ÖZEL HABER/MAŞALLAH DAĞ: Kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olan rahim ağzı kanseri nedir, belirtileri nelerdir, tedavi yolları ve HPV aşısı hakkında merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Derya Kanza Gül'le sorduk. Kadınlarda görülen ve ölümle sonuçlanabilen kanser türleri arasıda yer alan rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün. Doç. Dr. Derya Kanza Gül, rahim ağzı kanseri aşısı olarak bilinen HPV virüsü aşının yaygınlaşmasının hastalığı ortadan kaldıracağı görüşünde. Doç. Dr. Gül, "çocuklarımızı aşılayarak rahim ağzı kanserini önümüzdeki 20 yıl içinde bitirebiliriz" diyor.
RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR?
Gelin önce kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı kanserinin ne olduğunu öğrenerek başlayalım. Doç. Derya Kanza Gül, bir uzman gözüyle rahim ağzı kanseri nedir sorusuna şu yanıtı verdi:
"Rahim ağzı kanseri, dünya da meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür. Rahim ağzı kanseri, rahmin alt kısımının yani boyu kısmı dediğimiz rahim kısmında meydana gelen hücre değişikliklerinin etkisiyle oluşan bir kanser türüdür. Dünya da oldukça sık görülen, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sırada gelen bir kanser türüdür. Erken önlenebilir olmasından dolayı da en önemli kanser türlerinden biridir"
RAHİM AĞZI KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken teşhis hayat kurtarıyor. Bu nedenle her kadın vücudunda oluşan değişiklikleri fark ettiği an bir uzmana görünmeli ve gerekli taramaları yaptırmalı. Rahim ağzı kanserinden korunmak yada erken teşhis imkanından yararlanmak için rahim ağzı kanseri belirtilerini de iyice öğrenmek şart. İşte Doç. Dr. Gül'ün aktardığı bilgilere göre rahim ağzı kanserinin en yaygın'başlangıç belirtileri':
- İlişki sonrası kanama
- Regl döngüsü dışında aralarda olan düzensiz kanamalar,
- Bacağa vuran ağrılar
- Düzensiz, normalin dışında akıntılar
RAHİM AĞZI KANSERİNİN NEDENLERİ?
Kansere yakalanmada en büyük etkenin aşı yaptırmamak olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kanza gül, şöyle devam etti:
"Erken yaşta cinsel ilişki, çoklu partnerli ilişkiler, korunmasız ilişkiler, prevatizsiz ilişkiler, çok doğum yapmak, uzun süren akıntıların tedavi edilmemesi gibi durumlarda rahim ağzı kanserine daha çok rastlıyoruz. Bunlar en önemli sebepler ama bunlardan en önemlisi HPV virüsdür."
RAHİM AĞZI KANSERİNİN EN SIK GÖRÜLDÜĞÜ YAŞLAR
Erken teşhisin hayat kurtardığının altını çizen Kanza Gül, "Rahim ağzı kanseri genellikle 30-50 yaş arası hanımların kanseridir. Genellikle Prekanseröz dediğimiz hücresel değişiklikler öncesinde meydana geliyor. Yaklaşık 10 yıl gibi bir sürede ilerliyor, ama erken aşamada erken takip edilen durumlarda ilerlemeyi yavaşlatabiliyoruz. Tabi bu süreçte bağışıklıkta çok önemli" diye konuştu.
RAHİM AĞZI KANSERİ TEŞHİSİ NASIL KONUYOR?
Kanser kendini kolay kolay belli etmediği için, smear testinin yapılması rahim ağzı kanserlerinin tanısını koymak için büyük önem taşıdığını kaydeden Kanza Gül, "Bize ara kanamalarla ilişki sonrası kanamalarla, yada pelvik ağrı dediğimiz kasık ağrısıyla gelen hastalarımızda öncelikle gözle muayene ettiğimiz o bölgedeki yaraları dokuları görüyoruz. Özellikle ilişki sonrası kanaması olan hastalarımızda ya da gözle ispeksiyonla baktığımızda rahim ağzındaki hücresel değişikliklerin fark etiğimiz durumlarda öncelikli olarak smear hap smear ve HPV virüs smearını birlikte yapıyoruz, bu ikisine kotes deniliyor. Buradan alınan örnekleri patolojiye incelemeye yoluyoruz. Patolojide şüphelendiğimiz takdirde kolposkopi ile değerlendirip oralardan biyopsi yapıyoruz tekrar patolojiye gönderiyoruz. Buradan teşhisini yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Derya Kanza Gül ile kliniğinde buluştuk ve rahim ağzı kanserinin tüm yönlerini konuştu.
RAHİM AĞZI KANSERİNİN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Rahim ağzı kanseri tedavisi mümkün mü, rahim ağzı kanserinde tedavi yolları sorusuna ise Doktor Kanza Gül şu yanıtları verdi:
"Cerrahi tedavi ya da radyoterapi yoluyla tedavi olabiliyor.Erken aşamadaki durumlarda cerrahi tedavi yapabiliyoruz. İlerlemiş durumlarda radyoterapi yani ışın tedavisi ile tedavi ediliyor."
RAHİM AĞZI KANSERİNDE KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?
Rahim ağzı kanserinden korunmanın en etkili yolu HPV virüs aşısını yaptırmak olduğunu aktaran Kanza Gül, şöyle devam etti:
"Rahim ağzı kanserinden korunmanın en etkin yolunun HPV virüs aşısıdır. Eğer ilişki olacaksa korumalı ilişki, prevazervatifle ilişki öneriyoruz. Ortak kullanılan tuvatlerde dikkatli olmalıyız. Çünkü toplumda taşıyıcılık çok fazla ve bağışıklığımızı güçlü tutmalıyız. Aslında bir sürü insan HPV virüs taşıyor ama çok az insan rahim ağzı kanseri oluyor bunun da en önemli sebeplerinde biri bağışıklığı güçlenlendirmek ve probiyotikler.
HPV VİRÜS AŞISI RAHİM AĞZI KANSERİNİ ÖNLER Mİ?
Özellikle Rahim ağzı kanseri aşısı üzerinde durmak istiyorum. Çünkü rahim ağzın kanserlerinin en büyük sebebi HPV virüs. HPV virüsün bir sürü tipi var ama en fazla rahim ağzı kanserine sebep olabilen türü tip 16 ve 18, 100'ün üzerinde serotipi var. Biz aşıyla özellikle kanser yapan serotiplere karşı vucudun bağışıklığını arttırıyoruz. Dolaysıyla HPV virüs aşısını özellikle 9 yaşın üzerindeki çocuklarda kesinlikle öneriyoruz. HPV virüs aşısı dünya üzerinde rahim ağzı kanserini önleyen aşı türlerinde biri. Özellikle rahim ağzı kanseri yapan yüksek riskli serotiplere karşı en önemli korunma yöntemi aşıdır.
HPV VİRÜS AŞINI 15 YAŞ ALTI ÇOCUKLARA UYGULANMALI
15 yaş altı çocuklarda çocukluk döneminden itibaren yapılması gerektiğini kesinlikle vurguluyorum. 15 yaş altı kız ve erkek çocuklarda iki doz 15 yaş üzerinde ki bireylerde 3 doz olarak yapıyoruz. Türkiye'de de o aşılar mevcut. Piyasa ismi olarak söylersek 4 serotipli içeren gardasil var ama şu anda özellikle ocak ayından sonra gardasil 9 geldi o daha çok koruyucu. Çünkü 9 serotipi birden içeriyor ve farklı olarak hem rahim ağzı kanserine karşı koruyor bu aşılar hem de genital siğillere karşı koruyor. O yüzden kesinlikle çocuklarımıza 9 yaş sonrasında bu aşıyı yapmalıyız.
YENİ EVLİLER DE DAHİL KADINLARA SMEAR TESTİ YAPTIRMALARINI ÖNERİYORUZ
Yeni evlilerde dahil olmak üzere mutlaka tüm hanımlar öncesinde HPV smear testi yaptırıp eğer taşıyıcı değillerse mutlaka bağışıklık yaptırmak için bu aşıyı yaptırmalı bu çok önemli. Bu aşı ülkemizde de sağlık bakanlığı kapsamına girdi. Mutlaka öneriyoruz herkes olmalı. Erken yaşta ilişki, çoklu parterli ilişki , korumasız ilişki, rahim ağzı kanseri sıklığını arttırıyor. Tek eşlilik bile olsa mutlaka hem kız hem erkek çocuklarımızı aşılayarak rahim ağzı kanserini önümüzdeki 20 yıl içinde bitirebiliriz. Bu noktada aşının önemine vurgu yapmak istiyorum."
RAHİM AĞZI KANSERİNDE RİSK YAŞI NEDİR?
"Genş yaşta insanların hastalığı çünkü cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalık. Erkeklerde kansere sebep olmuyor HPV virüs ama erkekler genelde sessiz taşıyıcıdır" diyen Doç Dr. Derya Kanza Gül, şu uyarılarda bulundu:
"Her erkekte siğil de olmuyor malesef ve sessiz taşıyıcı. Hanımlarda ya genital siğil ya da rahim ağzıyla kendini belli ediyor. 30-50 yaşa rası genelde oluyor ama gittikçe erken yaşlara inmeye başladı. Çünkü ilişkiler daha erken yaşlarda yaşanmaya başlandı. Aşı ülkemizde uzun zamandır var sağlık bakanlığı yeni ücretsiz ödeme kapsama alanına aldı aşıyı. Evli çiftlere yeni uygulanmaya başlandı, belki ileriki yıllarda çocukları da kapsayacak. Aşı yaptırma oranı toplum bilinci siz basın mensupları sayesinde çok arttı. Çok gelen hasta var hocam smear yaptırayım, HPV smear yaptırayım ve biran önce ben aşımı olayım kendimi koruyum diye. Özellikle evlenmeyen genç kızlar mutlaka gardasil 9 aşısını olsunlar. 9 serotipide koruyor. Hanımların kendini mutlaka koruması gerekiyor. Özellikle kız çocuklarını ama akabininde toplumda yayıcılığı engellemek adına erkek çocukalrımızı da 9 yaş üzerinde mutlaka aşılamalıyız."
DOÇ. DR. DERYA KANZA GÜL KİMDİR?
Doç. Dr. Derya Kanza Gül, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde doktorluk eğitimini almıştır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi “kadın hastalıkları ve doğum” ana bilim dalında “Doçentlik” eğitimini tamamlamıştır. Yazmış olduğu makaleler ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yer verilmiştir.
Eğitim ve meslek hayatı boyunca katılmış olduğu kurs ve seminerler ile kendisini geliştirmeye devam etmiştir. Doç. Dr. Derya Kanza Gül, evli ve iki çocuk annesidir.