Otelciler yüzde 60’ın üzerinde doluluk yaşanırsa kar elde edebiliyor. Yapılan açıklamalarda yazın ortası olmasına rağmen oteller tam doluluk oranına ulaşamadım.
Bu da şunu gösteriyor:
Gelen turist ya ev kiralıyor ya da yerleşik düzendeki akraba ve arkadaşların evinde kalıyor. Rezervasyonlu gelenler ise otellere yerleştiriliyor.
Geçtiğimiz yılın aynı döneminde yoğun turist akışı ve yüksek doluluk sağlayan oteller bu yıl yüzde 60-70 doluluk seviyesinde kaldı.
Şu da var:
Bugüne kadar rezervasyon yaptıranlar bile otellerde doluluk oranını yükseltemiyor. Bunun yanı sıra yeni oteller de açılıyor. Yatak kapasitesi de artıyor.
Son günlerde artan turist sayıları gündeme taşınırken, gelen turist sayısının otellerin dolulukları başta olmak üzere piyasaya yansımamış olması kafalarda soru işaretleri oluşturuyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde yoğun turist akışı ve yüksek doluluk sağlayan oteller bu yıl yüzde 60-70 doluluk seviyesinde kaldı.
Bu durumu yaşayan destinasyonlardan birisi de Kemer. Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya, yüksek ziyaretçi sayılarına rağmen otellerdeki dolulukların düşük olmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Kemer’de 4 ve 5 yıldızlı otellerde doluluklar istenilen seviyelere gelmek üzere!”
Kemer’deki 4 ve 5 yıldızlı otel doluluklarının istenilen seviyelere ulaşmak üzere olduğunu kaydeden Dinçer Sarıkaya’nın konu ile ilgili görüşleri şöyle:
“Önümüzdeki aylar bir tırmanış var, rezervasyonlarda artış söz konusu. Ama Kemer’e gelen misafirler profilinin değişmesinden dolayı, oteller bir duraksama periyoduna girdiler. Şimdi yeni pazarlar oluşuyor. Bu pazarların rağbeti ile birlikte eski düzenimize kavuşacağımızı düşünüyorum. Aslında uçaklar iniyor, kalkıyor. Antalya’ya geliş, geçen seneye kıyasla daha yukarıda. Uçakların günlük iniş sayıları, yolcuların sayıları ortada. Bu dolulukları tam sağlayamadık demelerinin nedeni, bu misafirlerin artan fiyatlardan dolayı kendi bütçelerine daha uygun otellere doğru yönelmesi. Dolayısı ile eskiden küçük ölçekli otellerin dolulukları azken, şimdi onların doluluklarının yukarılara çıkacağını tahmin ediyorum. Oteller ayrıca, istihdam konusunda personellerini ayarlama çabası içerisinde.”
Bu yıl 17 milyon turistin gelmesi beklenen Antalya’da turistlerin nereye kaybolduğu sorusuna da yanıt veren Sarıkaya “Aslında yatak sayısında çok az bir artış oldu. Hani desek ki Antalya’da şu kadar yatak ilave oldu, bu da olmadı. Bu hepimiz için bir soru işareti. Eskisi gibi kiralanan evlere olan rağbet de neredeyse tamamen yok oldu. Dolayısıyla bu sanırım bir araştırma konusu. Bu konu ile ilgili otelciler olarak, önümüzdeki günlerde kesin verilerle karşınıza geleceğiz.” değerlendirmesini yaptı.