 1-1.5 saat bekletiyoruz.

Kabarınca üzerine yumurta sürebilirsiniz. Üzerine badem yaprakları da serpebilirsiniz.

180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Çay saatleriniz için ideal bir ikramdır. 

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

Kullanımı pratik olan klima son yıllarda evlerin demirbaşı haline geldi. Kışın ısınma, yazın serinleme amaçlı kullanılan klima, dikkat edilmezse elektrik faturasının ciddi ölçüde artmasına neden olur. Gelin klimadan nasıl tasarruf edebileceğimize bir bakalım: Yüksek verimli ve invertörlü klima kullanılmalı. Klimanın bakımı belirli aralıklarla yaptırılmalı. Filtre temizliği cihazın ısıtma ve soğutma performansını yükseltir. Ayrıca kir ve mikropların oluşturabileceği kötü kokuları önler ve odadaki havanın daima temiz kalmasını sağlar. Klimayı sürekli açıp kapatmak birkaç kat fazla enerji harcar. Yazın klimanın bulunduğu odaya güneşin girişini engelleyecek önlem alınmalıdır.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...