BİLİM VE TEKNOLOJİ

Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan tartışmasını tarihe gömen keşif! İlk tavuğu bakın hangi hayvan yumurtlamış!

Abone Ol

ÖZEL HABER/ BARIŞ ZİYA ÇELİK

Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan? Asırlık sorunun yanıtını bilim dünyası bulmuş gibi görünüyor. Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan sorusunun yanıtını bulmak için çalışan bilim insanları evrimin basamaklarını inceledi ve inanılmaz bir sonuca ulaştı. Evrime göre tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan sorusunun yanıtı bu cümlede gizli değil. İlk tavuğu yumurtlayan bambaşka bir hayvan çıktı! Hadi gelin asırlardır insanlar arasında tartışılan tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan sorusunun yanıtının hikayesini birlikte okuyalım...

TAVUK MU YUMURTADAN, YUMURTA MI TAVUKTAN TARTIŞMASI TARİH OLDU

Evrim temelli çalışma asırlardır süren tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan sorununu tarihe gömmeye hazırlanıyor. Evrimde ilk tavuğa kadar sıralamayı inceyelen bilim insanları, tavukların asırlar önce yumurtlamayan hayvanlar olduğunu buldu.

Peki ilk tavuğu kim yumurtlamıştı?

İşte bu sorunun yanıtı  

İlk tavuklar milyonlarca yıl önce tavukların dinozor ataları tarafından yumurtlanıyordu. Yani tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan sorusunun yanıtı artık 'Dinozor'dan! 

Evrimsel açıdan, ilk tavuklar evrimleşmeden milyonlarca yıl önce tavuğun uzak dinozor ataları tarafından yumurtlanıyordu. Bunun, tavuğun mu yoksa yumurtanın mı önce geldiğine dair asırlık soruyu ortadan kaldırdığı düşünülüyordu. Araştırma ilk tavukların evrimsel olarak yumurtlama becerileri olmadığını ortaya koydu.

TAVUKLAR EVRİM GEÇİREREK YUMURTLAMAYA BAŞLAMIŞ

Bilim adamları, sert kabuklu yumurtlamanın, yumurtanın içindeki koruyucu bir zar olan bir amnion içinde embriyonik veya fetal gelişim gösteren bir grup omurgalı olan amniyotların 300 milyon yıldan daha uzun bir süre önceki erken evrimsel başarısında çok önemli bir rol oynadığına uzun zamandır inanıyorlar. Sert veya yumuşak kabuklu yumurtlayan yumurtlayan veya genç canlı doğuran canlı olarak kategorize edilebilecek 51 fosil türü ve 29 canlı türü üzerinde yapılan yeni bir çalışma aksini gösteriyor.

Bristol Üniversitesi Yer Bilimleri Okulu'ndan Profesör Michael Benton araştırma sonuçlarına ilişkin şunları söyledi:

"Amniyotlardan önce, balık yüzgeçlerinden uzuvlar geliştiren ilk tetrapodlar genel olarak amfibi alışkanlıklara sahipti. Kurbağalar ve semenderler gibi modern amfibilerde olduğu gibi beslenmek ve üremek için suyun içinde veya yakınında yaşamak zorundaydılar. Amniyotlar 320 milyon yıl önce sahneye çıktıklarında, su geçirmez deri ve su kaybını kontrol etmek için başka yollar geliştirerek sudan ayrılmayı başardılar. Ama amniyotik yumurta anahtardı."

Proje lideri Profesör Baoyu Jiang şunları ise şunları ekledi:

"Bu standart görüşe meydan okundu. "Biyologlar, birçok kertenkele ve yılanın yumurtlama ve canlılık arasında esnek üreme stratejisi sergilediğini fark etmişlerdi. "Bazen, yakın akraba türler her iki davranışı da gösteriyor ve canlı doğuran kertenkelelerin sanıldığından çok daha kolay yumurtlamaya geri dönebildiği ortaya çıktı."

Nanjing Üniversitesi ve Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma Nature Ecology & Evolution'da yayınlandı.