Kürt böreği nasıl yapılır? Malzemeleri neler?  Tek tek ayrılan ve nar gibi kızaran çıtır yufka katları pudra şekeriyle damaklarınızı tatlandıracak. Tereyağı, yoğurt,yumurta,un gibi her evde bulunan malzemelerle yapabileceğiniz bu şahane lezzet 5 çaylarınızın vazgeçilmezi olacak. Kürt böreği ya da küt böreği nasıl yapılır? İşte tarifi... 

KÜRT BÖREĞİ TARİFİ MALZEMELER: 

150 gram tereyağı

1 çay bardağı ayçiçek yağı

1 çay bardağı yoğurt

2 adet yumurta

1/2 çay bardağı su

4,5 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1/2 çay kaşığı tuz

4 yemek kaşığı pudra şekeri

Servisi için: 1/2 su bardağı pudra şekeri

HAZIRLANIŞI: 

Derin bir karıştırma kabına unu alın. İçerisine abartma tozunu eleyip karıştırdıktan sonra orta kısmını parmak uçlarınızla açın.

Orta kısmına yoğurt, ayçiçek yağı, yumurta ve tuzu aktarın. Azar azar eklediğiniz ılık su ilavesiyle hamuru toparlanana kadar yoğurun. Kıvam alan yoğurduktan sonra, pürüzsüz bir hale gelen hamurunuzu yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın.

Hamur bezelerini, üzerine nemli bir bez kapatıp oda ısısında 30 dakika kadar dinlendirin. Tereyağını kısık ateşte eritin. Yüzeye çıkan süt köpüklerini ayrı bir kenara alıp tereyağını sade yağ haline getirin.

Dinlenmiş hamur bezelerini merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açın. Yaptığınız tüm hamurlara aynı işlemi uygulayın. 

 Fırın tepsisi büyüklüğüne ulaşan yufkaları, üzerlerine eritilmiş tereyağı serpip üst üste dizin.

Yağlanmış yufkaları, oklava yardımıyla tek seferde olabildiğine ince şekilde açın. En üstte kalan yufka katını da yağlayıp rulo şeklinde sarın.

Hazırladığınız hamur rulosunu dört eşit parçaya bölüp buzdolabında 40-45 dakika kadar bekletin.

Buzdolabında soğuyan hamur rulolarını oda ısısında dinlendirip dik konuma getirin. Üzerlerine hafifçe bastırın. Azar azar nişasta serpip oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın.

En üste koyacağınız yufkanın oldukça ince açılması çok önemli. 

Açmış olduğunuz hamur bezelerini, en incesi üstte kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine ara katlarına pudra şekeri serperek üst üste yerleştirin. Kalan yağ karışımıyla üzerini tamamen yağlayın.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Oda ısısında dinlendirdiğiniz böreği küçük kareler halinde dilimleyin. Üzerine bolca pudra şekeri ekleyin. Aifyetle yiyebilirsiniz. 

KÜT YA DA KÜRT BÖREĞİ NERENİN BÖREĞİ?

Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine ait bir börek çeşididir. Edirne'de de rağbet görmektedir.