Patates kızartması küçükten büyüğe herkesin tercih ettiği bir eşsiz bir lezzet. Fakat evde patates kızartmak isteyenler genellikle çıtır çıtır bir sonuç elde edemeyebilir. Peki, patates kızartmasının sırrı nedir? Patatesleri fast food zincirleri gibi kızartmak için nelere dikkat etmek gerekir? İşte size patates kızartmasının püf noktaları…

PATATESLERİ DOĞRU SEÇİN VE DOĞRAYIN

Patates kızartmasının sırrı, patatesleri doğru seçmek ve doğramaktan geçer. Kızartmaya uygun patatesleri seçmek için kalın kabuklu ve iri olanları tercih edebilirsiniz. Patatesleri doğrarken de eşit kalınlıkta ve uzunlukta olmasına özen gösterin. Çok ince ya da çok kalın doğradığınız patatesler, kızartma işlemi sırasında ya çok çabuk yanabilir ya da içi pişmeyebilir.

PATATESLERİ SUDA BEKLETİN

Patatesleri doğradıktan sonra üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip bir kasede en az 30 dakika bekletin. Bu işlem, patateslerin üzerindeki nişastanın akmasını sağlar. Nişasta, patateslerin yumuşamasına ve yağ çekmesine neden olur. Bu yüzden nişastadan arındırılmış patatesler daha çıtır olur.

PATATESLERİ KURULAYIN VE UNLAYIN

Patatesleri sudan çıkardıktan sonra kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın. Kurulamadığınız patatesler, yağa atıldığında sıçramalara ve köpürmelere neden olabilir1. Patatesleri kuruladıktan sonra üzerine un ve tuz serpin ve eşit şekilde bulayın. Un, patateslerin üzerinde ince bir tabaka oluşturarak daha çıtır bir sonuç verir.

PATATESLERİ KIZGIN YAĞDA KIZARTIN

Patatesleri kızartmak için ayçiçeği ya da fındık yağı gibi yüksek ısıya dayanıklı bir yağ seçin. Yağı derin bir tencere ya da tavada yüksek ateşte iyice kızdırın. Patatesleri tek seferde değil, azar azar yağa atın. Böylece tüm patatesler eşit şekilde kızarır1. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın ve kağıt havlu serili bir tabağa alın.

PATATESLERİ İKİ KERE KIZARTIN

Patates kızartmasının en önemli sırrı ise patatesleri iki kere kızartmaktır. Patatesleri önce 5-6 dakika kadar kızartın ve yağdan alın. Sonra 5-10 dakika kadar bekleyin ve tekrar kızgın yağa atın. Bu işlem, patateslerinizin daha da çıtır olmasını sağlar.