Salatalık, sabahları leziz kahvaltı sofralarına domates ile beraber söğüş doğranmış haliyle renk ve koku verir. Öğleden sonra, karnınız acıkmaya başladığında bir enerji ve su kaynağı olarak tüketebileceğiniz sağlıklı bir atıştırma alternatifidir.Akşam yemeğinde yemeklerin yanındaki demirbaş lezzettir. Her öğünde beslenmenize katabileceğiniz sağlıklı ve ferahlatan lezzet salatalık, yaklaşık olarak yüzde 96 oranında su içermektedir. İçerisinde bulundurduğu yüksek kalori sayesinde oldukça sağlıklı ve lezzetli olan bu sebze, saklama koşullarına dikkat edilmediğinde çabucak yumuşayıp bozulabilmektedir. Şimdi salatalığı biraz daha yakından tanıyalım. Salatalık nerede saklanmalı? Salatalığı taze tutmanın püf noktası nedir? İşte detaylar…
SALATALIĞIN FAYDALARI NELER?
Salatalığın tarımsal olarak 4000 yıllık köklü bir geçmişi bulunuyor. Bu sebze 40’a yakın hastalığın tedavisi için kullanıldı. Şimdilerde hastalık tedavisi için kullanılmasa da faydaları saymakla bitmiyor. Salatalıktan elde edebileceğiniz faydaları arttırmak istiyorsanız, dışını güzelce yıkayarak kabuklu haliyle katır kutur yemeyi ya da kabuklarını soymadan yuvarlak veya ince uzun şekillerde keserek tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Salatalık, birçok meyvenin ve sebzenin gerçekleştirdiği gibi vücuda antioksidan etkiler sağlamaktadır. Özellikle göğüs, rahim, prostat kanserleri başta olmak üzere kanser riskini azalttığına yönelik bulguları inceleyen çalışmalar devam etmektedir. Lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
SALATALIK NASIL SAKLANIR? BUZDOLABINA KONUR MU?
Salatalık seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta bulunuyor. Pazar tezgahından ya da marketlerden alırken ilk olarak bakmanız gereken şey, renginin olabildiğince saf yeşil olması olacaktır. Sararmış veya rengi çok koyulaşmış salatalıklardan ve Yüzeyi kırışık, çukur veya büzülmüş salatalıklardan uzak durmalısınız. Salatalık bozulur mu? Evet, uygun koşullarda muhafaza edilmezse kaçınılmaz olarak bozulacaktır. Peki ama uygun muhafaza koşulları nedir? Salatalıklar yaz sebzesi olmasına rağmen soğuktan hoşlanır bu nedenle buzdolabının sebzelik kısmında 2 haftaya kadar bozulmadan dayanabilirler. Ancak siz yine de 1 haftaya kadar tüketmeye özen gösterin. Eğer salatalıklarınızı kısa vadede tüketecekseniz, o zaman buzdolabına bile koymanıza gerek yok. Tezgah üzerinde (oda sıcaklığında) yaklaşık 1 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
SALATALIKLARI NASIL TAZE TUTARIZ?
Gelelim en önemli noktaya ‘salatalıkları taze tutmanın püf noktası nedir?’ diye soracak olursanız, naylonn streçle sarmaktır! diyeceğiz. Bunun nedeni, streç filmlerin hava geçirmeyen ikinci bir kabuk katmanı oluşturarak sebzedeki nem kaybını önlemesidir. Salatalıklarınızı yıkadıktan sonra kayıt havluyla kurulayarak nemini almanız, ve stres filme sarmanızla birlikte salatalıklarınız 20 güne kadar bozulmadan dayanacaktır.