Standartlar Güven Tesis Eder
Türk dil kurumuna göre; Standart kısaca; belirli ölçülere, yasaya, kullanıma uygun olan diye açıklanıyor. Standartlar ihtiyari olup, standardın ilgili olduğu Bakanlığın onayı ile mecburi kılınabilmektedir. Bu bağlamda; Türkiye'de bir standardın mecburi olması için Türk Standardı olması şarttır. Mecburi standartlar Resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girmektedir. Standart kelimesini duyduğumuzda aklımıza ilk gelen TSE'dir ( Türk Standartları Enstitüsü ) çünkü yalnız Türk Standartları Enstitüsü tarafından kabul edilen standartlar Türk Standartı adını almaktadır.
Dünyanın ilk standardı 1502 tarihinde Sultan II. Bayezid döneminde Kanunname-i İhtisab- ı Bursa ( Bursa Belediye kanunu ) ismiyle yürürlüğe girmiştir. 1502 tarihinde yayınlanan dünyanın ilk standardı Türk standardı olup günümüzde hala güncelliğini korumaktadır.
" Kanunname-i İhtisab-ı Bursa "
Hayvan ürünleri, türlü sebze-meyve, tuz, ekmek, sanayi ürünleri, tekstil ürünleri, tarım-tahıl ürünleri, orman ürünleri, deri ürünlerinin satışları, konulacak fiyatlar ve kaliteleri bir standarda bağlanmıştır.
Bu standartlardan bazılar şunlardır :
Çörekler :
Ekmek ağırlığının yarısı olup ak undan olacak ve unun bir kilesine bir okka (400 dirhem) yağ konulacak.
Meyvalar :
Kaplı (yeşil kabuklu) fındığın kaplı olarak bir okkası, bir akçeye olacak. Kapsızın 200 dirhemi, bir akçeye olacak ve mevsimi geçtikten sonra 125 dirhemi, bir akçeye olacaktır.
Sebzeler :
Aş kabağına (taze kabak) 3 gün narh olmayacak. Üç günden sonra üç okka, bir akçeye olacak. Haftasında 4 okka, ikinci haftasında 5 okka, üçüncü haftasında 6 okka, dördüncü haftada 8 okka, bir akçeye olacak.
Kuyumcular :
Kullanılan gümüş 80 ayardan düşük olmayacak. Altının miskali de 60 akçelikten aşağı olmayacak.
Bugün yaşamın her anında farkında olunarak ya da olunmadan standartlar kullanılmaktadır. Standartlar yaşam kalitesini yükseltmekte, ürünlerin emniyetli, can ve mal güvenliği sağlayıcı bir şekilde üretilerek piyasaya arz edilmesini sağlamaktadır.
Standartlar çözüm getirir, insanları ve dünyayı birbirine bağlar...
Standartlar, ticaretin uluslararası dili olarak küresel piyasaları birbirine bağlar ayrıca gelişmekte olan ülkeler ve geçiş ekonomileri arasında en son teknik bilgi ile bağlantı kurarak ihracat ve rekabet güçlerini arttırır. Bu bağlamda; Uluslar arası standartlar, dünya genelinde paylaşılan ve benimsenen en iyi uygulamalar konusunda bir uzlaşmadır.
Standartlar tedarikçi- müşteri arasındaki bağlantıların her yerde tek tip haline gelmesini sağlayarak ticaretin daha hızlı, emniyetli ve ekonomik olmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda; Günümüzde standartlar, geçmişte hiçbir zaman olmadığı kadar önem kazanmıştır.
Standartlar güven tesis eder, kaliteyi artırır uluslararası ticarette ön plana çıkarır. Güçlü bir Türkiye için " Standart yolunda" yürümeye devam...