Çölün altında uygarlık harikası Türk mucizesi
Neredeyse Yeraltında Çin Seddi kadar uzun! Suyla gelen medeniyetin izlerini sürmekteyiz, yeniden…
Daha batıda Atina, Isparta, Kartaca, Roma Kent Devletleri yok iken; Arta Asya’da Taklamakan Çölü’nün ortasında, yerin 120 metre altında ve toplam 5 bin 100 kilometre uzunluğundaki, Karız (kar izi, yeraltı su yolu) adı verilen yeraltı su kanalları sistemi; bir mühendislik-matematik ve uygarlık harikası özelliğindeki bu mucize tarihi su yapılarını yapan kadim aksakal-bilge atalarımız; batılıların (çoban, göçebe, cahil, cengaver ve barbar) dedikleri; MU Kıtası Medeniyeti izlerini yaşatan Uygur Türkleri tarafından, 6 bin yıl önce yapıldığı belgelendi. Daha o zamanlarda; yerin altında akar kot eğim hesabı ve yerin altında ıskalamadan yön bulma gibi Trigonometri, jeodezi, haritacılık, topoğrafya ve ölçme bilgisini uygulayarak; bilim ve kültürün, kolektif kamu iradesiyle yapılabileceğini; yaşam kaynağımız suyun stratejik önemini, su kullanım bilincini, organik doğal yaşam kültürü ile ileri ziraat, teknik tarım ve insanın sosyal yaşamındaki barışıklık özelliğini ve “hakları, özgürlükleri ve sorumluluklarının bilincinde, çağdaş bir yurttaş” olmanın mucizevi sırlarını kanıtlayan Türk kültüründeki, bu tür atılımların ortaya çıkması, batılı yalan haber kaynaklarını endişelendirmekte ve çürütmektedir. Bu anlamda, bir katkım var ise, mutlu olmayı hak ediyorum, yeniden…
Karız Kanalları, Orta Asya’da Turfan bölgesinde yapılmış yer altı su şebekesi sistemi. Dünya uygarlık tarihinin en önemli buluntularından biri… İşte 6 bin yıl önce Türkler tarafından, çölün altına yapılan kanalla ilgili detaylar…
Çin dendiğinde akla hemen 6 bin kilometre uzunluğunda Çin Seddi gelir. Yalnız Çin Seddi dışında daha ilginç ve daha muazzam bir yapı da var.
Doğu Türkistan’ın Turfan bölgesindeki yer altına inşa edilen su şebekesi…
Onu ilginç kılansa yerin altında inşa edilmiş olmasına rağmen, Çin seddi kadar uzun olması… Deniz seviyesinin altında olan Turfan vilayetinin merkezi olan Turfan şehri, su kaynakları bulunmayan ve iklimi son derece kurak bir bölgede bulunuyor.
Bölgedeki su sıkıntısından ötürü 6 bin yıl önce Tanrı Dağları’ndan Turfan istikametinde toplam uzunluğu 5 bin 272 kilometre olan yeraltı su kanalları inşa edilmesinin ardından bölge, cenneti andıran büyüleyici manzaralara sahip.
Kanalları Tanrı Dağları’ndan topladığı suyu 60 km çölün altından geçirerek Turfan’daki yerleşim birimlerine götürüyor. Çinliler bu kanalları ülkelerindeki üç harikadan biri olarak gösteriyor.
Karız Kanalları 6 bin yıl önce Uygur Türkleri tarafından yapıldı
Bu kanallar bundan 2 500 (MÖ: 460) ve 4 bin yıl önce yapıldığı bilinen Turfan Karızları, son bulgulara göre, zamanımızdan 6 bin yıl önce, Uygur Türkleri tarafından yapıldığı belgelenmiştir. Kanalın derinliği 120 metre den başlıyor. Kanallar çölün altından ağ gibi örülmüş.
Aralıklarla açılan kuyular yardımıyla tarım alanları sulanıyor. Tanrı Dağları ile Turfan arasındaki bölge çöl olduğundan suyun aşırı sıcaktan buharlaşmaması için Karız su kanalları yeraltında inşa ediliyor.
Devamı haftaya…