Soğan neredeyse bütün yemeklere lezzet katar ama gelin görün ki doğrama işi oldukça zahmetlidir. Soğan doğrarken gözlerin yaşarması ise herkesin sorunu...Ama bunu önleminin de yöntemi bulunuyor. Şefler bunun en önemli püf noktasının keskin bir bıçaktan geçtiğini söylüyor. Yemek yaparken,salataya doğrarken,difrize atarken doğranan soğanın göz yaşartmaması için neler yapılabilir?

Buzlukta bekletin

Soğan keserken gözlerin yaşarmaması için öncelikle çok keskin bir bıçak kullanmaya dikkat etmelisiniz.Soğanları doğramadan önce 10-15 dakika kadar buzlukta bekletmeniz gözlerinizin yaşarmasını engelleyecektir. Dolaptaki yiyeceklerin soğan kokmaması için yerleştirme düzenine dikkat etmelisiniz. Soğanı suyun altında doğrayın böylelikle daha az gözleriniz yanacaktır.  Soğanları doğramadan önce bir süre suda bekletmek de işinizi kolaylaştıracak yöntemlerden biridir.

Soğanın saymakla bitmeyen faydaları

Araştırmacılar, soğan gibi allium sebzelerini düzenli olarak tüketenlerde kolorektal kanser riskinin yüzde 79 daha düşük olduğunu buldular. Bir fincan doğranmış soğan, ayrıca bir yetişkinin günlük C vitamini alımının en az yüzde 13,11’ini sağlıyor. Bir antioksidan olarak bu vitamin, kanserle bağlantısı olan serbest radikal bileşiklerinin oluşumuna karşı koymaya yardımcı oluyor.

Muhabir: Yazar Silinmiş