Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olan Selçuk Bayraktar başarıları ile en çok konuşulan isimlerden biri olmaya devam ediyor. Dünya basınının da yakından takip ettiği Selçuk Bayraktar'ın hayatı merak ediliyor. Türkiye’nin ilk milli S/İHA Sistemi Bayraktar TB2’nin mimarı olan Selçuk Bayraktar, babası Özdemir Bayraktar'ı kaybetti. Peki Selçuk Bayraktar kimdir, kaç yaşında nereli?

Selçuk Bayraktar kimdir?

Türkiye'nin ilk milli S/İHA sistemlerinin ve ilk milli insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın mimarı olan Selçuk Bayraktar, 1979 İstanbul-Sarıyer'de doğdu.

Selçuk Bayraktar, ilköğrenimini Sarıyer İlköğretim İlkokulunda tamamlayıp, 1997 yılında Robert Kolej'den mezun oldu. 1997-2002 yılları arasında İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimine devam etti. Üniversite eğitimi esnasında University of Pennsylvania'nın (UPenn) GRASP laboratuvarından staj kabulü aldı. Staj kapsamında almış olduğu burs teklifiyle, yüksek lisans eğitimini 2002-2004 arasında Elektrik Mühendisliği Bölümünde UPenn'de sürdürdü.

Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra çalışmaları esnasında göstermiş olduğu başarılardan dolayı MIT (Massachusetts Institute of Technology)'de burslu olarak yüksek lisans-doktora teklif aldı. MIT'deki eğitimi sürecinde İnsansız Helikopter Sistemlerine agresif manevra yapma kabiliyet kazandıracak otomatik uçuş kontrol algoritmaları alanında çalışmalar yürüttü. 2006'da MIT Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden ikinci yüksek lisans diplomasını aldı. MIT sonrası Georgia Institute of Technology'de (Georgia Tech) devam ettiği doktora çalışmalarını 2003 yılında Baykar bünyesinde başlayan insansız hava aracı teknolojileri geliştirme faaliyetlerini yürütmek için dondurarak 2007'de Türkiye'ye döndü.

2007 yılından bu yana Baykar bünyesinde Teknoloji Liderliği (CTO) görevini yürütüyor. 2021'den itibaren Baykar'ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Baykar bünyesinde geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme vb. konularda çalışıyor.

Yürütmüş olduğu çalışmaların başında Türkiye'nin ilk yerli ve milli İnsansız Hava Aracı olan Bayraktar MİNİ İHA ile 2014'te TSK envanterine giren, dünyada 27 ülkeye ihraç edilen ve bugün yaklaşık 550 bin başarılı uçuş saatini geride bırakarak sınıfında dünyanın en iyisi olarak gösterilen Bayraktar TB2 S/İHA sistemi de bulunuyor. Selçuk Bayraktar ve ekibi Türkiye'nin ilk Taarruzi İHA sistemi olan 6 ton kalkış ağırlığına sahip Bayraktar AKINCI TİHA'yı da geliştirerek 29 Ağustos 2021'de TSK'ya teslim etti.

Selçuk Bayraktar hususi pilot lisansına sahip olup, 1.77 metre boyunda, 85 kg’dadır. Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile 2016 yılında evlenen Bayraktar, bir çocuk babasıdır.