ETC tarafından yapılan ‘Avrupa İçi Seyahat Eğilimleri’ araştırmasına göre, haziran-kasım arası dönem için Avrupalıların seyahate dönük ilgisinde önemli bir söz konusu. Rapora göre, Avrupalıların yüzde 75’i önümüzdeki Avrupa’da seyahate çıkmayı planlıyor. Raporda, söz konusu oranın geçen yılkinden yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.
Araştırmaya göre ‘önümüzdeki aylarda bir tane seyahat yapacağım’ diyenlerin oranı geçen yıla kıyasla 6 puan artarak yüzde 36’ya yükselirken, ‘ikinci bir seyahate çıkacağım’ diyenlerin oranı yüzde 33, ‘üç veya daha fazla seyahate çıkacağım’ diyenlerin oranı ise yüzde 24 olarak kaydedildi.
Araştırma sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yapan ETC Başkanı Miguel Sanz, şu görüşleri paylaştı:
“Covid sonrası seyahat trendleri sağlamlaşıyor gibi görünüyor ve bu da turizm sektörü için bir miktar istikrar sağlıyor. Birkaç önemli Avrupa seyahat pazarı önümüzdeki aylara yönelik güçlü bir talep gösteriyor. Şimdi destinasyonlar, yüksek maliyetler ve elverişsiz hava koşulları gibi endişeleri ve seyahat planlamasının ağırlıklı olarak dijital platformlarda yapılmasını içeren bu 'yeni normali' için hazırlıklı olmalılar. Bu, turizm profesyonellerinin sundukları hizmetleri uzun vadeli seyahat davranışı eğilimlerine göre uyarlamalarına ve sorumlu turizm uygulamalarını daha etkili bir şekilde tanıtmalarına olanak tanıyacaktır.”
Yaz aylarında en güçlü talebi yüzde 45 ile sıcak güney destinasyonları alıyor. Ancak 2023’e göre sabit kalan bu oran, 022’nin yüzde 10 gerisinde. Batı ve kuzey destinasyonları da (sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 13) yüksek talep almaya devam ediyor. Avrupalı turistin tercihine ülkeler ölçeğinde bakıldığında yüzde 8’er payla İspanya ve İtalya, yüzde 7 ile Fransa ve yüzde 6 ile Yunanistan’ın başı çektiği görülüyor.
Avrupalıların tatil tercihinde deniz-kum-güneş yüzde 19 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 17 ile tarih ve kültür, yüzde 14 ile açık hava ve doğa ve yüzde 13 ile şehir gezileri takip ediyor.
Tatil yeri seçiminde ilk sırayı yüzde 16 ile ‘güvenlik’ alırken onu yüzde 13 ile ‘iyi hava koşulları’, yüzde 11 ile ‘indirimler’ ve yüzde 8’er pay ile ‘misafirperver yerel halk’ ve ‘istikrarlı sıcaklıklar’ takip ediyor.
Yüksek sezon dönemleri Avrupalı tatilciler arasında hala popüler. Ankete katılanların çoğu yaz aylarında seyahat etmeyi planlıyor. Katılımcıların yüzde 45’i Haziran ve Temmuz’da seyahat edeceğini belirtirken, yüzde 392u ise Ağustos ve Eylül aylarını tercih ediyor.
Sadece yüzde 12’lik kesim Ekim ve Kasım aylarında seyahat etmeyi planlıyor. Bu da 2023 yazında Avrupa’nın bazı bölgelerini etkileyen sıcak hava dalgaları ve aşırı kalabalığın bu yılki planları büyük ölçüde etkilemediğini gösteriyor.
Havayolu seyahati, Avrupa içi yolculuklar için en popüler ulaşım şekli. Tatile giderken hava yolunu tercih eden Avrupalıların oranı geçen yıla kıyasla yüzde 5 artarak yüzde 54’e yükseldi. Bu da hava ulaşımında geçen yıl yaşanan kaosun düzeldiğini ve hala bütçeli uçak bileti bulunabildiğini gösteriyor. Tatil bölgesine arabayla gitmek isteyenlerin oranı 2 puan artışla yüzde 30 olurken, demir yolunu tercih edenlerin oranı yüzde 10’da kalıyor.
2024 yaz ve sonbahar döneminde seyahat edenler için en büyük endişe kaynağı, yüzde 3 azalmasına rağmen, yüzde 21 ile yüksek maliyetler geliyor. Onu yüzde 16 ile kişisel finansman, yüzde 11 jeopolitik olaylar ve yüzde 10 ile olağandışı hava koşulları takip ediyor.
Bu yıl iklim değişikliğinin seyahat tercihleri üzerindeki etkilerine daha fazla odaklanılan araştırmaya katılanları yüzde 75’i, tatil/seyahat alışkanlığını iklim değişikliğine uyarladığını söylüyor. Bunların yüzde 17’si aşırı sıcak olan yerlerden kaçındıklarını belirtirken, bu oran, 55 yaş üstü Avrupalılarda yüzde 32’ye kadar çıkıyor. Katılımcıların yüzde 16’sı istikrarlı hava koşullarının hüküm sürdüğü yerleri tercih ediyor, yüzde 15’i düzenli olarak hava durumunu takip ediyor, yüzde 11’i ise hava durumuna bağlı olmayan aktiviteleri seçiyor.