1733'te, İngiltere'de çalışan Fransız şef Vincent La Chapelle tarafından yayınlanan kitapta ilk kez ‘bin katlı pasta’ adıyla tarifi yer aldı. Bavyera kremalı orijinal versiyonu 1876 yılında bir Fransız şekerlemeci Urbain Dubois tarafından önerildi. Katmanlı kremalı pastaların 18. yüzyılda XV. Louis sarayında da servis edildiği biliniyor.
Sovyet döneminde ‘Napolyon’ muhteşem tadı nedeniyle çok popüler oldu. Birçok ailenin ana ikramlarından biriydi. Her ev hanımının kendi ‘Napolyon’ tarifi vardı ve çoğu bunu kesinlikle gizli tutuyor, kimseyle paylaşmak istemiyordu. Ancak ben sizinle bu lezzetli Napolyon pastanın diğer adıyla milföy pastasının tarifini memnuniyetle paylaşacağım. Hem de en çok sevdiğim ve kanıtlanmış bir tarifim var.
MALZEMELER
Hamur için;
Un 350 gr
Tereyağı 210 gr
Soğuk su 160 gr
Tuz 5 gr
Sirke 10 gr
Kreması için;
Süt 400 gr
Yumurta sarısı 100 gr
Toz şeker 120 gr
Mısır nişastası 35 gr
Vanilya
Tereyağı 80 gr
YAPILIŞI
Hamur için un, soğuk tereyağı, buzlu su, şeker, tuz ve sirkeye ihtiyacınız olacak. İyi soğutulmuş tereyağı kullanın. Tereyağını rendeleyin ve unla karıştırın. Her şeyi hızlıca yapın. Bu aşamada yağı da soğuk tutmak önemlidir.
Suyu tuz ve sirkeyle karıştırın. Sonra tereyağı ve un karışımına döküp hamuru birkaç dakika yoğurun. Hamur top halinde toplanmıyorsa biraz daha soğuk su ekleyin. Hamur, eritilmemiş tereyağı parçalarıyla birlikte çıkacaktır.
Hamuru aynı büyüklükte 8 parçaya bölüp üzerini streç filmle kapatın ve buzdolabında en az 2-3 saat bekletin.
Hamur soğurken kremasını hazırlayacağız. Bunun için sütü ve vanilyayı kaynatın. Ayrı olarak bir kapta şekeri, nişastayı ve yumurta sarısını çırpın. Homojen bir kütle elde etmelisiniz.
Sıcak sütü yumurta sarısı karışımına dökün, her şeyi bir çırpma teliyle iyice karıştırın. Karışımı tekrar tencereye dökün ve kremayı orta ateşte, çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişirin. Krem kalınlaşmalı. Krema kaynayınca 1 dakika kadar kaynatıp altını kapatın. Son olarak tereyağını ekleyip iyice karıştırın.
Geniş bir kaba kremayı boşaltalım ve üzerinde yapışık bir şekilde streç yerleştirip soğutmaya bırakalım. (Bunu kabuk bağlamaması için yapıyoruz.) Oda sıcaklığında soğumaya bırakalım, sonra buzdolabında bekletelim.
Şimdi milföy hamurumuzu pişirmeye başlayalım.
Her bir hamur parçasını 18 cm çapında bir daire şeklinde açın. Dairenin eksenleri boyunca çatalla delin.
Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Her hamur katmanını altın rengi kahverengi olana kadar fırında pişirin.
Sıra geldi pastayı birleştirmeye… Her katmanı kremayla kaplayın sonra üzerine elinizle bastırın. Pastayı bir halkada toplamak daha uygun olur. Pastanın etrafını ve üzerini de kremayla kaplayın.
Son bir işlem kaldı; pastanın kenarlarına ve üzerine kırıntı serpin. Kırıntıları, bir kat katmanı ellerinizle kırarak elde edebilirsiniz.
Pastamız servise hazır...
Afiyet olsun…
Mutfakta işe yarayan pratik bilgiler
Mutfağınızda karşılaşılan bazı durumları çözmek için bu pratik bilgiler çok işinize yarayacak. Yemeğinizin tuzu fazla geldiğinde, domatesi soymakta zorlandığınızda ya da buna benzer durumlarda zorlukların üstesinden geleceğiniz bazı bilgileri sizler için toparladım: Aldığınız limon limonun suyu az mı geldi? Ilık suya atıp 3-4 dakika bekletin ve tekrar sıkmayı deneyin. Yemeğinizin tuzu fazla olduğunda soyulmuş 3-4 parça patates ilave edin. Kek, poğaça veya ekmek yaparken fırının içerisine bir miktar su koyup pişirdiğinizde daha yumuşak olur ve mayalanmasını sağlar. Süt kaynatırken dibinin tutmaması için tencereyi suyla çalkayın. Domatesin kabuğunu rahat soymak için altına artı şeklinde çizikler atıp bir dakika sıcak suda bekletin.