Ürdün Petra Antik Kenti (9)

Abone Ol

Petra Gezi Rehberi

Kurban Tepesi

Kurban etme ritüellerinin yapıldığı bir tepe. El Khazne’ye sırtınızı verdiğinizde sağ tarafınızda kalan kayalıklara tırmanırsanız (tavsiye etmeyiz) buraya daha kısa yoldan ulaşabilirsiniz. Fakat ulaşması çok kolay bir yer olmadığı için biz gidemedik.

Amfitiyatro

Kurban Tepesinin hemen alt kısmını oyarak yaptıkları, 4000 kişi kapasiteli bir amfi tiyatro. İçerideki en dudak uçuklatıcı yapılardan bir tanesi.

The Street of Façades

As Siq’in, El Khazne’yi geçtikten sonra genişleyip büyük bir açıklığa dönüşen kısmı. Bu geniş yol üzerinde, kayaların üzerine oyulmuş bazı cepheler göreceksiniz. İsmi de zaten bu cephelerden geliyor.

Bunların, Nebati hükümdarlarına ait bazı mezarlar olduğunu okuduk. Ama ne olduklarından kimse tam olarak emin değil. Tek bildiğimiz şey bunların kesinlikle mezar oldukları.

The Urn Tomb

Zamanının adliye sarayı diyebileceğimiz bir fonksiyona sahip bu kısım. Ayrıca Bizans kilisesi olarak da kullanmışlar.

Saray Mezarı

O kadar görkemli ki, mezarlık olduğuna inanmak istemezsiniz. Bu arada Petranın çeşitli yerlerine serpiştirilmiş halde o kadar çok heybetli mezarlık var ki, bazen “bu şehirde ölüler daha fazla değer görüyor heralde” diye düşünmeden edemedik.

Evet, bu görkemli cephesi ile bir saraya benzediği için ismi Saray mezarı. 46 metre yüksekliği var. İçerideki en yüksek yapılardan bir tanesi.

Sütunlu Cadde

Bu bölge, şehrin ticaret faaliyetlerinin olduğu ana kısım. Roma döneminde yenilendiği tahmin ediliyor. Antik dönemin avmsi gibi bir şey.

Bu caddenin bittiği yerde, bir meydan karşımıza çıkıyor. İşte bu meydan, bir zamanlar Petra şehrinin kalbiydi.

Bonus: Ad Deir ve Manastır

Petra’nın en ücra köşesindeki gizli güzellikler. Eğer gördüğünüz her şeyi çok detaylı incelemez, Kurban tepesi gibi yerleri es geçer ve hızlı yokuş çıkabilirseniz, ziyaretçi kapısından Ad Deir’e ulaşmanız ortalama 2 saat sürer. Ama dediğimiz gibi, başka hiç bir şeye alıcı gözle bile durup bakmamanız lazım.

Buraya giden yol zaten bir trekking parkuru gibi. Merdivenler, yokuşlar ve yukarıya doğru çıkan her türlü şey var bu yolda. “Yok ben uğraşamam o sıcakta” derseniz, deve veya at sırtında da gidebilirsiniz. Ama bu da çok maliyetli bir seçenek. Ad Deir’e gitmek için Bedeviler, Petra’nın içindeki diğer yerlere göre daha fazla para istiyorlar ++ o hayvanlara bu işkenceyi yapmaya kimsenin hakkı yok. Dolayısıyla önerimiz tabana kuvvet gitmeniz.

Bu kısım, Petra içindeki en büyük yapılardan biri. El Khazne’nin biraz benzeri gibi düşünebilirsiniz. Hristiyanlıktan önce, dini örgütlerin toplantı salonuymuş. Hristiyanlık ile birlikte ise manastır olarak kullanmışlar.

Devamı haftaya…