Turfan Karız Cenneti (5)

Deniz seviyesinden 3500 metre yükseklikte, MÖ 4000’de Şaman (Kam) Türkler tarafından yapıldığı belgelenen kaya resimleri, insanlık tarihine ışık tutuyor.

Abone Ol

Bu resimlerde; Şaman inancına özgün figürler, çift geyik tarafından çekilen tekerlekli araba, Büyük Ayı Takım Yıldızı, Kam dansı yapan Şifacı Şaman Ana, Gök Tanrı Umay’a yakaran kuyruklu insanlar, yılan başlı gamalı haç, çeşitli hayvan figürleri, cinsel öğeler, uzay haritası, avcılık, hayvancılık ve tarımla uğraşan insanlar ve başka yüzlerce resimden oluşan desenler, bu döneme ışık tutmaktadır. Bu kaynak bulgular; Pekin, Şian, Urumçi, Turfan, Hami, Kaşgar, Semerkant, Almatı, Bişkek, Aşkabat, Altay, Kızıl, Kazan, Ufa, Yakutsky, Bakü, Arizona, Meksiko, Santiago, Lima müzelerinde sergilenen tarihi bulguların yanı sıra; Çin Uygarlık Tarihi, Manas Destanı, Orhun Yazıtları, Dede Korkut Kitabesi ve Göktürk Tarihi gibi kaynaklardaki bilgi ve belgelerle örtüşüyor. Kökü binlerce yıl eskilere dayanan ve tarihi zengin mirasımız olan Türk Kültürü doğru algılanmalıdır. Bulunan yeni su medeniyeti belgeleri ile Asya ve Türklerin tarihi yeniden yazılmalıdır.

Batı merkezli kaynaklardan beslenen araştırmacılar, kendi özlerine dönmeli ve insanlığın ortak zengin kültürel mirası olan tarihi bulgularla, geçmişi nesnel be doğru yorumlamalı ve de geleceğe sağlıklı bilgiler ışığında, kolektif miraslar bırakmalıdır. Pek çok kaynak; batık kıta Atlantis (Mu)’nun izini sürmek, insanlık tarihinin yeniden yazılmasına kaynak olacak bulgu ve belgeleri adres göstermektedir. Yaşam kaynağımız suyun kullanım bilinci ile donanmalıyız. Geleceğimizi tehdit eden suyun stratejik önemini kavramalıyız. İnsan eliyle yaratılan çevre felaketleri, ekolojik denge bozukluğu, aşırı lüks ve doyumsuz tüketim alışkanlığı gibi olumsuz gidişat, su kültürünün önemini anımsatıyor. İnsanoğlu binlerce yıl önce su başını yurt tutmuş. Suyun olmadığı yerlere de çok uzaklardan, yerin altından ve üstünden kanallar, kemerler ve karızlarla tarım, yaşam alanlarına su getirmişler. Nesillerini ve yaşamsal kültürlerini bu güne kadar taşımışlar. Uygur Karızları örneğinden de anlaşılacağı gibi; nice uygarlıklara kaynak olan tarihi su yapıları, geçmişte olduğu gibi gelecekte de alternatif çözüm olarak görünüyor. Tüm bu olumsuz koşullarda çözüm yerin altında, karız su kanallar sistemindedir. Turfan Karız Cenneti bereketinde, su gibi aziz olmanın tam zamanı…

Yeraltı Su Kanalları Sistemi Karızlar ve Hidrojeoloji

Su kaynakları arasında stratejik öneme en fazla sahip olan yer altı sularıdır. Ancak dünyada gerek bilimsel çalışmalarda ve gerekse kullanımda yer altı sularına yeterli değer verilmemektedir. Yer altı su kayrakları, dünya su kaynaklarının büyük bir kısmını meydana getirmesine karşılık, bulunması yeryüzüne çıkarılması kullanılacak yerlere ulaştırılmasındaki zorluklar nedeniyle yüzeysel sulara nazaran çok daha az kullanılmaktadır. Ancak, son 50 yıldan beri gerek petrol sondajlarında ve gerekse yer altı su çıkarılmasında, kullanılan teknolojik gelişmeler yer altı suyunun önemini artırmıştır. Savaş ya da doğal afetler sırasında kullanımı en güvenilir olan yer altı sularıdır. Yüzeysel sulara nazaran elde edilmesi çok güç olan yer altı sularının güvenli, sağlıklı ve kaliteli kaynak suları olarak doğada çokça rastlanır. Dünyada yer altı sularıyla ilgili çalışmalar, Üniversitelerin İnşaat fakültelerinin zemin mekaniği kısımları ile bir dereceye kadar hidrolik bölümlerinde ve Maden fakültelerindeki hidroloji kızımlarında üzerinde durulmaktadır. Yeraltı suyu hidroloji kuyulardaki akımların hesaplanması için önemli olması yanından önce, tüm yeraltı suyu çalışmalarına bir esas teşkil edecek olan hidroloji ve jeoloji konularının da iyi bilinmesi gereklidir.

 Devamı yarın…