Eyüpsultan'da özel bir okulda müdürlük yapan İbrahim Oktugan, disiplinsiz davranışları nedeniyle yaklaşık 5 ay önce okuldan atılan Y.K. tarafından okulda silahla vurularak öldürüldü. Türkiye genelinde bugün öğretmenler iş bırakma eylemi yaptı. Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim-Bir-Sen'e bağlı öğretmenler İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak saldırıyı protesto etti. Öğretmenler, "Eğitime acil şiddet yasası" ve "Eğitimde şiddete dur de" şeklinde sloganlar atılırken Milli Eğitim Müdürlüğünün kapısına da siyah çelenk bırakıldı.

"YASAL DÜZENLEMELER YAPILANA KADAR MEYDANLARDAYIZ"

Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Sekreteri Ali İhsan Hasanpaşaoğlu, "Eğitim çalışanları olarak 10 Mayıs'ta bütün eğitim iş kolundaki sendikalar olarak tüm Türkiye'de iş bırakma eylemi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bizi buna iten sebep eğitim çalışanlarının uğradığı şiddettir. Eğitim çalışanları sistematik bir şekilde okullarında saldırıya uğruyorlar. Her türlü hakarete maruz kalıyorlar ve artık görevleri başında öldürülüyorlar. Ve hiçbir caydırıcı tedbir yok. Okullarda güvenlik tedbiri yok. Okulların kapısında biz kolluk kuvvetleri tarafından güvenlik tedbirlerinin alınmasını istiyoruz. Biz sınıfta olmak istiyoruz, mezarlıkta değil. Biz öğretmen arkadaşlarımızın Türk bayrağı sarılı tabutlarını taşımak istemiyoruz. Öğrencilerimizle sınıfta buluşmak, onlara sağlıklı bir eğitim vermek istiyoruz. Buradan Milli Eğitim Bakanı'na, sayın cumhurbaşkanına sesleniyoruz; eğitimde şiddete karşı caydırıcı cezalar alınmalı, yasal düzenleme yapılmalı ve eğitimcilerin uğradığı şiddet katalog suçlar kapsamına alınıp gereği yapılmalıdır. Yoksa meydanlarda olmaya, bu yasal düzenlemeler yapılana kadar eylemlerimize devam edeceğiz" dedi.

"FAİLLER TOPLUM VİCDANINI RAHATLATACAK ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI"

Eğitim-İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Alkoç Turan Başgönül ise, "Okullardaki şiddetin arkasındaki nedenler ortaya çıkarılmalı, eğitim emekçilerinin bir an önce can güvenliği sağlanmalıdır. Okulda şiddetin sonlanması için Millî Eğitim Bakanlığı'nı acilen harekete geçmeye ve önlem almaya çağırıyoruz. Okullarda yaşanan şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek için bir an önce eğitimde şiddet yasası çıkarılmalıdır. Eğitim kurumlarının tümünde şiddetle mücadele etmek için alınması gereken somut önlemleri, ne yapılacağını ve nasıl önleneceğini gösteren bir eylem planı acilen hazırlanmalıdır. Failler toplumun vicdanını rahatlatacak ve yeni olaylar açısından caydırıcı olacak şekilde cezalandırılmalıdır." İfadelerini kullandı.

"HABERLERDE DEĞİL,SINIFLARDA OLMAK İSTİYORUZ"

Öğretmen Tuğba Aksoy Düz, "Gerçekten çok üzgünüz ama yetkili mercilerden biz kınama beklemiyoruz. Bizim onlardan beklediğimiz tek şey, eğitimde şiddetin önlenmesiyle ilgili bir yasa tasarısı hazırlanması ve bunun acilen yapılmasını istiyoruz. Hepimiz gerçekten bu konuda çok üzgünüz. Bugün okullarımıza gidemedik. Ama biz bu şekilde haberlerde olmak istemiyoruz. Biz öğretmenleriz. Haberlerde öğretmenlerin şiddet olaylarında görünmesini istemiyoruz. Bizim yerimiz sınıflar, sınıflarda olmak istiyoruz" diye konuştu.

DHA

Editör: Ayşegül Keskin