Temerrüde düşmek ne demek sorusu ABD'nin temerrüde düşme riskiyle karşı karşıyla kalması sonucu gündemde. Hem sade vatandaş hem de yatırımcılar temerrüte düşmek ne demek, temerrüde düşünce ne olur? sorularının yanıtlarını arıyor. Biz de sizin için hem temerrüde düşmek ne demek sorusuna anlaşılır bir yanıt vermek hem de ABD temerrüde düşerse ne olur? sorusuna Türkiye ekonomi ve dünya ekonomilerine etkileri perspektifinden yanıtlar vermek için bu haberi hazırladık. Haberimizde temerrüde düşmenin ne anlama geldiğinin yanıtını bulabilirsiniz. Bir diğer başlık olan ABD temerrüde düşerse ne olur sorusunun altın ve dolar fiyatlarına etkileri de haberimizde mevcut. Haydi gelin önce temerrüde düşmek ne demek onun açıklamasıyla başlayalım. Temerrüde düşmek en basit tanımıyla borçların ödenemez hale gelmesi demek. Ancak bu ifade devletler bazında borç aldıkları yatırım araçlarına işaret eden bir anlama sahip. Bu kapsamda temerrüde düşmek, bir borçlunun, borçlanmasına dair yükümlülüklerinin birini, birkaçını veya tamamını zamanında yerine getirmemesi olarak tanımlanır. ABD özelinden yola çıkarsak devletlerin temerrüde düşmesi hazine bonalarına uzanan bir zinciri ifade ediyor. Devletlerin borçlanma yolu tahvil ve bono yoluyla olur. Bir devletin temerrüde düşmesi hazine bonosu alarak devlete borç veren kişi ve kurumların devletten alacaklarını alamaması anlamına geliyor. ABD örneğinde olduğu gibi nakit bulma kanalları sıkışan ülkeler temerrüde düşerek, borç aldıkları tahvil ve bono sahiplerine ödemelerini yapamaz hale geliyor. ABD'nin temerrüde düşme nedeni olarak gösterilen vergi yoluyla toplanan paradan daha fazla harcama yapması ve aradaki farkı kapatmak için de tahvil ve bono satması. Bu borçlanma yolu normalde tüm devletin uyguladığı hatta güvenli bulunan bir yatırım yolu. Ancak ülkeler nakit sıkıntısına düşünce temerrüt riskiyle karşı karşıya kalıyor.
ABD TEMERRÜDE DÜŞTÜ MÜ?
ABD tarihinde 3 kez temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya kaldı. ABD'de en son temerrüt riski 1979'da oldu. Hazine, yazım hatası olarak açıkladığı bir nedenle 122 milyar dolarlık borcunu ödeyemeyeceğini duyurdu. Hata çabucak telafi edilmiş ve 122 milyon dolar 800 milyar dolarlık borcun küçük bir bölümünü oluşturmuş olmakla birlikte, bir araştırma bu mini temerrütün borç faizlerini yüzde 0,6 oranında ya da yıllık 6 milyar dolar arttırdığını ortaya koydu.
ABD'nin temerrüt riski yaşadığı diğer yıllar ise 1933 ve 1790. Borç verenlere, verdiklerinden daha az ödeme yapılmış oldu. Bazı ekonomistler bunu temerrüt olarak ifade ediyor.
ABD TEMERRÜDE DÜŞERSE NE OLUR?
ABD temerrüde düşerse ne olur sorusunun kesin ve net bir yanıtı yok. Ancak böylesi bir durumun dünya ekonomilerinde büyük çalkantılar yaratacağı kesin. Zira temerrüt riskinin konuşulduğu her gün hem ABD piyasası hem de dünya piyasalarında dalgalanmalar görülüyor. Ancak ekonomi bilimi açısından ABD'nin temerrüde düşmesinin iki kesin sonucu var. Bunlardan biri dünya piyasalarında hızlı ve sert düşüş dalgası yaratacağı, diğeri ise faiz oranlarında yükselişe yol açacağı. ABD temerrüde düşerse daha önce borçlanma için sattığı bono ve tahvillerin de değeri düşecek. Aynı zamanda ABD'nin borç alma faizleri de yükselir. Bu durumda, diğer ülkelerde de genellikle ABD Hazinesi'ne bağlı olan faiz oranları tırmanışa geçer. Bu, ABD'ye borç verenler açısından vahim sonuçlar doğurabilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, ABD'nin Japonya'ya olan 1,14 trilyon dolarlık borcu bu ülkenin yıllık gelirinin yüzde 20'sine eşdeğerdir. Goldman Sachs'ın tahminlerine göre, ABD ekonomisinden bir anda 175 milyar dolar çekilebilir ve bu da ülkeyi derin bir resesyona götürür.
ABD TEMERRÜDE DÜŞERSE DOLAR, ALTIN NE OLUR?
ABD doları, birçok ülkede kullanılan bir para birimi. Bazı ülkeler ABD dolarını resmi para birimi olarak kabul ederken diğerleri, para birimlerinin değerine istikrar kazandırmak için dolar kullanarak sabitleştirilmiş döviz kuru uygulamasına gider. Hükümetin temerrüde düşmesinin doların değerini aşağıya çekmesi durumunda ekonomilerinde doların egemen olduğu ülkeler, alım güçlerinin azaldığına tanık olur. Güvenilir bir para birimine sahip olmayacakları için gelişmekte olan piyasalar bundan son derece olumsuz yönde etkilenir.
Uzmanlara göre ABD temerrüde düşerse altın fiyatları zirve yapabilir. Piyasa dengesinde doların zayıflaması altın fiyatlarında yükseliş yaratır. ABD'nin borçlarını ödeyemez hale gelmesi altın fiyatlarında kalıcı, sert yükselişler yaratabilir.