SAFRANBOLU (8)

Abone Ol

Safranbolu Belediye Başkan Elif Köse’nin kısa özgeçmişi

1993 yılından bu yana serbest olarak Safranbolu’da mimarlık faaliyetlerini ( mimari proje, restorasyon, şantiye şefliği, proje kontrollükleri) yürütmektedir. Mimarlık faaliyetlerinin yanı sıra Mimarlar Odasında, yaklaşık 10 yıl Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2003 yılından bu güne kadar çeşitli değerleme firmalarının çözüm ortağı olarak değerleme uzmanlığı yaptı. Ayrıca, Karabük Üniversitesi Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümünde, 5 yıl Mimari Proje Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.

2018 yılı Eylül ayında, Cumhuriyet Halk Partisi Safranbolu İlçe Başkanı olarak görev yapan ve bir Safranbolu sevdalısı olan Elif Köse, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen Yerel Seçimlerde, Safranbolu Belediye Başkanı olarak seçildi. İlçede çok sevilen ve örnek başkan olarak tanımlanan Köse, bir kız çocuğu annesidir.

Safranbolu Lokumunun Ayrıcalığı

Lokum, 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşmıştır. Osmanlıda rahat-ül hulkum (boğaz rahatlatan) adıyla anılan lokum, Avrupa’da ise, bir İngiliz gezgin aracılığıyla ‘Turkish Delight’ adıyla, 19. yüzyılda tanınmaya başlanmıştır.. Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum, 19. yüzyılda ‘Kelle şekeri’ olarak bilinen rafine şeker ve özellikle nişastanın bulunup, ülkeye getirilmesi sayesinde bugünkü tat ve lezzetine kavuşmuştur.

Safranbolu’ya gelipte dünyaca ünlü Safranbolu Lokumunu tatmamak olmaz. Safranbolu Lokumu daha az tatlı ve hafif olması nedeniyle diğer lokumlardan farklıdır. Lokumumuzu ayrıcalıklı kılan ise, mineral bakımdan zengin olan suyumuzun sertlik derecesi ve kullanılan doğal şekerdir. Safranbolu’da, hindistan cevizli fındıklı, çifte kavrulmuş, safranlı, fıstıklı, güllü, damla sakızlı gibi çeşitli türlerde lokum yapılmaktadır.

Safranbolu Evlerinin Özellikleri

Safranbolu evleri, Türkiye’nin Karabük ilinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilen bir kenttir. Bu kentteki evler, Türk mimarisinin özelliklerini taşıyan özel bir tarzdadır ve çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Safranbolu evlerinin en önemli özelliği, yapılarının yerel malzemelerle inşa edilmiş olmasıdır. Özellikle ahşap ve tuğladan yapılmış evler, kentteki en yaygın tipdir. Ahşap evler, yüksek kiremit çatılarıyla öne çıkar ve tuğla evler ise daha klasik bir görünüme sahiptir.

Safranbolu evlerinin diğer önemli bir özelliği de, genellikle iki katlı olmalarıdır. Bu evlerin çoğu, katları arasında dar merdivenlerle bağlantılıdır ve genellikle bir avludan giriş yapılır. Avlular, genellikle evlerin girişlerine bakan yüksek duvarlarla çevrilidir ve evlerin içine doğal ışık girmesini sağlar.

Safranbolu evlerinin dış cepheleri, genellikle beyaz renkte boyanmıştır. Bu, kentte yaygın olan beyaz mermer yapı malzemesinin bir yansımasıdır. Beyaz renk, aynı zamanda evlerin ısı tutma özelliğini artırır ve yüksek nem oranı olan bölgede, nemi azaltır.

 Devamı yarın…