Bakan Koca, geçtiğimiz yıl ağustos ayında ilk "Beyaz Reform" dönemini duyurmuştu. Koca; "Doktorlar, 2008 sonrası göreve başlayanları da kapsayacak şekilde, imtiyazlı bir emeklilik maaşına kavuştu" paylaşımı yapmıştı.
9 sendika ve 2 aile hekimliği federasyonu, hekim, hemşire, ebe ve sağlık emekçilerinin ortak sorunlarına çözüm üretme amacıyla Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu’nu (SABİM) kurdu. Platformun kurucularından olan Sağlıkçı Birliği Sendikası Sözcüsü Furkan Altuk, Ankara'da yapılan basın toplantısında, “Sağlık alanında hizmet sunan 21 STK ile birlikte sağlıkta yaşanan olumsuz işleyişe ‘Dur’ diyebilmek ve üyelerimizin her türlü hak hukuk mücadelesinde çok daha etkili olabilEtki sahibi olan bizlere yetki verilmesi için tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını SABİM çatısı altında verilecek ortak mücadeleye davet ediyoruz" dedi.
Hekim Birliği Sendikası Başkanvekili Yakup Gökhan Doğramacı ise 1-2 Ağustos tarihlerinde iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Doğramacı, "Taleplerimiz dile getirme amaçlı ilk iş bırakma eylemimiz, toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1-2 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecektir. Her iş bırakma eylememizde olduğu gibi poliklinik hizmet gibi elektif hizmetler verilmeyecek ancak acil durumlar iş bırakma eyleminden muaf tutulacak" dedi.
İLK "BEYAZ REFORM" DÖNEMİ
İlk "Beyaz Reform" döneminde, Sağlık Bakanlığı’nın Ek Ödeme Yönetmeliği ile maaşlarında iyileştirme yapılan doktorların yurt dışına göçleri artarak devam etmişti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2022’nin ilk 9 ayında yurtdışına gitmek için kendilerinden “İyi Hal Belgesi” isteyen doktor sayısının 1938’e ulaştığını açıklamıştı. TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ökten, “Çökme aşamasına gelen sağlık sistemini sadece ekonomik iyileştirmelerde düzeltemeyiz” sözleriyle tepki göstermişti.