Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Yıldız Teknik Üniversitesi öncülüğünde Gebze Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen SMARTNET Projesi kapsamında düzenlenen lansman etkinliğine Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, SMARTNET Projesi Ekip Lideri Ufuk Batum, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İşler Genel Müdürlüğü Proje Yönetim Dairesinde Koordinatör Süleyman Alata’nın yanı sıra teknoloji girişimleri, start-up’lar, KOBİ’ler, teknoloji ara yüzleri, akademisyenler ve ilgili kurum temsilcileri katıldı. SMARTNET Projesinin girişimcilere sunduğu desteklerin ve yapay zekâ alt yapısı ile geliştirilen girişimci network platformunun tanıtılacağı etkinlikte ayrıca özel bir “demo-day” oturumu düzenlendi. Bu oturumda proje kapsamında verilen eğitimlere katılarak mentorluk desteği alan ve yatırımcılarla buluşmak için gerekli kriterleri sağlayan girişimciler girişimlerini tanıtıp, yatırımcılarla buluştu. Girişimciler ayrıca Avrupa Birliği girişimcilik eko-sistemini tanımak, ağ geliştirmek, şirketlerini ve ürünlerini tanıtarak yabancı yatırımcılarla buluşmak üzere Berlin’e gidecek.

“ELİMİZDEN GELEN KATKIYI VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Proje ortaklarından olan Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, “Çok dinamik ve aynı zamanda bir AR-GE ekosisteminin içerisinde yer almış bir şehirde, o şehrin üniversitesi olarak biz de çorbada tuzumuz bulunsun diye, bulunduğu için bu projenin ortağıyız. Ufuk Batum hocamızın liderliğinde bu projede, sayın rektörümüzün himayesinde elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz” dedi.

“SMARTNET PROJESİ BİR AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİDİR”

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “ SMARTNET Projesi bir Avrupa Birliği projesidir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteğiyle rekabetçi sektörlerden 3 milyon euroluk 36 ay süren bir projedir. Aslında bu Türkiye üniversitelerinin büyük bir teknoloji hamlesidir. Yıldız Teknik Üniversitesi liderliğinde, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin ortaklığında yürüyen bir projedir. Projenin asıl amacı; Türkiye'deki teknoparkların, tekno transfer mekanizmalarının birbiriyle konuşmasını sağlamak. Bir ağ oluşturmaktır. Bu üniversitenin herhangi bir yerindeki girişimciden, başka bir yerdeki girişim sermayesi fonu haberdar olabilecektir. Veya bir mentorle bir girişimci akıllı bir ağ vasıtasıyla buluşturma şansını yakalayacağız” diye konuştu.

“SMARTNET’İN BİR YAPAY ZEKA TEMELİ VAR”

Projenin yapay zeka temeli olduğunu belirten Yılmaz, “SMARTNET’in bir yapay zeka temeli var. Kendi kendine öğrenir. Yaptığı uygulamaları geliştirebilir ve yapay zeka tabanlıdır. Türkiye'deki tüm girişimcileri bir huni modeliyle İstanbul'a doğru yönlendirir, hızlandırır. Buradan da Avrupa ekosistemine götürür. Avrupa ekosistemine neden götürmeye çalışıyoruz? Çünkü Avrupa Birliği de bizden onu bekliyor. Avrupa’da Londra, Paris, Berlin, Amsterdam gibi girişim sermayesi fonlarının bol olduğu birkaç tane merkez vardır. Onlar da girişimciye ulaşmak ister. Bizim girişimcilerimizi bu hızlandırma mekanizmasıyla biz Avrupa ekosistemine ulaşımını sağlayacağız. Bu da önemli çıktılardan bir tanesidir. Her proje başarıya ulaşırsa ki ikinci senemiz oldu ve çok iyi gidiyor önümüzdeki yıllarda bazı girişimcilerimiz Unicorn olduğunu, ve milyon dolarlara ulaştığını hep beraber göreceğiz. Başarıyla yürüteceğimiz bir proje olacağına inanıyoruz” dedi.

“BU GİRİŞİMCİLERİ BİZ BERLİN'E GÖTÜRECEĞİZ”

Proje kapsamındaki girişimcilerin Berlin’e gideceğini aktaran Yılmaz, “Huni modeli dediğimiz şeye yüzlerce girişimci giriyor. Onları biz eğitime alıyoruz. Onlara mentorluk veriyoruz. Elemeler yaparak bu rakamı 7 girişimciye düşürdük. Bunlar Türkiye'nin her tarafından gelmiş en başarılı girişimcileri. Girişimcileri biz Berlin'e götüreceğiz. Berlin'deki hızlandırma programlarında Avrupa ekosistemiyle ilgili hukuksal danışmanlık vermemiz lazım. Avrupa ekosistemiyle ilgili, pazara ulaşmayla ilgili danışmanlık vermemiz lazım. Avrupa ekosisteminde yatırımcıya sunumun nasıl yapılacağıyla ilgili onları desteklememiz ve onların yanında olmamız lazım ki Berlin'e giden girişimciler oradaki fonlara ulaşabilsin. Onlardan para alsın ve ortaklık alsın ki büyüyebilsin. Asıl amaçlarından bir tanesi de budur. İnşallah başarılı olacak” ifadelerini kullandı.

“SADECE TÜRKİYE'DE BİR PAZARA HİZMET ETMEK BÜYÜME İÇİN YETERLİ OLMUYOR”

SMARTNET Projesi Ekip Lideri Ufuk Batum, “Türkiye, sanayisi, ekonomisi ve teknolojisiyle gelişmiş ülkeleri yakalamaya çalışıyor. Bu konuda son 20 yılda teknoparklar, AR-GE merkezleri, üniversite sanayi iş birliği, tekno girişimcilik gibi konular çok gündemimizde. Bu proje tam da bu mesafeyi kapatma noktasında doğru yere oturuyor. Bu proje kapsamında nitelikli girişimleri alıp seçip onları ticarileştirme, uluslararası pazarlara açma noktasında arka arkaya desteklerimiz var. Hızlandırma programı yapıyoruz. Burada nitelikli eğitimler ve mentorluktan sonra da akıllı sermaye dediğimiz ‘smart capital’ ile beraber sıçratmaya dair yatırım çekmeye ve küresel pazarlara açılmayı mümkün kılıyoruz. Çünkü artık bunu Türkiye'deki akıllı KOBİ'ler, girişimler, startuplar hemen hepsi fark ediyor ki sadece Türkiye'de bir pazara hizmet etmek büyüme için yeterli olmuyor. Yatırımcının ilgisini de çok az çekiyor. O bağlamda 3 yılın ikinci yılını tamamladık ve üçüncü yılda da çok önemli çıktılar var. Ticarileşen şirketler, yeni ürün ve hizmetler, yurtdışına satıştan kazanılan döviz gelirleri söz konusu olacak” diye konuştu.

“2030 YILINA GİDERKEN ŞİRKET SAYIMIZI 20-25’E ZORLAYACAĞIZ GİBİ GÖZÜKÜYOR”

Projeye yönelik hedefler hakkında konuşan Batum, “Mesela son 3-4 yılda hızlı büyüme sonucunda havacılık ve savunma sanayinin ihracatta kayda değer gelişmeler görünüyor. Geçen yıl 5 buçuk milyar dolar değerinde bir ihracat yaptığını biliyoruz. Oradan bir anolojiyle biz de girişimcilik ekosisteminde şirketler ilk birkaç milyon dolarını nispeten kolay sağlayabiliyorlar. Tahmin ediyorum ki 2030 yılına giderken 7 olan unicorn şirketimizi yani milyar dolar piyasa değeri olan şirket sayımızı rahatlıkla 20-25’e zorlayacağız gibi gözüküyor” dedi.

SMARTNET PROJESİ HAKKINDA

SMARTNET Projesi; Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülüyor. Program Ar-Ge ve inovasyona yönelik projeler başta olmak üzere dış ticaret açığını azaltarak ve verimliliği artırarak Türkiye’nin rekabet gücünü yükseltmek hedefleniyor. SMARTNET, Teknoloji Transfer Aracı Kuruluşları arasındaki ağı geliştirerek girişimcilerin teknoloji odaklı iş fikirlerini ticarileştirmelerine destek sağlıyor. Ayrıca Teknoloji Transfer Arayüzleri arasında iş birliğinin geliştirilmesiyle Türkiye’nin fikri mülkiyet haklarını, teknoloji ürünlerini, hizmet kapasitesini, ticarileşme ve ihracat potansiyelini artırmak hedefleniyor.

DHA

Editör: Ayşegül Keskin