SAĞLIK

Uzmanlar uyardı! Sıcak çarpması komaya neden olabilir

Abone Ol

Adana’da kavurucu sıcaklığın etkisiyle artan sıcak çarpması vakalarına karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Sebe, “Bakıma muhtaç ya da tek yaşayan kişilerde sıcak çarpması durumu fark edilmediği takdirde komaya kadar gidebiliyor” dedi.

 Prof. Dr. Ahmet Sebe, sıcak çarpmasının vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkması olarak tanımlandığını belirterek, “Nemli ya da çok sıcak ortamlarda çalışmak zorunda olan kişiler, itfaiyeciler, inşaat işçileri, tarım işçileri, çocuklar ve yaşlılar, kronik hastalığı olanlar sıcak çarpmalarına karşı riskli gruptur” dedi.

Bazı ilaçların da terlemeyi azaltarak kişiyi sıcak çarpmasına karşı duyarlı hale getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Sebe, bunların başında hipertansiyon ilaçları, diyabet ilaçları, alerji ilaçları ve antidepresanlar geldiğini ifade etti.

Sıcak çarpması vakalarının aşırı terleme, bitkinlik, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlerle acile başvurduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Sebe, bu durumun bayılma, şuur kaybı ve komaya kadar gittiğini belirtti.

“Bakıma muhtaç ya da tek yaşayan kişilerde sıcak çarpması durumu fark edilmediği takdirde komaya kadar gidebiliyor” diyen Prof. Dr. Sebe, bu kişilerin yeterince sıvı da alamaz ise özellikle kronik hastalığı da varsa böbrek ve karaciğer yetmezliğine girebildiklerini kaydetti.

Sıcak çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemleri de anlatan Prof. Dr. Ahmet Sebe, şunları söyledi:

“Sıcak günlerde bol sıvı tüketmek çok önemli. Su veya tuzlu ayran gibi içecekler tercih edilmeli. Alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalı. Ayrıca giyim kuşamda da hafif ve açık renkli kıyafetler seçilmeli. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde mümkünse dışarı çıkılmamalı. Çıkılması gerekiyorsa da şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılmalı. Ebeveynlerin bu sıcaklıklarda çocuklarını ya da evcil hayvanlarını araç içinde kesinlikle bırakmamaları gerekiyor. Çünkü hayvanlar terleyemediği için ölüme varan sonuçlar oluyor. Dakikalar içerisinde vücut ısısında 15-20 dereceye varan yükseklikler ortaya çıkabiliyor.”

Prof. Dr. Ahmet Sebe, sıcak çarpması vakalarının acil müdahale gerektirdiğini ve hayati tehlike oluşturabileceğini vurgulayarak, “Sıcak çarpması şüphesi olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Bu kişilerin vücut sıcaklığını düşürmek için serin bir yere alınması, üzerlerindeki fazla giysilerin çıkarılması, soğuk su veya buzla ıslatılmış bezlerle vücutlarının serinletilmesi, ağızdan sıvı alabiliyorlarsa su veya tuzlu ayran verilmesi gibi ilk yardım önlemleri alınabilir” dedi.