Almancası zwetschgenkuchen olan mürdüm erikli turtanın görüntüsü iştahınızı kabartacak.
Yapılışında diğer turtalar gibi düz bir hamur kullanılır ve üzeri çekirdeği çıkarılmış eriklerle süslenir.
Bu turta orta derecede tatlıdır, hafif bir ekşiliğe ve hoş bir tada sahip. Ve en önemlisi çok çabuk pişiyor ve çok çabuk da tüketiliyor.
MALZEMELER
Un 250 gr
Toz şeker 125 gr
Yumurta 2 adet
Kabartma tozu 6 gr
Süt 125 gr
Tereyağı 60 gr
Tuz
Vanilya 10 gr
Dolgusu için;
Erik 600-700 gr
Toz şeker 10 gr
Tarçın
Üzeri için (streusel)
Un 100 gr
Toz şeker 80 gr
Tereyağı 80 gr
YAPILIŞI
İlk önce streuseli hazırlayacağız. Bunu yapmak için soğuk tereyağını un, şekerle birleştirin ve her şeyi ince kırıntı haline gelinceye kadar öğütün. Bu işlemi tamamlayınca karışımı buzdolabında saklayın.
Şimdi hamuru hazırlayalım. Bir mikser kullanarak yumurtaları şeker, tuz ve vanilya ile kabarıncaya kadar çırpın. Daha sonra eritilmiş tereyağını ekleyin ve her şeyi karıştırın.
Ayrı bir kapta un ve kabartma tozunu karıştırın. Bu karışımı eledikten sonra parçalar halinde hamura ekleyin. Biraz un ekleyin ve hamuru karıştırın. Biraz da süt ekleyin ve her şeyi tekrar iyice karıştırın.
Bir tart kalıbı hazırlayın. Tereyağıyla yağlayın veya pişirme kağıdı kullanın. Ardından kalıba hamuru dökün ve iyice yayın.
Erikleri keselim. Eriğin boyuna göre iki ya da dört parçaya ayırabilirsiniz. Bu parçaları hamurun üzerine yerleştirin.
Erik yeterince tatlı değilse üzerine biraz şeker serpebilirsiniz. Dilerseniz tarçın da ekleyebilirsiniz.
Artık erikleri dizdiğinize göre turtanın tamamını streusel ile kaplayın.
Bu süre zarfında turta altın rengine dönecek. Fırından çıkardığınız turtadan yayılan harika aromayı hissedeceksiniz.
Üzerine bir top dondurma ya da üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…
HAYATIMIZ TASARRUF
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...