Ortada bir gerçek var.
Millet olarak yurt dışında tatile bayılıyoruz. Kapıda vize uygulaması ile Yunan adalarına Bodrum ve Alaçatı’dan gidenler çoğunlukta. Bunlara yenileri de eklenebilir.
Turizm Bakanı Ersoyrr bu konuya açıklık getirdi:
Bizden Yunan adalarına gidenlerin sayısı 600 bin. Yunanistan’dan Türkiye’ye gelenlerin sayısı da 600 bin. Bu sayı konuyu dengeliyor. Sayının karşılıklı artması ile turizmde hareketlilik yaşanacağı ifade ediliyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yunanistan’ın 10 adaya giden Türk vatandaşlarına kapıda bir haftalık verme kararının turizmde hareketlilik sağlayacağını söyledi. Ersoy “Yunan Adaları zaten Türkler arasında popüler olan adalar. Zaten dikkat ederseniz bunu Türk kıyılarına yakın olan adalarda yapıyorlar. 10 adaya zaten feribotla rahatlıkla ulaşılıyor.” ifadelerini kullandı.
Mehmet Nuri Ersoy “yerli turistleri Yunanistan’a kaptırır mıyız?” şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:
“Yurt dışına gitmek isteyen bir şekilde gider. Zaten turizmde rekabet de olması lazım. Turizmin dinamizmi açısından da rekabet her zaman faydalıdır. Kötü bir şey değildir. İki ülkenin vatandaşları arasındaki bu iletişim, biliyorsunuz seçim endeksli iniş ve çıkışlı oluyor o atmosfer, daha gerçekçi yaklaşmalarını sağlar. Vatandaşlar arasındaki dostluğu geliştirmek bize her türlü fayda sağlar. Tabi bir yerde bir döviz çıkışı olur ama ilişkiler iyiyken de yurt dışından gelişler artar ve dengeleriz. Yani o, ilişkilerin gelişmesi açısından iyi bir şey. Ayrıca Avrupa’da turizm geliri beklentisi olan çok fazla ülke var. Buradaki sonuçlar belki onlar için de güzel bir örnek teşkil eder ve onlar da statülerinde değişikliğe giderler.”
Türkiye ile Yunanistan arasında yaklaşık 600 bin turist geliş-gidişinin olduğunu kaydeden Ersoy “600 bin turist bizden onlara gidiyor, onlardan da bize geliyor. Aynı dengelerle gidiyor. Onlar kara yolu ile geliyor, biz deniz yolu ile gidiyoruz. Bu sayının 1 milyonlara çıkması lazım. Pandemiden önce ilişkiler iyiyken biz bir milyon rakamlarını görmüştük.” diye konuştu.
Yunan adaların tatile gidecek olanlar otellere ne kadar ödeyecek?
Türklere kapıda bir haftalık vize verilecek olan 10 Yunan adasında (Rodos, İstanköy, Sisam, Sakız, Meis, Sömbeki, İlerya, Limni, Midilli ve Kilimli) tatil yapmanın maliyeti de belli oldu.
Uygulamaya dahil olan 10 adada konaklama bedelleri 11 bin lira ile 66 bin lira arasında değişiyor.
Özellikle Bodrum ve Alaçatı gibi bölgelerde geçen yılki fahiş fiyatlardan şikayet edenlerin bu uygulama ile rotayı Yunan Adaları’na kırması bekleniyor.
Haziran ayı için Rodos’ta 6 gece, 2 yetişkin akşam yemeği dahil bir otelde fiyat 65.472 TL olurken, kahvaltı dahil bir SPA otelinde ise yine 6 gece 2 yetişkin için konaklama bedeli 35.598 TL. Türklerin tercih ettiği adalardan bir diğeri olan Sakız’da da fiyatlar 11 bin TL’den başlıyor. Kahvaltı dahil bir otelde 6 gece, 2 kişi için fiyat 29.820TL.
Midilli’de kahvaltı dahil bir otelde ise yine 6 gece için iki kişilik konaklama bedeli 18.402 TL olurken, deniz manzaralı bir başka otelde ise fiyat 28 bin TL. Rodos adası için Marmaris’ten kalkan feribotların gidiş dönüş ücreti son fiyatlarla 80 Euro (2.496 TL). Kapıda vize uygulamasında fiyatların 50-70 (1.560-2.184) Euro arasında olması beklenirken, Adalara en uygun tatilin kapısı 20 bin TL’den açılıyor. Türkiye çıkışlarında 15 TL Liman Vergisi 150 TL yurt dışı çıkış harcı bulunuyor. Diğer taraftan adalarda 1 günlük araç kirası ortalama 25 Euro (780 TL). Yunan Adaları’nda sahillere girişlerde Türkiye’deki gibi herhangi bir ücret ödenmiyor. Ücretsiz plajlarda iki şezlong ve şemsiye kiralama ücretleri ise ortalama 15 Euro (468 TL).
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti sırasında gündeme gelen yedi günlük kapıda vize uygulaması Avrupa Birliği Komisyonu’ndan da geçti. Şu anda aracı kurumun hizmet bedeli de dahil olmak üzere vize maliyeti 120-200 Euro arasında değişiyor.