YAŞAM

Süper doğurgan olduğunu biliyordu ama bu kadarına hamile kadının kendisi bile inanamadı!

Abone Ol

İngiltere'nin Herefordshire bölgesinde yaşayan 30 yaşındaki Sophie Small ve 34 yaşındaki kocası Jonathan Small, ikinci kez çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde başlarına geleceklerden habersizlerdi. 2019 yılında ikinci kez çocuk sahibi olmak isteyen Small çifti, denemelere başladı. İlk ayın sonunda Sophie Small, baş ağrısı ve mide bulantısı yaşasa da test yaptırmadı ve çocuk sahibi olmak için eşiyle birlikte olmayı sürdürdü. Çok doğurgan olduğunu bilen ve 6 yaşındaki oğulları için çok hızlı hamile kaldığını söyleyen Sophie Small, hamilelik belirtileri artınca test yapıp, doktora başvurdu. Hamilelik taramalarında ekranda bir değil iki bebek gören doktorlar, kadına ikiz bebeklere hamile olduğunu söylediler. 

Sophie Small'ın kızları Darcy ve Holly'yi doğurana dek süperfetasyon olarak bilinen ve çok nadir görülen iki ayrı hamilelik yaşadığı ortaya çıkmadı.Sophie Small, hamileliğinin ilk haftalarında aşırı hasta hissetti ve bu nedenle hastanaye kaldırıldı. Doktorlar incelemeler sırasında iki bebeğin boyutlarının farklı olduğunu keşfettiler. 

29'NCU HAFTADA DOĞUM BAŞLADI

29 haftalık taramada doktorlar Sophie Small'a bebeklerden birinin hareketlerini tespit edemediklerini ve doğumu başlatmaları gerekebileceğini söylediler. Sağlık görevlileri, ilaç kullanarak doğum yapmasını 32'nci haftaya kadar ertelediler. Anne Small, Ağustos 2020'de doğum yaptığında doktorlar bunun bir süperfetasyon olduğunu anladılar. Bebeklerden biri 32 haftalıkten diğeri 36 haftalıktı ve doğum başladı. İki dakika arayla Sophie Small bebeklerini kucağına aldı.

Small, "Farklı aşamalarda büyüyen iki bebek taşıyordum ama bunu bilmiyorduk. İstedikleri zaman beslenebilmeleri için kendi keseleri ve plasentaları vardı" dedi.

SÜPERFETASYON NEDİR?

Süperfetasyon, bir kadının zaten hamileyken başka bir çocuğa hamile kaldığı nadir bir olgudur. Bu, bir yumurtanın sperm tarafından döllenmesi ve sürecin ilk kez gerçekleşmesinden sadece günler veya haftalar sonra ikinci kez rahme implante edilmesiyle gerçekleşir.  Birleşik Krallık, İtalya ve Kanada'da tıbbi literatürde bildirilen yalnızca birkaç vaka ile son derece nadirdir.

Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler genellikle tekrar hamile kalmak için gereken üç temel süreci engeller:

Yumurtlama: Vücut, adet döngüsü sırasında yumurtalıklardan yumurta salmayı durdurur.

Döllenme: Vücut , servikste spermin salınan ekstra yumurtaları döllemesini engelleyen bir mukus bariyeri oluşturur.

İmplantasyon: Döllenmiş bir yumurtanın rahme yapışması için gereken hormonlar, genellikle bir kadın hamileyken salınmaz.

Ancak süperfetasyonda bu üç aşama hamilelik oluşsa da gerçekleşir.

Bir kadın zaten hamileyse veya bu tedaviden sonraki günler veya haftalar içinde doğal olarak hamile kalırsa süperfetasyon meydana gelebilir. Anne karnında iki fetüsün varlığı genellikle ikiz olarak kabul edildiğinden tanı koymak zordur. Süperfetasyonun ana özelliği, farklı oranlarda büyüyen iki fetüsün olmasıdır. Ancak bebeklerin farklı oranlarda büyümesinin daha yaygın nedenleri vardır. Süperfetasyon, erken doğma riski daha yüksek olduğundan, küçük bebek için komplikasyon riskini artırabilir. Superfetasyon yoluyla doğan bebekler, genellikle aynı gün doğdukları için genellikle ikiz olarak kabul edilir. Ancak resmi olarak ikiz değiller. İkizler ya tek bir yumurta döllendikten sonra ikiye bölündüğünde aynıdır ya da iki ayrı yumurta salındığında ve farklı spermler tarafından döllenip rahme implante edildiğinde özdeş değildir.