SAĞLIK

Sigarayı bırakmak için ne yapmalı? Sigaradan kalıcı olarak kurtulmanın yolları nelerdir?

Abone Ol

Sigara, insan sağlığına ciddi zararlar veren bir bağımlılıktır. Sigara içenler, kalp-damar hastalıkları, akciğer kanseri, KOAH, astım, diş çürümesi, kısırlık gibi pek çok hastalığa yakalanma riskini arttırırlar. Sigarayı bırakmak ise hem sağlık hem de ekonomik açıdan faydalıdır. Ancak sigarayı bırakmak, kolay bir iş değildir. Sigara bıraktırmada profesyonel destek almak, başarı şansını yükseltir.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi GETAT Merkezi, sigara bıraktırmada yoğun çalışmalar yürüten bir klinik olarak dikkat çekmektedir. Klinik, geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri ile birlikte bütüncül bir tedavi sunmaktadır. Klinik sorumlusu Doç. Dr. Onur Öztürk, sigara bıraktırmada başarının yollarını ve klinikte uygulanan yöntemleri anlattı.

"DÜNYANIN GELMİŞ, GEÇMİŞ EN BÜYÜK PROBLEMİ"

Çalışmalar hakkında bilgi veren GETAT Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Onur Öztürk, "Bu işe uzun yıllarca vakit harcamış, emek vermiş bir hekim olarak; dünyanın gelmiş geçmiş en büyük problemi diyebilirim. Halen ulaşılabiliyor, her yerde tüketilebiliyor. Farklı sigara ürünlerine ulaşılabiliyor. Her yaştan herkes bu ürünü rahatça kullanıp kendisini rahatça zehirleyebiliyor. Bence her hekim sigarayı nasıl bıraktırabileceğini bilmesi gerekiyor. Bunun eğitimini almak zorundadır. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin sigarayı bırakma kliniği ise en doğru yer. Burada eğitim kliniği olarak sigarayı nasıl bıraktıracağımızı öğretiyoruz ve sigara bıraktırma amacıyla hastalarımızı kabul ediyoruz. Yüz yüze hasta kabulü sağlıyoruz. Neredeyse her gün bu hizmeti veriyoruz. Diğer hizmetlerimizin yanında birçok farklı hizmet aynı zamanda vermeye çalışıyoruz. Sigara bıraktırma ise bizim en büyük hizmetlerimizden birisidir. Hastalar ilk geldikleri zaman check-up uygulaması yapıyoruz. Sadece sigarayı bıraktırmıyoruz, diğer hastalıklarına da müdahale ediyoruz. Onların sigara içmesini etkileyecek diğer faktörleri de dışlamaya çalışıyoruz. Onlara bütüncül açıdan yaklaşıyoruz. Bizim sigarayı bıraktırma oranlarımızın diğer kliniklere göre daha fazla olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

"BURADAKİ ASIL BAŞARIMIZIN SEBEBİ SEANS SIKLIĞIMIZDIR"

Günde 5 ile 10 hasta kabul ettiklerini ifade eden Doç. Dr. Onur Öztürk, "Biz hastalarımızı haftada bir kez davet ediyoruz. Genellikle aynı gün ve aynı saatte olmasına dikkat ediyoruz. Sigara bıraktırmada en önemli nokta seanslara düzgün gelebilmektir. İlaç tedavisi, davranışsal tedavi veya hastanın uyumu tabii ki bunlar çok önemlidir. Seanslara sık gelen bir hastanın başarılı olma ihtimali çok daha yüksektir. Biz burada çok fazla sayıda hasta kabul edemiyoruz. Tabii ki günde 100 tane hasta bakmıyoruz. Günde 5 ile 10 arası hasta kabul etme durumumuz olabiliyor. Hastalarımızın bırakma ihtimali de ona göre çok fazla oluyor. Bu konuda başka ilaç tedavileri vardır. Bir psikolojik tedaviler vardır. Biz bunları harmanlıyoruz. Üstüne bir de yönettiğimiz geleneksel ve tamamlayıcı tıp tedavilerinden ekliyoruz. Bunlar hipnoz, akupunktur gibi tedavilerdir. Hastalarımıza bütüncül bir tıp hizmeti vermeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.