Bu inanılmaz güzel havuçlu keke bakınca, onu hazırlamak uzun ve zor görünebilir... Ama bu doğru değil! Bu kek, pişirme işlemiyle çok fazla zaman harcamayı sevmeyenler için. Sadece 15 dakika içinde hamuru hazırlayıp kalıba dökeceğiz ve sıcak fırına koyup pişmesini bekleyeceğiz.
MALZEMELER
Karamel için;
Toz şeker 80 gr
Su 1 yemek kaşığı
Hamur için;
Toz şeker 60 gr
Esmer şeker 60 gr
Yumurta 3 adet
Tereyağı 90 gr
Ayçiçek yağı 90 gr
Ceviz 100 gr
Un 220 gr
Rendelenmiş havuç 200 gr
Kabartma tozu 9 gr
Vanilya
Tuz bir tutam
Baharat (tarçın, kakule)
Kaplama için
Havuç 1 adet
YAPILIŞI
Karamelle başlayalım. Bunu yapmak için şekeri ateşte kehribar rengine dönene kadar eritin. Son olarak bir kaşık ılık su ekleyin, her şeyi karıştırın ve hazırlanan pişirme kabına dökün.
Keki süslemek için havuçları sebze soyacağıyla ince şeritler halinde kesip pişirme kabının dibine yerleştirin.
Fırını 170 derecede ısıtın ve hamura geçin. Havuçları ince bir rende üzerine rendeleyin ve suyunu sıkın. Bir kenara koyun.
Yumurtaları iki tür şekerle beyazlaşıp kabarıncaya kadar çırpın. Esmer şeker havuçlu kekimize karamel aroması katacaktır, o yüzden mutlaka onu ekleyin.
Tereyağını ateşte eritin, ayçiçeği yağını ekleyin ve karıştırın. Yumurta ve şeker iyice çırpıldığında mikseri kapatmadan tereyağı ve ayçiçeği yağı karışımını ekleyin. Tuz ekleyin ve her şeyi iyice çırpın.
Unu kabartma tozu ve vanilyayla karıştırıp ana karışıma ekleyin. Daha sonra her şeyin mikser olmadan bir spatula kullanılarak karıştırılın.
Cevizleri ince ince doğrayın, sevdiğiniz baharatları ekleyin ve kek hamuruyla karıştırın. Son olarak havucu ekleyin ve karıştırın.
Hamurumuz hazır. Hazırlanan pişirme kabına yerleştirin. Havuç şeritlerini üstüne yerleştirin ve tüm yüzeye dağıtın. 45-55 dakika kadar fırına koyun.
Kekin hazır olup olmadığını bir kürdan ile kontrol edin; kuru çıkması gerekir. Pişince havuçlu keki fırından çıkarın ve bir tabağa ters çevirip soğumaya bırakın.
Tamamen soğumadan kalıbı çıkarabilirsiniz. Üstünde karamel ve pişmiş havuç şeritleri olacak. Havuç şeritleri sadece keke lezzet katmakla kalmayacak, aynı zamanda güzel görünmesini sağlayacak.
Afiyet olsun…
CEZVE NASIL GÜVENLE KULLANILIR?
Kahve makineleri yaygınlaşsa da küçük cezveler, mutfağın vazgeçilmez aracı olarak yerini koruyor. Ancak, kullanımı sırasında cezvenin ocak üzerinde dengesiz durması en yaygın sorundur. Cezvenizin tam oturduğu göz hem devrilmesini önler hem de ısının eşit şekilde dağılmasını sağlar. Ocak gözlerinin boyutları uygun değilse, cezve altlığı kullanarak denge sağlanabilir. Madem konumuz cezve o zaman kahvenin yapılışına kısaca değinelim. Türk Kahvesi hazırlamak için 2 dakika yeterlidir. Suyu fincanla ölçerek cezveye koyun. Her fincan için 2 çay kaşığı kahve, isteğe göre şeker ilave edin. Kısık ateşte kahveyi karıştırın. Kabaran köpüğü fincanlara pay edin. Kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın. Ağzı kahve lezzetine hazırlaması için kahvenin yanında su vermeyi unutmayın!
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...