Taze olmayan yumurta aklarının sırrı: kolay çırpılma!
Yumurta akı, mutfakta pek çok tarifin vazgeçilmez bir malzemesidir. Yumurta akı, çırpıldığında kabarık ve köpüklü bir kıvam alır. Bu kıvam, sufle, kek, krepe, waffle ve beze gibi tatlı ve tuzlu lezzetlerin yapımında kullanılır. Peki, yumurta akı çırparken nelere dikkat etmek gerekir? Neden taze olmayan yumurta akları daha kolay çırpılır? İşte size, yumurta akı çırpmanın püf noktaları ve taze olmayan yumurta aklarının sırrı…
TAZE OLMAYAN YUMURTA AKLARI NEDEN DAHA KOLAY ÇIRPILIR?
Yumurta akı çırpmanın en önemli noktalarından biri de, yumurta akının tazeliğidir. Yumurta akı, taze olduğunda, protein bağları daha sıkıdır. Bu da yumurta akının daha zor çırpılmasına neden olur. Yumurta beyazı çırpıldıkça katılaşır, sertleşir. Bunun kimyasal sebepleri vardır ancak basit olarak anlatmak gerekirse yumurta beyazları içerisine çırpma esnasında hava girer, bu da yumurta beyazlarındaki proteinin gerilmesine ve beyazların içindeki suyun etrafında kabarcıklar oluşturmasına neden olur dönüştürür.
Ancak taze olmayan yumurta ile çürük yumurta arasındaki farkı iyi bilmek gerekir. Çünkü çürük yumurta, hem sağlığınıza hem de lezzetinize zarar verebilir. Çürük yumurta, kötü bir kokuya ve renge sahiptir. Çürük yumurta, su dolu bir bardağa konulduğunda, yukarı doğru yüzer. Taze olmayan yumurta ise, su dolu bir bardağa konulduğunda, bardağın dibinde dik durur. Taze yumurta ise, su dolu bir bardağa konulduğunda, bardağın dibine yan yatar.
YUMURTA AKI NASIL ÇIRPILIR?
Yumurta akı çırpmanın bir sanat olduğunu söyleyenler var. Çünkü yumurta akı çırparken birçok etken önemli rol oynuyor. Örneğin, çırptığınız kase, çırpma ekipmanı, yumurta akının sıcaklığı, yumurta akına karışan yağ veya sarı gibi faktörler, yumurta akının kıvamını etkileyebiliyor. Yumurta akı çırparken şu adımları izleyin:
- Yumurta akını, yumurta sarısından ayırın. Yumurta akına hiçbir şekilde yumurta sarısı veya yağ bulaşmamasına dikkat edin. Çünkü bu maddeler, yumurta akının köpürmesini engeller.
- Yumurta akını, temiz, kuru ve cam veya metal bir kaseye alın. Plastik kase kullanmayın. Çünkü plastik kase, yağ kalıntılarını tutabilir ve yumurta akının köpürmesini engelleyebilir.
- Yumurta akını, istediğiniz kıvama gelene kadar çırpın. Yumurta akının kıvamı, yapacağınız tarife göre değişebilir. Genellikle, yumurta akının kıvamı üç aşamada değerlendirilir: yumuşak, sert ve çok sert. Yumuşak kıvam, yumurta akının hafifçe kabardığı ve çırpma teline yapıştığı aşamadır. Sert kıvam, yumurta akının daha fazla kabardığı ve çırpma teline yapışmadığı aşamadır. Çok sert kıvam, yumurta akının en fazla kabardığı ve çırpma teline yapışmadığı aşamadır. Bu aşamada, yumurta akı, kaseyi ters çevirdiğinizde dökülmez.
- Yumurta akını, çırptıktan sonra hemen kullanın. Çünkü yumurta akı, bekledikçe sönüp akabilir.